сряда, 6 август 2008 г.

Двама студенти се отказаха от парите на в. “Труд”

E-vestnik - България
Двама студенти се отказаха от парите на в. “Труд”



Грамотата, с която на Александър Кръстев са дадени 3000 лв. стипендия от в. “Труд”, е пусната в блога му със заглавие “Грамота или срамота”? Снимка: Блог “Хайку за вълци”
Двама студенти от Факултета по журналистика не искат парите от стипендията, която вестник “Труд” раздаде. Както е известно, наградата “Черноризец Храбър” от 10 000 лв., която получиха Тошо Тошев и вестникът, бе преотстъпена за трима студенти от Факултета по журналистика. По искане на в. “Труд”, Факултетът е определил шестима от най-изявените в медиите студенти, от които редакцията да си избере на кого да даде стипендия.
Един от избраните – Петър Добрев - веднага отказал да се явява в редакцията с мотив, че не иска стипендия от Тошо Тошев и в. “Труд”. В редакцията се явили петима, които били подложени на изпит - накарали ги да напишат по един коментар на актуална тема. Накрая стипендията в размер на 9000 лв. (има данъци, обяснили от редакцията) е определена за трима от тях. Единият от тримата обаче – Александър Кръстев - също се отказва от парите си, които ще даде за различни цели – на Университетската библиотека, за Интернет портал “Аз чета” и за Сдружение “Цензура”. Сдружението е в процес на регистрация, учредено е от студенти от Факултета по журналистика, сред които е Александър.
“Със сигурност няма да променим нищо, поне в началото, но въпреки всичко ние се включихме в сдружението със силен ентусиазъм. Тъй като повечето от нас се занимават с медии, решихме да си намерим наш начин да отговорим на всичко, което струи от традиционните медии. Което един вид си е промиване на мозъци. Просто се опитваме чрез сдружението “Цензура” да дадем нашия дял в медиите, като работим с млади журналисти, участваме и подпомагаме независими медийни проекти”, каза Александър Кръстев.
В блога на Александър е пусната грамотата на в. “Труд” за стипендията със заглавие “Грамота или срамота?”, а отдолу пише “Сигурно съм ти обяснил, че това е най-гадната медия на света и не ща на бай ти Тошо парите. Още по-малко искам да си прави пиар на мой гръб. Така че “калните” 3 бона отиват за благотворителност.”
Другите две момичета, които бяха наградени със стипендия от по 3 000 лв., са студентките от профил “печат”, Теодора Макавеева и Красимира Динева.
И тримата стипендианти на в. “Труд” - Александър, Красимира и Теодора, единодушно са взели решението да дадат по 1 000 лв. от стипендиите си на други две техни колежки от Факултета по журналистика, с които са се “състезавали” за стипендията.
Петър Добрев категорично се е разграничил още в началото от всякакви взаимоотношения с “Труд”. Според него би било добре младите журналисти да се разграничат от всякакви издания и личности, които не спазват етичните и професионални стандарти в медиите. “Във факултета често говорим за ниското ниво на повечето български вестници и мисля, че тези думи трябва да са обвързани и с дела”, смята Добрев, автор на блога “За българските работи”.
Стипендията не задължава студентите да сътрудничат на в. “Труд”, като стажът в изданието е по тяхно желание.
05.08.2008

сряда, 6 август 2008 00:01:00

Няма коментари: