неделя, 3 август 2008 г.

Законите на онлайн етикета

Стандарт - 45 стр.
Законите на онлайн етикета

Петя БОЯДЖИЕВА

Правилата за "добро поведение" в мрежата според "Дебретс"
Не разпространявайте лична информация за други хора. Безобидни публични съобщения от рода на "жалко, че си посрещнал 40-ия си рожден ден в гипс, защото не си успял да прескочиш колата си гол" са способни да причинят големи неудобства. Броят на приятелите в интернет не е състезание, предупреждава "Дебретс". Но от друга страна, сайтове като MySpace, Bebo, Facebook, Linkedln провокират най-съкровеното желание на всеки тийнейджър - да бъде популярен. Там показателят за успех е един - броят на контактите. Всички тези сайтове дават многобройни възможности да отправяте покани както към приятелите си, така и към непознати. Затова помислете добре кого каните. Електронната двусмисленост Иска ни се да мислим, че изминалите десет години, в които интернет завладя света, ни научиха да съставяме кратки и ясни съобщения. Кратки да, но дали са ясни? Ако не разберете правилно искрена фраза като "Ха-ха, на вечерята у Катерина ти беше истинска красавица!", тя ще ви се стори саркастична. И ако в някоя кръчма репликата "Стив, копеле!" прозвучи като закачливо обръщение, то на страницата на Facebook може да се изтълкува като повод за дрязги. Не смесвайте работата с развлеченията Рано или късно списъкът ви с приятели в социалните сайтове ще се превърне в ужасяваща колекция от хора, които не бихте искали да познавате в реалния си живот. Колегите и приятелите ви ще се познават и ако в офиса се правите на самоотвержен работяга, шефът ви със сигурност много ще се учуди, когато разбере, че вие всъщност сте циник, прахосник и ценител на бразилското порно. Но още по-ужасно става, когато получите покана да станете приятел с някой от родителите си. Ако откажете, ще ви заподозрат в потайност. Ако пък приемете поканата, мама ще разбере какви тайни криете. Това не е улицата с червени фенери Някои сайтове се превръщат в любимо място за сексуално неудовлетворени хора. За целта е необходима само разкрасена снимка. Никой никога не слага своя снимка с проскубана от влагата коса или докато се опитва да преплува Ла-манша. Типичният профил задължително е украсен с фотография, на която човекът изглажда секси. Така че ако сте решили да прикачите албума със снимки от отпуската в Португалия, помнете, че има и доста похотливи потребители, които могат да възприемат това като специален брой на списание за воайори. А ако пък сте написали, че сте необвързан или пък си търсите гадже, се пригответе да получите многобройни непристойни предложения. Не пийте зад клавиатурата Социалните сайтове и алкохолът са несъвместими. Защо? Пиейки, вие оставяте след себе си куп улики. Например сменяте статуса си с повод и без повод, може дори да оставите съобщение на човек, когото едва познавате, да станете приятел с известна личност, случайно попаднала в сайта, или пък да споделите с непознат за въображаемия ви приятел на име Артур. При всички случаи на трезва глава може и да съжалявате.
***
Малките тайни водят до сериозни последици
Социалните мрежи не са място за тези, които искат да останат тайнствени и загадъчни. Тези сайтове са създадени, за да съобщят колкото може повече информация за вас. Затова е важно да се стараете да запазите най-пикантните подробности от личния си живот. Помнете, че приятелите ви ще прочетат всичко до последната дума. Именно по тази причина много интернет потребители предпочитат прякори като "Сексапилната" или пък "Скоростен маниак" пред собствените си имена.
***
Оставете ме на мира!
За да се справите с излишъка от социални контакти в интернет, се налага да изтриете някои от приятелите си. Това може и да е обидно, но не си струва да се вълнувате. "Дебретс" предлага да изчакате 24 часа, преди да приемете дадено предложение - така ще можете да обмислите всичко. Понякога дори е по-добре да оставите поканата без отговор и небрежно да я отклоните. Все някак ще го преживеят. В края на краищата това е само сайт!
***
Според проведено наскоро изследване почти 2/3 от потребителите на социални мрежи не разбират тънкостите на неписания интернет етикет. На помощ им се притече надеждният пазител на "добрия тон" - издателство "Дебретс", което публикува петте златни правила за поведение в интернет. Най-същественият въпрос, на който отговарят от издателството, е: как да се отървете от досадниците и да не се превръщате в такива?
неделя, 3 август 2008 05:57:22

Няма коментари: