вторник, 5 август 2008 г.

БНТ с четири нови предавания от септември

Сега - 14 стр.
БНТ с четири нови предавания от септември

Силвия ГЕОРГИЕВА

Четири нови предавания започват от септември по Българската национална телевизия, съобщиха от медията. Всеки вторник ще се излъчва публицистичното предаване "Референдум", а всеки четвъртък - "Бъди звезда", което ще търси музикални таланти за конкурса за песен "Евровизия". "Животът на другите" пък ще се излъчва всяка сряда - това е риалити предаване, което ще се прави от Нико Тупарев. Всеки ден след 18 ч. по БНТ ще има и тв игра - "Седмо чувство". От 15 септември националната телевизия ще смени и опаковката си - ще има нови декори, емблеми, нови шапки, както и напълно обновена програмна схема. Очаква се дори имената на каналите да бъдат сменени - "Канал 1" да стане "БНТ 1", а сателитният "ТВ България" - "БНТ САТ". Идеята е всички канали - включително и бъдещите цифрови, да носят името на телевизията.
Най-амбициозният проект е мегапредаването "Неделя със..." с водещ Димитър Цонев. То ще върви в последния ден на седмицата от 11 до 19 ч. и под шапката му влизат и останалите неделни продукции - "Спортна треска", новините, тегленето на тото тиражите и др. Въпреки че се очакваше още през юни, премиерата на мащабния проект е оставена за 14 септември. Гигантският му бюджет стана причина програмният директор Борислав Геронтиев да подаде оставка преди 2 месеца.
Подготовката на новите продукции предизвика и още един скандал. Още преди да са ясни резултатите от конкурса за осветителна техника, участници изразиха съмнения по адрес на единия претендент за доставката. Пред агенция "Фокус" членове на комисията по оценяване на офертите са обявили, че един от кандидатите е заявил участие с китайски продукти, въпреки че по условие техниката трябва да е от световно утвърдени производители и да е сертифицирана по европейските стандарти. Според източници на "Фокус" в комисията вече са постъпили жалби от други участници в конкурса, които смятат, че ще се създаде нелоялна конкуренция заради по-ниските цени на китайския производител.
Програмният директор на БНТ Димитър Цонев коментира, че в конкурса за доставка на осветителна техника са участвали само две фирми. "Има законови разпоредби, които регулират процедурата по обществени поръчки. Ако има някакви нарушения, те ще бъдат установени по съответния законов ред", коментира той пред агенцията. Техническият директор на БНТ Иван Георгиев пък отрече фирма да е кандидатствала с китайска техника. По думите му изискването е било основните осветителни модули и тела да са от световно утвърдени производители, но не става дума изобщо за китайска техника, а за т.нар. подобия на техника, които са с по-ниски цени и с по-ниско качество. "Така или иначе, в Китай се прави почти цялата компютърна техника за целия свят и няма как това въобще да бъде избегнато. Става дума за евтини подобия - това беше условието в заданието", коментира той. Конкурсът за доставка на осветителна техника приключва на 11 август.
***
Текст под снимка
БНТ стяга нова опаковка за есента.

вторник, 5 август 2008 04:34:09

Няма коментари: