понеделник, 4 август 2008 г.

Кабеларките режат bTV от септември

Експрес - 1 стр.
Кабеларките режат bTV от септември

Ана ПАВЛОВА

Кабелни оператори от цялата страна ще спрат излъчването на bTV от септември. Причината е в това, че медията поиска кабеларките да й плащат по 99 евроцента, или 2 лева месечно за всеки свой абонат, съобщи пред "Експрес" говорителят на недоволните оператори Вилимир Алтънов.
Това означава цената за кабелна телевизия на клиентите ни да се повиши с 2 лева заради bTV и GTV, която върви в пакет с нея, или увеличение с над 15% само за тези две програми, обясни той. Досега операторите не плащаха на Мърдоковата телевизия, че я разпространяват, нито от bTV им плащаха за това, че пренасят сигнала й чрез мрежите си. Писмото от изпълнителния директор Вики Политова с искането било разпространено преди седмица. От Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) и аналогичната организация Клуб 2001 вече са изпратили до Политова декларация, в която съобщават за намерението си да спрат сигнала на двете телевизии от 1 септември. АБКО обединява най-големите оператори - "Евроком кабел", "Центрум груп", "Евротур сат тв", "София кабел", "Кейбъл България" "Мсат", а в Клуб 2001 влизат кабеларките в Северозападния регион Покритието на двете acoциации е в почти цялата Страна, с малки изключения, обясни Алтънов и допълни, че имат право да спрат националната телевизия, от което е "застрахована" само Канал 1, тъй като е със статут на обществена.
bTV имa национално покритие и все пак ще може да се гледа, но новите изисквания на ръководството ще предизвикат неудобство за зрителите на практика това означава, че за да я гледат, те ще трябва да сменят антената на телевизора си всеки път, когато решат да превключат на нейната програма. И да връщат старото положение, когато искат да гледат друго.
Категорично няма начин да приемем условията им така че единственият вариант е да ги оттеглят непреклонни са операторите Цената на кабелната телевизия в София е средно 20 лева, но в провинцията е под 15 лв. Има и оператори, които искат по 12; лева от клиентите си. Те в никакъв случай няма да дадат още 2 лева, за да гледат bTV, при положение че могат да го правят и безплатно, мотивираха се от АБКО. Според тях bTV ги използва за посредник, за да спечели допълнителни пари. Абонатите наспоменатите оператори са около 500 000, което означава около половин милион евро печалба за bTV от така събраната такса. Операторите са изпратили сигнали до Съвета за електронни медии, Комисията; за регулиране на съобщенията и до Комисията за защита на конкуренцията, която да прецени редно ли е една част от българите да гледа платено bTV, a друга - безплатно. Искането за такса не почива на никаква база, а аргументите, които ни дадоха, са неоснователни. Едното обяснение беше, че са сменили спътника, чрез който излъчват, и вече осигуряват качествен пренос на сигнала и не разчитат на нашите усилия да го правим. Един вид до този момент сме имали
някакъв бартер, при който ние им осигуряваме това, а те не ни искат пари.
Може u ние да им поискаме такса за това, че ги разпространяваме, допълва Алтънов. Другият мотив бил заради инвестиция от 35 млн. лв на БТК, чиято техника телевизията ползва за предаване на сигнала си. "Експрес" потърси за коментар директора на медията Вики Политова, която ни посъветва да се обадим в работен ден или по-късно, след което не отговаряше на мобилния си телефон.

понеделник, 4 август 2008 03:10:37

Няма коментари: