четвъртък, 7 август 2008 г.

Телевизиите в САЩ изпреварват по рекламни приходи печата

Класа - 11 стр.
Телевизиите в САЩ изпреварват по рекламни приходи печата



Тази година за пръв път в американската история телевизията ще вземе повече рекламни приходи от вестниците. Това сочи изследване на Veronis Suhler Stevenson (VSS), цитирано от AdWeek. Компанията за дялово инвестиране прогнозира телевизията да бъде най-предпочитаната медия за рекламиране в страната, като по този начин печатните издания ще отстъпят от първото място. Вестниците са били на първа позиция още от късния 18-и век, когато започват да се пазят подобни данна
Миналата година печатните медии спечелиха $51,5 млрд. от рекламни приходи, в сравнение с $48 млрд. за телевизиите. През 2008-а година обаче благодарение на президентските избори и Олимпийските игри в Пекин се очаква телевизията да спечели $51 млрд., докато приходите на печата ще намалеят до $46,8 млрд.
Изследването сочи още, че след 3 години интернет ще им изземе ролята на водещ източник на рекламни приходи. Според експертите постъпленията от реклами в
мрежата ще достигнат до 18,9% годишен ръст за срока 2007 - 2012 г., в сравнение с 12,6% за телевизията и отрицателен ръст от 2,8% за вестниците.
Междувременно VSS предричат, че телевизията ще загуби позицията си през 2009 г., след изборния и олимпийския наплив от реклами. Според прогнозата след това тв кабелът и ефирът ще възвърнат ръста си, но не достатъчно бързо, за да поддържат задълго водещата позиция пред интернет.
През 2011 г. се очаква трите водещи медии в САЩ да разпределят приходите си по следния начин: $59,8 млрд. за интернет, $51Д млрд. за телевизията и $43,7 млрд. за вестниците. Все пак прогнозата не е толкова мрачна за телевизията, печата и другите интернет конкуренти, за: щото всички те имат свои собствени онлайн стратегии. В този смисъл VSS разделя виртуалното пространство на две категории: т. нар. pure play, или компании, които осъществяват дейността си само в мрежата като Yahoo u Google ,u традиционни като ABC.com и NewYorkTimes.com. Когато двете категории се разглеждат заедно, те ще достигнат челното място по приходи до 2011 г.
Тази година pure play сайтовете ще отчетат $21,9 млрд. рекламен приход, което е с 20,6% повече от миналата година. Традиционният интернет, макар и с по-малки мащаби, се развива по-бързо, твърдят от VSS. Тази категория сайтове би трябвало да регистрира рекламен приход от $14,1 млрд. в САЩ, 28,3% повече от обема за миналата година. "Традиционните интернет сайтове бяха доста по-назад, но успяха да се мобилизират", коментира Джим Рутърфърд, административен директор на VSS. "Те имат силни марки, които са машини за генериране на приходи", добави той.
Като цяло рекламната индустрия в САЩ се очаква да се увеличи с 2,4% тази година и да достигне до $217,6 млрд. Според прогнозата сложният годишен темп на прираст в периода 2007-2012 г. ще бъде 4,3%.

четвъртък, 7 август 2008 04:33:15

Няма коментари: