събота, 10 януари 2009 г.

PR срещу кризата

Капитал - 34 стр.
PR срещу кризата



Въпреки че в исторически план PR е оказал много по-голямо въздействие върху света, той винаги е бил бедният братовчед на рекламата.
В България например през 2007 г. най-големите 20 рекламни агенции имат приходи в размер на 208.9 млн. лева, а най-големите 20 PR агенции - само 20.1 млн. лева. Но през тази година PR индустрията може би ще получи известно възмездие.
Международните прогнози са по-скоро единодушни, че след свиването на бюджетите за традиционна реклама компаниите ще се обърнат към по-нишовите канали за комуникация и PR ще се облагодетелства от това. Особено финансовият PR. The Guardian публикува коментар на Мартин Сорел, изпълнителен директор на втория по големина маркетингов холдинг в света WPP, според когото всички агенции, собственост на компанията, работят на пълни обороти.
Прогнози всякакви
Все още е твърде рано да се правят еднозначни прогнози какво ще се случи на пазара през 2009 г. Мненията на българските практици също се различават и са разпрострени из целия спектър - от очаквания за нарастване на инвестициите, през неутрални позиции до очаквания за спад.
Ралица Жикова, зам. управляващ директор на Publicis Consultants | MARC, очаква инвестициите в PR да се увеличат, "тъй като PR програмите могат да бъдат по-ефективни като резултати и бюджети в сравнение с традиционната реклама. Ако компаниите решат да намаляват бюджетите си, което не е най-мъдрото нещо в момента, вероятно те ще търсят по-ефективни форми и канали за комуникация - а PR предлага точно това".
Очакванията, че финансовият PR ще бъде най-облагодетелстван, са следствие от силния натиск, на който са подложени в момента финансовите институции по целия свят, включително и в България. От друга страна, за разлика от рекламата добре планираните и приложени на практика PR програми улесняват продължителното поддържане на диалог между една организация и нейните публики. Затова и може да се очаква повишено търсене на услуги като медиен мониторинг (с по-голям от досега акцент върху онлайн медиите) и кризисен PR. "Компаниите трябва много внимателно да следят разпространението на слухове и общественото мнение, защото в такива моменти клиентите са особено чувствителни към разпространяваната информация", обосновава очакванията си Гергана Василева, управляващ партньор на United Partners.
На противоположното мнение е Сия Ричи, акаунт мениджър в Civitas Global Ketchum. "Все още не е изградена култура и потребност у мениджърите на фирми, която да поражда осъзната нужда от PR. Не са редки случаите, в които се назначават PR специалисти или се търсят техните услуги само защото конкурентна фирма го е направила. И по тази причина смятам, че в условията на криза парите за PR ще бъдат по-малко", обяснява Ричи.
С подобни очаквания е и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" на Postbank. "Не очаквам, че ще има увеличение на PR бюджетите за сметка на рекламните и това не се отнася само до финансовите комуникации. Голяма част от компаниите, най-вече тези, които имат производство или са част от големи корпорации, се стремят да оптимизират максимално разходите, като това се отразява и на маркетинговите им бюджети, а често PR е част от общия маркетингов бюджет."
В по-неутралната палитра от очаквания се изразява управителят на IntelDay Solutions Деница Сачева: "От една страна, се забелязва намаляване на бюджетите за реклама за сметка на известно увеличаване на тези за PR. От друга страна, някои компании прекратяват абонаментните си договори или ги намаляват драстично." Освен това "кризата ще даде възможност да отпадне доста баластра в областта на комуникациите, която често се представя за PR. Нямам нищо против да орежат парите за партитата и за балоните. Те и без това никога не са били PR", казва Сачева. Подобно мнение изказва и Десислава Бошнакова, управител на ROI Communications: "Кризата ще ограничи масовостта на PR усилията и ще ни накара да бъдем много по-прецизни в планирането и отчитането на резултатите. Което на свой ред ще окаже благоприятно въздействие на пазара."
Засега всичко е наред
Въпреки разликите и PR агенциите също като рекламните са функция на бизнеса на клиентите си и най-показателно за тяхното бъдеще е поведението на тези клиенти, което засега е на страната на по-позитивно настроените към близкото бъдеще на PR индустрията. "След като бюджетите за комуникация се оптимизират и се направи преглед на ценовата ефективност, логично е скъпото и недотам ефективно действие да се спре за сметка на други дейности, при които може да се види ефектът", смята Десислава Бошнакова. Деница Сачева казва, че двама от клиентите на IntelDay вече са увеличили бюджетите си за сметка на парите за реклама, а останалите са запазили досегашните нива. Людмил Каравасилев, мениджър "Връзки с обществеността и спонсорство" на Обединена българска банка, казва, че ОББ са увеличили бюджета си за PR и спонсорство с около 10%, но в техния случай това не се е случило за сметка на рекламните инвестиции. "PR, спонсорство и други усилия, промотиращи марката и корпоративната идентичност, ще излязат на преден план. Креативният подход по създаване на собствени събития или подкрепата на съществуващи ще е в полза на компаниите при осигуряване на нужната видимост в публичното пространство", смята Каравасилев.
Според Илияна Захариева едно от предизвикателствата пред практикуващите в сферата на финансовия PR "ще бъде фактът, че всички институции ще говорят за един и същ вид продукти и ще бъдат особено внимателни при даване на коментари. Това означава, че по-скоро ще трябва ефективно да използваме класическите инструменти за управление на връзките с медиите, отколкото да инвестираме по-високи бюджети."
Всяка криза дава нови възможности за развитие. Благодарение на настоящата българска PR индустрия може да се докаже като полезно средство за постигане на бизнес целите, които си поставят техните клиенти. А не само като допълнение към тв клиповете и билбордовете или като хората, които отговарят за "нещо да излезе някъде".

Списание Forbes ще проговори на български

Капитал - 33 стр.
Списание Forbes ще проговори на български



Хубаво е, когато прогнозите ти се сбъдват.
В предпоследния брой на "Капитал" за 2008 г. една от медийните ни прогнози беше, че пазарът на списания ще продължи да нараства с още заглавия. Още в първата работна седмица за 2009 г. се появи новината за ново списание, което идва с претенциите да стане лидер в нишата на специализираните месечни бизнес издания.
Американското списание Forbes, което всяка година прави едни от най-популярните класации за най-богатите хора, най-големите и най-малките компании, най-добрите места за живеене, както и най-лошите в света, от тази година ще излиза и на български.
Фактите
Първият брой на Forbes Bulgaria се очаква да е на пазара през октомври според прессъобщението на американските издатели на авторитетното издание, компанията Forbes Media LLC. Информацията бе разпространена чрез Business Wire. Партньор на Forbes в България е "Атика медиа" (вижте допълнителния текст за повече подробности). От българската компания потвърдиха, че са сключили лицензионен договор с американските издатели, но все още не са сформирали екип за изданието. Повече подробности от "Атика" обещаха да дадат "съвсем скоро". В прессъобщението на американската компания обаче се уточнява, че първият брой трябва да излезе в тираж от 30 хил. броя. "Съдържанието на българския Forbes ще се състои от 60% местни бизнес новини, коментари и рубрики и 40% статии от американското издание." Административният директор на "Атика медиа България" Атанасиос Приволис коментира: "Влизането на Forbes в България е голяма чест, но също и голяма отговорност за "Атика медиа". Ние сме сигурни, че Forbes Bulgaria ще бъде лидер и най-респектиращото бизнес списание в България." От Forbes Media LLC обясняват навлизането си в България като пореден ход за бърза експанзия в Източна Европа.
Реална конкуренция
"Харесвам развитието на пазара на списания, защото там имаме реална конкурентна среда, това е единствената ниша, в която съдържанието води при избора за покупка. Ние направихме собствено проучване на този пазар и се оказа, че хората наистина четат списания. В този смисъл появата на такова списание би предизвикала интерес", коментира управляващият директор на медиа агенция InitiativeMedia Club Катерина Буюклиева.
В България от началото на 2006 г. излиза световното бизнес списание BusinessWeek. Издава го "Кеш" ООД. В него се публикуват както избрани материали от оригиналното издание, така и авторски материали от български журналисти и експерти в областта на финансите и икономиката. През 2008 г. за кратко излизаше BM (Business Magazine) като част от съдържанието му бяха теми от Economist. Изданието беше закрито. Сега с излизането на Forbes сегментът на бизнес изданията отново ще е по-конкурентен.
Според редакционния директор на списание "Мениджър" Максим Майер: "Издание като Forbes не може да ни бъде пряк конкурент, защото "Мениджър" е уникална българска марка със специфична концепция. Що се отнася до навлизането на пазара ни на толкова много лицензни марки, бих казал, че за мен това е положителен знак. Колкото повече издания, толкова повече се развива секторът и се поражда истинска конкурентна среда."
По отношение на съдържанието обаче Forbes би трябвало да са конкурира именно с "Мениджър". В по-широк план въпреки различната периодичност изданието ще е конкурент и на всички финансови седмичници. По отношение на рекламодатели - ще конкурират дори по-широк кръг, включително непреки конкуренти. "За рекламодателите е трудно да се каже дали традиционно рекламиращите в САЩ компании във Forbes ще го правят и в българското издание, защото дори и стабилните в имиджово отношение марки имат различно поведение в различните географски ширини. Смятам, че появата на такива издания на българския пазар не е лишена от логика и ще намери своята публика", пък е позицията на Катерина Буюклиева.
Една от любимите фрази на основателя на бизнес списанието Бърти Чарлз Форбс била: "Ако продаваш съвети, може да спечелиш доста повече, отколкото ако ги следваш." На подобен принцип големите чужди издателства през последните месеци усилено търсят да сключат лицензионни договори на чужди пазари за марките си, защото от получаването на твърда лицензионна такса печелят и могат да компенсират евентуалните си загуби от рекламни приходи заради икономическата криза на местния пазар. Рискът основно е за местния издател, който, освен че плаща висока лицензионна такса, трябва да формира качествен екип, да развие добре марката на местния пазар и да и подсигури добър живот, от което да спечели не просто лицензодателят, но и той самият и местният пазар като цяло.
***
"Атика медиа България"
е едно от големите издателства за списания в България. Основано е през 2001 г. Основен акционер е гръцката компания "Атикес Екдосис", чийто портфейл включва 18 списания, издавани в южната ни съседка. Компанията е в стратегическото партньорство с италианския концерн "Мондадори" (собственост на Силвио Берлускони). Това й позволява да навлезе на медийните пазари в България, Унгария, Румъния, Сърбия и Черна гора. "Атика медиа България" издава шест лицензни списания в България - Playboy, Maxim, Grazia, Joy, Casaviva и OK!.

Милен Цветков обратно в "Здравей, България"

Експрес - 12 стр.
Милен Цветков обратно в "Здравей, България"



Милен Цветков става водещ на "Здравей, България" по Нова телевизия заедно с Лора Крумова, научи "Експрес".
Той ще седне на стола на Коритаров, който през ноември миналата година беше уволнен от медията. Цветков
ще се появи в ранни зори на екрана на 12 януари. Той няма да се откаже от авторското си предаване "Часът на Милен Цветков", което се излъчва в късния следобед. Цветков показа, че може да носи две дини под една мишница с участието си в "Биг Брадър 4".
Сега поне ангажиментът му към риалити шоуто отпада, тъй като Ники Кънчев ще заеме отново мястото си на водещ във "ВИП Брадър 3".
От медията вчера отказаха да потвърдят информацията, че именно Цветков ще се изявява в сутрешния блок. Както "Експрес" писа, за мястото до Лора Крумова се спрягаха имената на Емил Кошлуков и журналиста от Нова Костадин Филипов.
Милен Цветков започна журналистическата си биография като репортер в предаването "Ку-ку" на БНТ. Впоследствие се премести в новините, на които стана и водещ. След държавната телевизия постъпи на работа в Нова телевизия, където разви сутрешния блок "Здравей, България" и го направи едно от най-гледаните предавания в страната. След спирането на блока по неизяснени и до днес напълно причини водещият направи авторското предаване "60 минути с Милен Цветков", което просъществува половин година. От есента на 2004 г. водеше централната новинарска емисия "Календар". След това напусна Нова телевизия, но след време се върна като водещ на "Часът..."

bTV иска сериала на Трифонов

Стандарт - 19 стр.
bTV иска сериала на Трифонов



След като "Забранена любов" по Нова телевизия събра овациите на зрителите и те буквално потрошиха телефоните, за да искат продължение, bTV също търси сериал с родни артисти. Медията е заложила на няколко варианта, които вероятно ще тръгнат през пролетта.
Първият от тях е българската версия на "Женени с деца", чиито права телевизията е откупила неотдавна. Преди да стартира по канала на Мърдок обаче, сценаристи ще преобразят ситкома съобразно българските условия, така че да е близо до родната действителност. Едва след това ще бъде обявен кастинг за актьори, които да заместят популярните в цял свят Кристина Апългейт, Кати Сагал, Ед О'Нийл и Дейвид Фостино. Засега в публичното пространство се въртят имената на Мария Сапунджиева, Ернестина Шинова, Кръстьо Лафазанов, Павел Попандов. Възможно било обаче да се заложи и на напълно непознати на широката публика театрални актьори, които да пробият именно с този сериал. В момента се преговаря с продуцентите на "Сървайвър" "Дрийм тийм", които евентуално да застанат зад проекта. Запознати припомнят, че Би Ти Ви вече е правила нещо подобно с "Тя и той" - също международен формат, чиито български лица станаха Стефания Колева и Юлиан Вергов.
Отделно от това bTV ще търси и чисто български вариант за собствен комедиен сериал, който не е заимстван от международните стандарти. Една от версиите е, че ще преговаря със Слави Трифонов за превръщането на "Къде е батко" в ситком с много епизоди. От "Шоуто на Слави" не отрекоха, че търсят подобна възможност и сценаристите им са готови да пуснат по-дълъг сериал, ако телевизията се заинтересува. В момента те са заснели 3-4 серии, които ще вървят всеки понеделник и представляват нещо като мостра за посоката, в която ще се развива действието в ситкома. От bTV заявиха, че ще търсят и други предложения от родни сценаристи, преди да решат окончателно на кого да заложат.

Нико Тупарев: Ако Елена бе продължила в „Дансинг старс, и Станишев щеше да танцува

24 Часа - 12 стр.
Нико Тупарев: Ако Елена бе продължила в „Дансинг старс, и Станишев щеше да танцува

Паола ХЮСЕИН

Той е най-заетият тв продуцент у нас, защото има предавания във всички големи ефирни телевизии, както и в някои кабелни. Направи най-успешната тв игра „Стани богат", както и първото риалити шоу в българския ефир - първите три издания на „Биг Брадър". Освен тези предавания за Нова тв е правил и „Островът на изкушенията".
За БНТ работи отдавна - „Вкусно" с Ути Бъчваров, „Рекламна пауза", новото риалити „Животът на другите", както и токшоуто на Марта Вачкова „Жените". След дълги години в Нова тв влезе и в Би Ти Ви и засне един от най-успешните й продукти - „Дансинг старс". „Вечерното шоу на Азис" по ТВ 2 също е негово, както и „Хванати в изневяра" по „Диема". Съпругата му Екатерина Попова е шеф на рекламната агенция „Огилви енд Мей-дър."
- Г-н Тупарев, напуснахте Нова тв, но пък направихте толкова много предавания за всички останали телевизии. Успял човек ли сте?
- Миналата година беше изключително трудна и за моя голяма радост на финала успешна. Костваше ми немалко усилия и нерви, доста фронтове бях отворил. Накрая всичко приключи по най-благоприятния начин. Хората по-често трябва да заемат принципни позиции. Когато го направиш, даже и да загубиш, имаш удовлетворение. Добре е повече хора, особено политици, да защитават принципите си не само в личния живот, а да поставят нещата и над себе си.
- Кой беше най-големият ви успех миналата година?
- Успехът на „Дансинг старс". Имахме подкрепата на телевизията, но почти изцяло това беше наш успех. Ние открихме формата, рискувахме с него, убедихме хората да участват. Това е най-приятното нещо, което се е случвало в телевизията през последните години. Най-имиджо-вото, най-позитивното. Това е предаване, което връща вярата в телевизията на много хора, на които им беше писнало.
- Какво в телевизията писва?
- Това, че прекалената комер-сиализация е за сметка на ценностите, на каузата. Битката отива винаги на ниско ниво, винаги е за масовата аудитория и се приема, че телевизията не е медията на интелигентния човек. Не смятам, че е така. „Биг Брадър" като експеримент е изключително интересен феномен. Аз го гледам от тази страна. Друг може би гледа само сеира.
- На какво се дължи успехът на „Дансинг старс"? Популярни личности е имало и в други предавания като „ВИП Брадър" примерно?
- Всичко го е имало. В шоуто за танци имаше и двойки, и хора, които си смениха партньорите, и ревност, и завист, но това не беше фокусът. Акцентът беше върху усилието, постижението. Много ми харесва тази вълна от подобни предавания - дали ще е за отслабване, или звезда научава нещо. Да се научиш да танцуваш, наистина е много трудно.
- Вие откъде знаете?
- Такъв човек съм. Не е нужно да съм го изпитал по емпиричен път, за да го знам. Гледам снукър, не мога да играя, но знам правилата и мога да стана добър треньор. Това е като писателя и критика. Аз съм в позицията на критика. За съжаление в България много критика няма. Всяко нещо, когато го опознаеш, осъзнаваш, че е много сложно. Имаше и много готини поелания. Например Елена Йончева да превъзмогне себе си, личността си, даже и взаимоотношенията си с партньора. Накрая се пречупи,
за да може Сергей Станишев да дойде в предаването
Малко още да беше продължила, щяха да изтанцуват един танц в шоуто.
- Дали успехът на шоуто не се дължи точно на нейното присъствие, все пак е приятелка на премиера?
- И на нейното присъствие. Между другото, Мамалев малко го бяха позабравили. Един от най-големите победители в предаването е той. Върна се отново като звезда, беше позаля-зъл. Някои хора забелязаха тези неща. Други възприеха шоуто просто като приятна музика, дори не знаеха какви са танците. Това е хубавото на подобни формати - да не отблъснеш едната аудитория, а да привлечеш и другата. Понякога този баланс се нарушава. С предаване като „Биг Брадър" е много лесно да го нарушиш и тогава пресоляваш манджата.
- Ще правите „ВИП Брадър" за Нова тв. Вероятно ще има и "Дансинг старс" по Би Ти Ви, как ще ги съчетаете? - „ВИП Брадър" ще е през март, а „Дансинг старс" - през септември.
Ние имаме много наши победи - постиженията на "Биг Брадър" и "ВИП Брадър", развитието на риалити пазара, което на практика тръгна от нас. Първият формат с права, излъчен у нас - " Стани богат", е пак благодарение на нас. Ние сме страната, излъчила най-много издания на играта. Няма друго място,където "Стани богат" да има такъв успех и да не е давана голямата награда. Този сезон ще се даде.
„Вкусно" не е спирало и е някакъв символ на БНТ. "Животът на другите" показа, че има смисъл БНТ да инвестира в по-различни предавания и може да има риалити, което да е по-социално. "Хванати в изневяра" по „Диема" беше толкова професионално направено, че само американският вариант може би е пред него.
Това е предизвикателството -да вземеш тв продукт и да го направиш по най-правилния начин за България, така че да му намериш мястото в една мъжка телевизия като „Диема". Гледат я от шофьори на таксита до разведени. На такива неща се радвам.
В момента примерно не съм виждал по-сериозен тв продукт у нас от ."Вечерното шоу на Азис". В същото време то не излиза от формата "токшоу". Вече почнаха да идват хора от съвсем друга каста.
- Защо не идваха досега?
- Защото сме такива. Нямаме ценности, затова припознаваме врагове в други, различни неща. В една Германия хората знаят правата си и уважават правата на останалите. У нас не е така. Затова не ценим свободите на другите. Затова гей обществото е по-малтретирано, по-низвергнато в България, отколкото в Западна Европа. Абсурдно е, защото смятаме себе си за много по-свободни. Ние сме доста консервативно общество.
- Защо отбягват Азис - защото се представя за гей, или защото е чалга певец?
- Един заради едното, друг заради другото. Някои не ходят и защото е циганин. Хиляда причини има. Ако ги превъзмогнеш, виждаш различен хумор, светло, готино студио, един водещ, който търпи развитие, надсмива се на себе си и на това, че не знае, не се прави на по-умен. Разговорът в студиото не е във формата на интервю, а е като в интернет -чат. Седят няколко човека и говорят един през друг, смеят се за глупости.
Толкова лесно за гледане е шоуто на Азис
- Говорите предимно за позитивни предавания. Има ли още нужда от „Биг Брадър"?
- Да, защото не е изчерпан. Човешките взаимоотношения са безкрайни. Те са като любовта, не свършват. Ако тя се изчерпа, нямаше да има примерно песни. Какво ще правят големите сериали, ако няма човешки взаимоотношения?
Между другото, аз няма да забравя как Аня Пенчева прие да участва в "Дансинг старс". Тя ни повярва и се надявам, че не сме я разочаровали. Защото сега този "ВИП Брадър" може да стане успешен и много различен именно защото у нас се състоя "Дансинг старс".
- Това означава ли, че предаването ще е позитивно?
- - Определено. Жена ми смята, че ще е така, защото и аз съм се променил. На мен идеята за хора, затворени в една къща, ми харесва. На Катя (съпругата му -бел.авт.) не. Смята, че зорлем искаме да изкараме някакви неща за хората. Сега е доволна, че сме тръгнали да го правим по друг начин. Целта този път не е хората да се карат. Има светлина в тунела и тя се казва личен принос.
Минавам по улиците и има магазини, пред които е изчистено. Не го е решила продавачката, собственикът я е накарал или е наел някого да го направи. Когато собствениците на фирми, политиците, лидерите на обществено мнение пробият с определена идея как да помогнат на държавата и обществото, нещата ще се оправят. Не всички, трябва един да реши.
Аз съм решил в моята компания, че ще ползваме моливи, защото е по-екологично, ползваме се събира разделно. В един момент на хората ще им стане навик и ще го пренесат в къщите си. Оправянето няма да дойде с викане на неволята, а когато определено количество хора - колкото повече, толкова по-хубаво, почнат с личен пример да правят по-добри или правилни неща. Наистина вярвам, че 200 или 500 души могат да променят България. Всичко останало е оправдание.
Аз няма да изляза пред моята кооперация да изчистя, но искам да знам кога ми е графикът и да платя на някого да го направи. А не да се прибирам късно и да излизам рано и да се моля да не завали сняг. Важното е да бъде чисто.
- Как политиците да дадат личен пример?
- От време на време го правят. Аз съм песимист към това конкрет
о управление, но не съм песимист за държавността в България. Нещата ще се оправят. Проблемът ни е, че сме първо поколение бизнесмени. Всяко загубено време на един от нас да направи нещо обществено е загуба на реални пари, които можем да спечелим за себе си. В един момент трябва да решиш. Бил Гейтс няма да станеш и част от времето си можеш да отделиш за някакви по-принципни неща и с това няма да обеднееш. Аз вече нямам намерение да съм най-големият продуцент.* Искам да се занимавам с нещо, което ми е интересно и в което смятам, че съм много добър. Следващото предизвикателство е сериал.
- А не да влезете примерно в политиката?
- Ако ще влизам, още ми е рано. Трябва да има традиция, да се обърнат няколко поколения. Богатствата на света са създадени от най-богатите хора, които остаряват и като се обърнат, казват: „За какво ми беше всичко това?" Така са създадени най-големите музеи в САЩ, всичко красиво в италианските градове.
Баба ми е внучка на първия нумизмат в България - основателя на археологическия музей Никола Мушмов. Ако ми говореше като близка роднина на проф. Мушмов, в момента щях да имам още повече идеи какво да правя. Но съм я слушал вкъщи да говори в друга позиция и за друг строй.
Баща ми говореше само като човек, който на 44 години е бил републикански шампион по подводен риболов, защото е бил ду-хач в стъкларска фабрика, тъй като не са му давали да следва това, което иска. Ако беше об-щувал с мен другояче, щях да
имам друга представа за света и така е всеки от моето поколение.
- Кой ще влезе тогава във „ВИП Брадър"? Явно внимателно ще са подбрани хората, за да дават личен пример.
- Тази година интересът към първия епизод няма да бъде кой влиза, защото няма да крием. Участниците няма да имат проблеми с яденето, пиенето. Ще имат много от всичко. Ще излида влязат хора от различни браншове, които смятаме, че са ценни и могат да дадат личен пример, както и да помогнат. Няма да има парична награда. Парите ще са за други.
- В понеделник започва „Стани богат" по Нова тв, защо там?
- Би Ти Ви бяха готови да го пуснат. Не съм имал конфликт с Нова тв, а с изпълнителния директор. Бях казал, че няма да работя с Нова тв, докато Павел
Станчев е там, но сега искрено съжалявам, защото това бяха
детинщини. Все пак трябва да правиш бизнес. Нова тв взе правата за " Стани богат", то вече не е наше. Сега сме поканени като изпълнителен продуцент да правим предаването. - Кризата ще повлияе ли на качеството на тв предаванията? Бюджетите се свиват, „Мю-зик айдъл" щяло да е само в студио с малко концерти на живо.
- Няма по-добро съотношение в света между качество и цена, както е за българския тв продукт. Всички продуценти тук, бидейки в някаква конкуренция, сме вдигнали нивото и правим доста качествена телевизия. Ако почнат да намаляват парите, вероятно предаването ще е с по-лошо качество, което ще скъси живота му.
- Миналата година ви се роди син. Как се чувствате в новата си роля на баща?
- Аз съм в много приятна ситуация. От една страна, наблюдавам един изключително интересен тийнейджър - дъщеря й на Катя, която ме радва като начин на мислене. Същевременно наблюдавам първите стъпки на човека в лицето на сина ни. 13-годишната Нора много обича Тома, който е на 8 месеца. Аз го къпя всеки ден, когато съм вкъщи, защото на Катя той вече й тежи.
Учудващо за всички, ние сме достатъчно отдадени на детето родители. Това не значи, че не излизаме, не бачкаме, не купо-нясваме, че не си късаме нервите помежду си понякога. Наскоро една приятелка ми каза нещо, което много ми хареса - колкото повече любов е дадена на детето и то също я изпитва към родителите си, толкова му е по-трудно да тръгне по лошия път. Защото знае, че наранява родителите си. И ако много ги обича, няма да прави определени неща. Това е форма на защита на детето. Иначе е доста опасно в днешно време да си тийнейджър в България, защото обществото ни е младо и още ненаситило се на всичко.
- Как общувате с кумовете си? Красимир Гергов е консултант на Би Ти Ви, а Олга Лозанова -програмен директор на Нова тв?
- Имам принципи, поставени пред мен и компанията ми. На първо място е продуктът - нищо не е по-важно от предаването. На второ място е интересът на екипа. Следва печеленето на пари и на четвърто място-интересът на телевизията. Когато има какъвто и да е казус, следвам този ред. В момента, в който правиш най-доброто за предаването, нямаш конфликт на интереси. И двете телевизии работят с мен, защото имам изключително добър екип, с който е възможно предаването да стане най-доброто и да бъде в най-голяма услуга на поръчителите.
За мен кумовете, които са и кръстници, имат отношение към семейството и детето.
- Правят ли нещо в тази посока?
- Толкова е различна представата за света и на двамата, че ще бъде много ценно за мен детето ми да познава техните две гледни точки

Радиата на далавера от задръстванията

Труд - 24 стр.
Радиата на далавера от задръстванията

Соня СПАСОВА

Средно по 4 часа шофьорите слушат ефирна медия в колите си
От задръстванията, които изнервят всички, явно печелят... радиата. Хората в големите градове ги слушат все повече и по-дълго време. Средно по 264 минути. или над 4 часа дневно, през делничните дни са прекарали с някоя станция българите. Това показва анкета, проведена през октомври и ноември 2008 г. сред 4780 души на възраст между 15 и 54 г. Изследването е представително за слушателите от 36 града сред които най-големите - София, Пловдив, Варна и Бургас. Проучването е на пийпълметричната агенция „ТНС тв План",
Изводът се потвърждава и от факта, че почти половината фенове обявяват, че слушат радио в колата си. Те са основно мъже и са на възраст между 26 и 45 години. Останалите правят това вкъщи, на работа и ли в заведение.
Само в столицата слушаемостта на радио се е увеличила 300% в последно време, потвърди и шефът на .Дарик" радио Радосвет Радев. Тази тенденция щяла да стане още по-силна, а скоро да се прояви отчетливо и в другите градове. По думите му радио се слуша най-много във времето, традиционно за пътуване към офиса или към вкъщи след края на работния ден.
Радиото обаче все още се пренебрегвало от рекламодателите, които не били усетили „ефекта от трафика". „А то е евтина медия и с голям ефект. Освен това може да се слуша по много начини - не само чрез приемник, но по интернет например", добави Атанас Генов, който е шеф на „Комюникорп" за България (собствениците на „Радио 1", Радио „Вероника" и „Радио 1 Рон" - 6. p.).
Дали заради задръстванията и изнервените шофьори, които предпочитат успокояваща музика, или поради друга причина, но водеща станция през октомври и ноември сред по-младите хора е било „Радио Г. 17,1 % от хората между 15 и 25 г. са избрали именно тази станция. Интересното е, че записите там са „набори" на слушателите.
„Витоша", „Енджой" и „Сити", които пускат по-тийнейджърска музика, се нареждат след това, а поп фолк станцията„Вероника"еедва на 5-о място с Т3,6%. При следващото поколение - 26-35 годишните „Радио 1" пак е на първа позиция, но веднага след това се нарежда една от Меките на фолка - „Веселина". Хората между 36 и 45 г., явно нуждата от информация е на преден план, защото на първо място излиза „Дарик" - с 20,5%. За следващата група - 46-55 г., пък най-слушана е програма „Хоризонт" на БНР с 24,4%. Софиянци явно са почитатели на Дарик". Това показва последното проучване на „ТНС тв План" сред столичаните между 20 и 64 г. Веднага след това се нареждат „Радио 1" и „Хоризонт". Челната петица завършва с програмите на „Витоша" и „Веселина".

Вдигат е 50% цените на рекламата а София

Труд - 6 стр.
Вдигат е 50% цените на рекламата а София



Цените на рекламата в общински площи в София да скочат с 50% предвиждат промени в наредба на кметството. Те ще се гледат от градския парламент в четвъртък. Така за бил-борд от 12 кв. м ще. се плащат 300 лв. на месец. Цената обаче е за площи извън центъра, тъй като в него реклами няма да могат да се монтират.
За паната до 4 кв. м, каквито ще могат да се поставят в широкия център, ще се плаща 50 лв. на кв. м на месец. Общината ще събира такса за разрешение за
монтиране на реклама в частни имоти. Тя ще е от 200 до 1000 лв. според размера на съоръжението.
„Тарифите ще важат по всички договори за грати-сен период от 1 г., в който трябва да се сложи ред в рекламата", обясниха вчера соцсъветници след среща с шефове на рекламни асоциации. След това ще се обявят конкурси, а тези суми щели да са начална цена. От рекламния бранш уверили социалистите, че този път няма да атакуват наредбата в съда, тъй като са участвали в изготвянето й.

Манията интернет

Дума - 2&200 - 4 стр.
Манията интернет

Альома НЕЙКОВА

Световната мрежа все още не може да ви сготви и да подреди къщата, но вече заменя много удобства, необходими на всеки съвременен човек'
Наричат интернет още глобална мрежа, паяжина, връзка със света. Все повече хора В днешно време не могат да си представят всекидневието без поне веднъж на 24 часа да са си пуснали компютъра. Най-често в нета се влиза с няколко цели...
Замества телефона
Интернет с лекота заменя както мобилния, така и стационарния градски телефон. Благодарение на мрежата обичащите да говорят или да изпратят някой sms могат да го правят практически безплатно или съществено да намалят разходите си. Това е възможно например от сайтовете на мобилните оператори, като оттам обаче има дневен лимит и ограничение в дължината на кратките съобщения.
Другото популярно удобство на интернета е skype.com. Този сравнително млад проект (бе създаден едва през 2003 г.) днес е най-разпространеният пример за ин-тернет-телефонията. С помощта на скайпа могат не само да се изпращат в различни страни
по света неограничени по брой и обем съобщения, но и снимки, музика и какво ли още не... Единственото условие за ползването на програмата е тя да бъде качена на компютъра от интернет, ползвателят да има слушалки с микрофон или да следва инструкциите. Ако задграничният приятел също има скайп, общуването е безплатно и за двете страни, но и иначе позвъняването на стационарен телефон ще струва около 0,05-0,20 евро на минута (в зависимост от държавата). Добре е да имате мощен компютър и бърз интернет.
Четене на книги, „сваляне" на музика
Световната мрежа предлага невероятно
разнообразие на книги, статии, реферати. Често за безплатното им "сваляне" има изрично условие, че е разрешено само със съгласието на авторите или притежателите на авторското право, за лично ползване, а не за публично разпространение и тиражиране. Легалната употреба на текстове на книгите е разрешена най-често от оригиналните сайтове на издателствата или от самите автори.
Музиката се "сваля" легално, срещу минимална такса (до 0,99$ на песен) от порталите на изпълнителите или продуцентите им, както и от специализирани адреси за трЗ и видеоклипове. Например западният сайт www.jamendo.com предлага голяма и законна музикална колекция за всички вкусове. Разбира се, далеч не всичко може да се намери там, но навигаторът в него притежава "интелект": ако не откриете търсената песен, ви се предлага да чуете най-близките аналози. На много такива места има възможност за безплатно прослушване на част от песента, за да може да се добие представа за стила на звученето.
Гледане на тв и слушане на радио
Към 2012 г. 10 пъти ще се увеличи количеството телевизионни предавания и игрални филми, които ползвателите гледат с помощта на интернет, сочи статистиката на компанията Informa Telecoms and Media. Много сайтове вече предоставят възможност за следене на живо или прослушване на запис на излъчваните радио и тв програми. Потребителите само трябВа да имат бърз и безлимитен интернет достъп, защото иначе трябва да доплащат за удоволствието да използват трафика онлайн. На сайтовете могат да се слушат голямо количество канали и световни радиостанции на всички езици, като създателите на някои от тях са измислили и т.нар. "вълшебен видеомагнетофон". Той може да се програмира за запис на исканото предаване - няма значение, дали излъчването му предстои или само се планира.
Последната мода сред младото поколение са социалните мрежи, една от която Facebook (фейсбук) дори бе отличена като "Личност на годината" - специална награда за популярност. В Google (Гугъла) пък може да бъде намерена най-различна и многообразна информация. Популярни са и интернет форумите, където всеки споделя мислите си и какво ли още не. Това, което се прави в световната мрежа, е също толкова необятно, колкото и самата нея. Но сигурно е едно. Интернет не може (все още) да ви сготви или да подреди разхвърляната къща, нито пък да ви прегърне при нужда от топлина. Но вече замества много удобства, необходими на всеки съвременен човек.

Ще превземе ли рекламата и интернет

Поглед - 17 стр.
Ще превземе ли рекламата и интернет



а по-старото поколение няма как да се хареса настъплението на рекламата в интернет и спадът на интереса иа рекламодателите към традиционните медии. Колкото и да не ни харесва обаче, фактите са такива - рекламата в традиционните медии става все по-скъпа. Цената на телевизионното време скача постоянно за сметка на десетки пъти по-евтиното интернет пространство и това дава възможност на всеки, който може и разбира, и не разбира да си направи някаква реклама и да си вкара свое послание в глобалната мрежа.
Това е истинската алтернатива, но на този едва ли рекламата в мрежата би могла да бъде толкова ефективна, колкото в телевизията. В българското интернет пространство може да бъде хваната само таргет групата на младите. Средната възраст на интернет потребителите не надвишава 30 години, а според някои анализатори е дори под 25.
Това означава, че се
губят като потребители поколенията на средна и зряла възраст.
Ситуацията обаче коренно ще се промени след не повече от 10-15 години, когато днешните тий-нейджъри пораснат. Голяма част от младите хора не само че не четат вестници, но и не гледат телевизия. За тях животът е пред монитора на компютъра. Когато обаче тези млади хора станат зрели мъже и жени, интернет рекламата определено ще има водещи позиции пред телевизионната. А вероятно и интернет вече ще бъде много по-скъп от телевизията. Точно както киното и радиото бяха изместени от телевизията преди много години.
Това време обаче все още е далеч. Все още интернет рекламата е много опростена. Рекламните банери или дори анимира-ннте реклами могат да информират, но не и да предизвикат внимание и емоция.
Не смятам, че някога телевизията ще изчезне, съответно няма да изчезнат и телевизионните реклами. Най-малкото заради факта, че докато персоналният компютър предполага уединение, то телевизорът е уред, около който се събира цялото семейство. В този смисъл интернет рекламите трябва да стигат до всеки, но като отделна личност, докато телевизионната реклама е и за личността, и за приятелския и семейния кръг. Затова и телевизионната реклама е по-лесно проследима като реакция, която предизвиква, съответно и като ефективност. Самата телевизия е показател за развитието на поколенията, отношенията млади-стари и резултата от опита за комуникация помежду им.
За оцеляването най-голямото качество на човека е гъвкавостта. Това. което в момента е отричано от дадена група хора, след време може да бъде възторжено прието от тях. Важно е обаче н когато човек се пренастройва, да знае къде да спре. Оцеляването обаче не означава еволюция.
Генчо Генчев е сценарист на едни от най-известните български реклами. Някои от тях интерпретират сюжети от стари български филми. Има над 15 рекламни клипа, сред които: „О, Пет" -на кренвирши „Леки", рекламата на мастиките „ Пещера" и „ Карнобатска", салам „Вежен", „Македонска наденица", водка „Бяла мечка" и други.

Монологът на Стив Джобс

Капитал - 52 стр.
Монологът на Стив Джобс



Paзликата между Apple със Стив Джобс начело и без него е... около 20 милиарда долара. Оценката е на Джеф Сегал от Breaking Views. Без своя лидер компанията вероятно нямаше да има и няколко десетки милиона верни последователи на ябълковия технологичен култ. Apple и Джобс дотолкова са се превърнали във взаимозаменяеми понятия, че в момента е трудно да си представим успеха на корпорацията без гуруто със статут на рок звезда. Но дори и да си човекът, променил няколко индустрии по свой образ и подобие, в крайна сметка си оставаш просто човек. След като създаде и после еднолично спаси една от най-влиятелните технологични компании в света, сега Стив Джобс има нова цел - да изгради стабилен имидж на фирмата, така че тя да може да оцелее и без неговото ръководство.
Иконата Apple
Джобс съосновава компанията Apple през 1976 г. с идеята да превърне компютрите в масов продукт и съответно огромен източник на печалба. Корпоративни вътрешни борби обаче изхвърлят бъдещия технологичен гуру от управление на фирмата през 1985 г. Отсъствието на Джобс има пагубен ефект. Без него компанията изпада в дълбока криза, продължила чак до 1997 г. 12 години след напускането си Джобс се завръща в Apple, за да я изведе отново на върха и да създаде потребителски култ към марката.
Успехът на компанията до голяма степен се оказва постижение на технологичния гуру. Джобс е надарен с рядката способност да налага своите визии на останалите в ИТ бранша. От чисто технологична компания под диктовката на Джобс Apple еволюира до суперсила и в развлекателната индустрия благодарение на култовия mp3 плеър iPod. Сериозна част от приходите на компанията идват от онлайн търговията с музикално съдържание благодарение на iTunes - първата услуга в света, която позволи легална продажба на цифров звук.
Всичко това обаче не бе достатъчно за човек с размаха на Джобс. Той започна да разчиства терена за нови технологии и в сферата на мобилните телефони. Първият смартфон с тъчскрийн екран - iPhone, се превърна в "събитието на 2007 г." за технологичния бранш. И отново, вместо да се фокусира върху приходите от продажба на хардуер, Apple заложи и върху онлайн продажбата на съдържание с добавена стойност - приложения и екстри за телефона.
Наред с тези два революционни пробива Аpple си остана и водещ производител на преносими компютри във високия ценови клас. Крепящата се на тези три стълба компания бе определена от класацията на сп. Forbes за една от най-влиятелните технологични компании в света през 2007 г. Kато финансови резултати обаче тя бе на далечното 121-во място.
През всички тези години Джобс развива и страничен проект - Pixar Animation. Това е едно от най-успешните студиа за компютърна анимация, създадено през 1986 г. Сред творенията на компанията са филми като "В търсенето на Немо" и "Рататуй". През 2006 г. обаче Walt Disney Company закупи студиото и даде на Джобс акции на стойност над 7 милиарда долара, с което го превърна в най-големия едноличен съсобственик в анимационната империя.
Почти като митологичния цар Мидас Стив Джобс успява да превърне в злато всичко, до което се докосне. Главната причина за това е способността му да различава добрите идеи - били те негови или чужди, и да опакова в красива визуална и езикова форма продуктите, които предлага.
Постепенно Стив Джобс се превърна в нещо повече от публичното лицето на Apple. На практика той Е Аpple. Или поне така мислят фенове и инвеститори. Успехът на компанията се дължи на изключително добрия дизайн на продуктите, ефективното им разпространение и невероятния маркетинг. Терминът hype - "публична екзалтация, предимно от появата на технологични продукти", изглеждаше като измислен за неговите презентации. Стив Джобс беше способен изцяло да погълне медийното внимание и да трансформира презентациите на IT джаджи в очаквано събитие. Той говореше на света за технологичните параметри на продукти като за най-вълнуващото нещо, съществувало някога. А светът слушаше в захлас...
Нож с две остриета
Култовият статус на Стив Джобс обаче има и негативен ефект върху Apple. През 2004 г. гуруто е опериран от тумор на панкреаса. На всички става ясно, че отъждествяването на компания с един човек е колкото успешна, толкова и рискована политика. Джобс успя да се пребори с рака, но здравето му се превърна в основен фактор при спекулации с акциите на компанията. Слух от последните месеци, че Джобс е претърпял сърдечен удар, обезцени активите на Apple на борсата с 10% в рамките само на 10 минути.
А поводи за спекулации има. През последната една година изпълнителният директор на Apple видимо отслабна, което предизвика вълна от догадки за здравословното му състояние. В средата на декември представите на Apple обяви, че Стив Джобс няма да изнесе традиционната си въвеждаща реч на последния Macworld форум. Така спекулациите достигнаха своя пик, а акциите на Apple паднаха с 5% за часове.
Стив Джобс максимално дълго не коментираше здравословното си състояние, което може и да е в унисон с правото на личен живот, но никак не е успокояващо за инвеститорите. Когато Уорън Бъфет - най-богатият човек на планетата, бе опериран от доброкачествен тумор на дебелото черво през 1997 г., той се опита преодолее кризата на доверие в компанията си Berkshire Hathaway именно като даде детайлни подробности за състоянието си и като представи план за управлението на фирмата в негово отсъствие.
Не така обаче постъпи Стив Джобс. Той опроверга слуховете за рецидив на предишното си раково заболяване чак на 6 януари. В отворено писмо създателят на Apple обяви, че страда от хормонален дисбаланс, който лишава тялото му от нужните протеини. Според него лечението на това състояние е леко и трябва да приключи до април. Хормоналният дисбаланс е често срещано състояние и като цяло не представлява сериозна заплаха за живота. И все пак Роджър Кей, анализатор от IDC, коментира, че технологичният бранш трябва да се готви за времето, в което Стив Джобс няма да е начело на Apple.
Въпреки че Джобс не се е оттеглил от ръководния си пост и вероятно не планира да го направи в краткосрочно бъдеще, по всичко личи, че спасителният план под кодовото име "Apple след Стив" вече е в ход. През последната една година Джобс неотменно се появяваше на презентации заедно със своя dream team екип. Едно от ключовите имена е това на Фил Шилер - вицепрезидент на компанията, отговарящ за продуктовия маркетинг, който изнесе въвеждащата реч нa последния Macworld форум.
Краят на една епоха
Оттеглянето на Apple от търговското изложение Macworld също нагнети напрежение сред инвеститорите и феновете на компанията. Официалната причина за раздялата с организирания от IDG форум бе фактът, че Apple вече достига до достатъчно потребители чрез алтернативни комуникационни канали - онлайн страниците на фирмата и веригата фирмени магазини с повече от 3.5 милиона посетители седмично и т.н. Много хора обаче приписаха отказа от участие в събитието на Джобс и евентуалната му сериозна болест. Всъщност политиката на компанията по отношение на търговските изложения е доста последователна. През последната година част от другите събития, който Джобс използваше, за да наложи ябълковия култ, отпаднаха едно по едно - Macworld Tokyo, Apple Expo в Париж и т.н.
Логичните недостатъци на Маcworld не са малко: фиксираното време на провеждане, фактът, че отношенията между организатора IDG и Аpple не са цветущи в последните години, изчерпването на технологичните изложения като формат за правене на бизнес и не на последно място естественото развитие на компанията. Дори Стив Джобс да остане начело на Apple още дълго време, което най-вероятно ще се случи, е малко вероятно презентациите на изпълнителният директор да са толкова чести, както преди. От една страна, капацитетът на Apple за революционни нововъведения сякаш е достигнал точка на насищане, компанията в момента надгражда наложените си продукти, а еволюционните новости не са повод за грандиозно шоу. От друга страна, в крайна сметка ерата "Джобс" все някога трябва да приключи. Да очакваме моментална поява на следващ гуру от калибъра на Джобс е по-скоро неоправдано. Затова и сцената за директно влияние под светлините на прожекторите, каквато бе Macworld, по-скоро става излишна.
Apple без Джобс определено няма да е същият социален феномен. Надали ще има и религия, която да боготвори компанията и продуктите й. Но това не означава, че Apple ще залезе с оттеглянето на Джобс от светлината на прожекторите. А това все някога ще се случи. Очевидно Apple се променя. Доказателство за това е, че iPhone стана достъпен в мрежата на най-голямата търговска верига в САЩ Wal-Mart, и то на преференциална цена - при това положение е малко по-трудно да се твърди, че марката е обединяващо звено на силно лоялно общество от истерични фенове. Apple просто стана твърде мейнстрийм. Наскоро дори сатиричният анимационен сериал The Simpsons подхвърли няколко шеги относно култа към Аpple и мащабите му. Нормалното израстване и стабилизиране на компанията може би води до временно плато и до такова разширение на нейния пазар, че тя вече не е чак толкова сакрална за потребителите. А в този случай ролята на Джобс - бил той в перфектно здраве или не, може би вече няма да е чак толкова ключова.
Отбор Б
Те нямат харизмата, енергията, вдъхновяващото ораторство на своя гуру. Те просто не са Стив Джобс. За сметка на това са движещите сили в невидимия за широката публика апарат от 30 000 души, които се грижат за просперитета на компанията в сянката на своя лидер. Звездният отбор на Джобс включва няколко души, като през последната година двама от тях - Тим Кук и Фил Шилер, все по-често пристъпват на публични събития рамо до рамо със своя шеф.
Фил Шилер е отговорен за блестящата мрежа от фирмени магазини на Apple по света. Тим Кук пък е работохоликът в екипа, който взима правилните решения независимо дали са лесни или не. Той е човекът, който оптимизира производствения процес на компанията, като затвори собствените й предприятия и възложи на външни подизпълнители техническата работа по продуктите. На практика Кук ръководи голяма част от бизнеса на Apple.
Подобно на Джобс и Кук е строг и тираничен началник. Като анекдот се разказва случай, в който по време на работна среща той подхвърлил как някой от подчинението му трябва да отиде в Китай, за да види как се развиват нещата там. След 30 минути Кук се обърнал към въпросния човек с репликата: "Oще ли си тук!?"
iTunes и неговата еволюция
Голямата новина от последното Macworld Expo с участието на Apple е новият модел за ценообразуване на песните в онлайн магазина на компанията iTunes. Досега Apple залагаха на фиксираната цена от 0.99 цента на парче. Новият план предвижда различна такса за сваляне на песен - 69, 99 или 1.29 цента, в зависимост от популярността й. Подобна политика на категоризиране на съдържанието в момента прилага Amazon.MP3, както и по-малкият алтернативен музикален магазин Amie's street. Музикалните компании отдавна настояваха за подобно ценообразуване по модела на традиционните промоции на по-нашумели и не толкова дискове.
Според изследване нa анализаторската компания Nielsen, цитирано от WSJ, ръстът на платени даунлоуди се е забавил значително през 2008 г. - от 45% за 2007 г. на 27%. Вероятно това е и основната причина за новата ценова политика на Apple наред с натиска на звукозаписните компании за диференцирани цени.
Другата значителна промяна бе премахването на DRM защитата на музикалното съдържание, което се търгува онлайн. На първо време "свободни" ще са 8 милиона песни от каталога на iTunes. До края на март още 2 милиона парчета ще се сбогуват с омразния на потребителите софтуер за защита.

Параноя 2.0

Капитал - 31 стр.
Параноя 2.0



През 1998 да направиш личния си живот достояние на целия свят е почти невъзможна задача. Малцина избрани постигат успех благодарение на главна роля в "Титаник" или извънбрачна афера в Белия дом.
Десет години по-късно да разкажеш за себе си на света е удивително лесно. Всъщност е практически неизбежно, дори за онези, които нямат роли в киното или мандат за управление на световна суперсила.
Изобилието на лична информация в мрежата е повод за оживени дискусии - както сред потребителите, които се страхуват от него, така и сред компаниите, които се надяват да го монетизират. Централно място в тези дебати днес заемат виртуалните социални мрежи. По данни на PEW Internet Project над 65% от интернет жителите на възраст под 35 години имат профил в поне един такъв сайт. Информацията, генерирана от милионите потребители на социални мрежи, е интересна не само за приятели и познати. В редица случаи, получили медийно внимание през последната година, Facebook и МySpace играят роля в полицейски разследвания и фирмени проверки на настоящи и бъдещи служители. Университети като Харвард разглеждат онлайн профилите на свои кандидат-студенти. Американското правителство най-сериозно се е заело да изследва потенциала на новите социални платформи за организиране на терористични групи. Въпреки всичко това сайтовете продължават да привличат потребители, склонни да споделят личните си данни с всеки, който би проявил интерес.
Неизбежно заплитане в мрежата
Преди няколко месеца и последните ми двама познати без профил във Facebook най-после се предадоха. Всеки от двамата имаше собствени, добри причини да се държи настрана от услугите на компанията. Единият се опасяваше, че ще загуби прекалено много ценно време, другият беше твърдо убеден, че Facebook e творение на сатаната. Понастоящем всеки от тях ежедневно губи ценни часове на сайта, а безсмъртните им души вероятно са обречени на вечни страдания. Поемането на този сериозен риск не е продиктувано от чисто любопитство или скука. В много социални групи онлайн комуникацията постепенно се пренася от по-затворения модел на електронната поща и IM програмите към мултифункционалните социални платформи. Решението да се регистрираш вече се базира не само на ползата от включването в такива мрежи, но и на социалната цена, която плащаш, ако си изолиран от тях.
Веднъж попаднал на подобен сайт, потребителят има силна мотивация да предостави достоверни лични данни. Ако не публикуваш истинско име и снимка, приятелите ти няма да могат да те разпознаят. Ако не попълниш името на училището и университета си, състудентите ти няма да те намерят. Ако не кажеш в коя част на света живееш, няма да получаваш информация за събитията, организирани там. Ако не споделиш интереси и хобита, няма как да се свържеш с други любители на алтернативна музика или колекционери на марки. Изследване на университета Carnegie Mellon показва, че пренебрежимо малка част от данните, публикувани в социални мрежи, са измислени. Достоверната информация е основно предимство на тези сайтове. Пак тя е един от най-големите им проблеми.
Управление на данните
Извън интернет манипулирането на общественото мнение се случва спонтанно, без човек да полага особени усилия. Началниците ти знаят, че работиш добре в екип и спазваш крайните срокове за проекти. Приятелите ти се гордеят, че можеш да запазиш равновесие, танцувайки върху барплота след 12 текили. Властите вярват, че почтено плащаш данъци и не караш автомобил в нетрезво състояние. Различните групи, с които се налага да общуваш, научават само това, което им се полага да знаят. Не че работодателите ти не биха искали да разберат дали не отсъстваш по болест вследствие на предозиране с текила. Просто офлайн проверката отнема твърде много време и ресурси.
В социалните мрежи нещата се поставят по друг начин. В огромна част от случаите тези платформи събират връзки от различен тип в общо пространство. Някои от "контактите" или "приятелите" в списъка на потребителя са колеги, други - съученици, роднини, работодатели, близки познати, далечни познати, случайни граждани. Снимки на 12 празни чаши от текила са подходящи за някои онлайн контакти. Суховат постинг за радостите на счетоводния софтуер - за други. Онлайн това разделение между различните групи не се случва естествено и от само себе си. За да го направят възможно, интернет компаниите създават все по-сложни настройки за контрол на информацията. Ефектът обаче е малък - колкото повече и по-заплетени опции съществуват, толкова по-слаба е вероятността някой да отдели времето, необходимо за да разбере как да ги използва.
Виж кой те следи
Преди два месеца начална учителка в Северна Каролина е уволнена от работното си място. Още няколко нейни колеги се разминават само с предупреждения. Причината - Facebook страници, съдържащи обидни расистки изказвания и провокативни снимки. В друг известен случай студент не получава летен стаж, след като компанията, в която кандидатства, преглежда онлайн профила му. Студентът изпада от списъка на избраните, след като става ясно, че в графа "Интереси" на страницата наред с други любими дейности се говори за пушене на марихуана.
Докато много потребители са възмутени от подобно нахлуване в личното им пространство, компаниите се позовават на фирмената си репутация. "Ако ние можем да видим тази информация и да открием нещо нередно в нея, вероятно и клиентите ни могат да го направят. Не можем да си позволим този риск", обясняват представители на голяма технологична фирма.
Наред с работодателите много американски университети следят онлайн профилите на настоящи и бъдещи студенти. По данни на Каplan поне 50 от най-добрите 500 университета в САЩ проверяват MySpace и Facebook страниците на свои кандидат-студенти.
Докато българската полиция прибира за разпит блогъри, призоваващи към протести, американските власти вече ловят престъпници по информация от виртуални социални мрежи. Най-често става въпрос за дребни нарушения - непълнолетни младежи са арестувани заради снимки, показващи употреба на алкохол.
Армията и разузнаването на САЩ проявяват траен интерес към всички нови технологични платформи. В доклади на военното разузнаване се обсъжда възможността терористични групи да използват социални сайтове (Facebook и Тwitter) и онлайн игри (World of Warcraft и Second Life) за координиране на подривна дейност. Щатското министерство на отбраната работи по подобни проекти с някои от големите университети в страната. Крайната цел на сътрудничеството е проектиране на система за идентифициране и саботаж на терористични организации, използващи онлайн социални мрежи за връзка между членовете си. По непотвърдени данни интересът на ЦРУ в тези сайтове също е достатъчно сериозен, за да подтикне агенцията да налее милиони долари в тях. Greylock Venture Capital, компания инвестирала $27.5 милиона във Facebook, има връзки с фонд за рисков капитал, собственост на ЦРУ.
Онлайн игрите пък са под зоркото око на Офиса на директора на Националното разузнаване (ОДНР) - звено, координиращо работата на различните разузнавателни агенции в САЩ. Според доклад на ОДНР от средата на 2008 г. отделът е платил $800 милиона за проект, който ще изследва поведението на участниците в масови онлайн ролеви игри. Проектът има за цел да изучи виртуалните светове, за да може да предотврати евентуалното планиране на терористични атаки с тяхна помощ.
Лични данни 2009
Правозащитниците, загрижени за опазването на лични данни, не очакват нищо добро от идващата 2009 г. Освен стартиращите правителствени проекти опасения предизвикват и действията на компаниите - собственици на онлайн виртуални мрежи. През изминалата година Google, Yahoo, MySpace и Facebook обявиха планове за разширяване на обхвата на платформите си. Последното подобно съобщение дойде през декември с официалното представяне на Facebook Connect. Новата услуга ще позволява на желаещите да използват Facebook-самоличността си, когато се регистрират в сайтове партньори. Така притежателите на профил в мрежата ще могат да "вземат със себе си" информацията и контактите си, когато използват услугите на други компании. Съществуването на единен профил за регистрация в много различни системи улеснява потребителя, но отваря много нови проблеми, свързани с контрола на лични данни. Разбира се, това ще се превърне в сериозен въпрос единствено ако достатъчен брой потребители се възползват от новите услуги. Предишни опити на Microsoft да стартират подобно начинание (MS Passport) се провалиха с гръм и трясък. Дали 120-те милиона потребители на Facebook ще проявят по-голям интерес, все още е спорно.

2bе повери маркетинга си на Марина Георгиева

Банкер - 43 стр.
2bе повери маркетинга си на Марина Георгиева



Мениджмънтът на веригата магазини за мобилни технологии и услуги 2bе, която в последните месеци се свързва основно с образа на популярния рекламен герой Рибока, реши, че успешното развитие на компанията няма как да се реализира без маркетингов директор. Затова назначи на този отговорен пост Марина Георгиева.
Тя е има магистърска степен от Университета за национално и световно стопанство. Преди да се присъедини към ръководния екип на 2bе, Георгиева ръководеше дирекция „Маркетинг" в телекомуникационната компания „Транс Телеком". Работила е като маркетинг-мениджър в отдел „Мобилни Телекомуникации" на „К енд К Електроникс", която е официален вносител на „Самсунг" (Samsung) за България. Професионалният й път минава и през „Германос Телеком България", където отново се занимава с маркетинг.
Марина Георгиева споделя, че основна цел на маркетинг стратегията ще бъдат иновациите. Нейният екип има намерение да засили рекламата в ИНТЕРНЕТ и присъствието на компанията в блоговете. Една от първите му инициативи е въвеждането на „ударни" отстъпки за електронен магазин.
„Маркетинг отделът на компанията расте и аз работя така, както искам екипът ми да работи", бе коментарът на Георгиева във връзка с новооткритите работни места във веригата магазини.

петък, 9 януари 2009 г.

"Форбс" вече и на български

Класа - 11 стр.
"Форбс" вече и на български



Елитното икономическо списание "форбс" ще се появи и в български вариант в партньорство с "Атика Медия България". Това съобщиха издателите, цитирани от сайта inves-tor.bg. Планира се първият брой на списанието на български език да бъде публикуван през октомври и да има първоначален тираж от 30 хиляди. "форбс България" ще се състои от 60% български бизнес новини, коментари и рубрики и 40% статии от американското издание. От Forbes Media LLC обясняват навлизането у нас като пореден ход за бърза експанзия в Източна Европа. Компанията
включва списание "форбс", сайта Forbes.com, Forbes Asia, както и списанията "форбслайф", "форбслайф Екзекютив Уомън" и "форбслайф Маунтин Таим". Компанията има местни издания в Китай, Хърватска, Израел, Япония, Корея, Полша, Русия, Турция и ОАЕ. "Атика Медия България" е част от гръцката Attica Publications Group. В порт-фолиото й влизат заглавията "Плейбой", "Грация", "Максим", "Джой", "ОК" и "Касавива".

Крум Савов си тръгна от Нова тв след 14 години

24 Часа - 40 стр.
Крум Савов си тръгна от Нова тв след 14 години



Той работеше в медията от създаването й. Според официалното съобщение раздялата е по взаимно съгласие. „Не искат спорт в Нова тв, защото ще става женски канал. Аз пък не искам предаването ми да е в „Диема", обясни журналистът. Той е автор и водещ на обзорното „Спортен свят", което трябваше да бъде преместено в „Диема" според програмните виждания на новото ръководство. Сега Савов търси друга телевизия за предаването си.

„Майкрософт“ обяви ключови сделки за интернет сегмента

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
„Майкрософт“ обяви ключови сделки за интернет сегмента



Майкрософт“ сключи три ключови сделки в областта на интернет технологиите, съобщи АП. Софтуерният гигант ще предостави от днес достъп до демо версията на новата си операционна система Windows 7.
Новините около концерна бяха съобщени от шефа на „Майкрософт“ Стив Балмър по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. Това беше първата подобна проява на Балмър - традиционно новите неща около „Майкрософт“ се представят на панаира от създателя на компанията Бил Гейтс. Балмър обяви, че „Майкрософт“ е сключила сделки с производителя на компютри „Дел“, мобилния оператор „Верайзън“ и социалната мрежа „Фейсбук“. Според договорените условия част от продуктите на „Дел“ ще се продават с инсталиран пакет от интернет програми и приложения на „Майкрософт“. „Верайзън“ пък ще поддържа търсачката Live Search на софтуерното дружество. Досега „Гугъл“ имаше подобна сделка с „Дел“, но производителят на компютри избра „Майкрософт“, вместо да поднови договора си с популярната интернет търсачка. „Гугъл“ имаше интерес и към сделка с „Верайзън“, но и в този случай беше изпреварена от компанията на Бил Гейтс, коментира АП. Сделката с „Фейсбук“ ще интегрира интернет пакета на „Майкрософт“ и съдържание от социалната мрежа. Така софтуерният концерн си осигурява партньорство с един от най-големите търговци на персонални компютри в света, водещия за САЩ мобилен оператор и втората най-популярна социална мрежа на планетата. От днес потребителите ще могат да изтеглят последната демо версия на новата операционна система на „Майкрософт“ - Windows 7. Окончателното завършване на продукта и пускането му на пазара ще стане най-рано в края на тази или началото на следващата година, коментират анализатори. Windows 7 ще може да се изтегли от официалния сайт на „Майкрософт“.

Спонсори изнудват МОК да избере Чикаго за Олимпиада 2016

Дневник - 15 стр.
Спонсори изнудват МОК да избере Чикаго за Олимпиада 2016

Лили ЧОЛАКОВА

През октомври в Копенхаген Международният олимпийски комитет (МОК) трябва да гласува къде ще се състоят летните игри през 2016 г. Мнозина наблюдатели се опасяват, че изборът вече е предопределен. В последните месеци медиите в САЩ и спонсорите силно настояват Чикаго да получи домакинството. Световната икономическа криза не подмина и МОК, пише германският в. „Ханделсблат“. Заради неясното бъдеще спонсорите и телевизионните компании засилиха натиска си върху ръководителите на комитета в Лозана. В случай че през октомври Чикаго не получи правото да организира игрите, МОК е заплашен от сериозни финансови загуби. Конкурентите за домакинство - Токио, Мадрид и Рио де Жанейро, се страхуват, че шансовете им намаляват с всеки изминал ден. „В този момент никой не може да се чувства сигурен“, така президентът на МОК Жак Рох описа финансовите перспективи. Въпреки това централата се намира в „отлично състояние“ през новата година: с бюджет от около пет милиарда долара (3.6 млрд. евро) през последните четири години тя увеличи спестяванията си с 400 милиона долара, продаде телевизионните права за игрите във Ванкувър 2010 и Лондон 2012 г. за 3.8 милиарда и отчете 900 милиона приходи от спонсори.
Дали обаче бюджетът ще се запази същият и след 2012 г. зависи от това на кого МОК ще даде олимпиадата през 2016 г. Тв компанията NBC, която в момента държи правата за САЩ, и конкурентите Fox и ESPN/ABC ще обявят много високи цени за правата на игрите, ако Чикаго не получи домакинството. За сравнение може да се използват онези 2.2 милиарда, които NBC вече плати за Ванкувър 2010 и Лондон 2012. Прогнозите са новата цена да е много по-висока.
Американците искат от МОК да определи търга за продажбата на тв правата чак след изборите в Копенхаген през октомври под мотото „Първо стоката, след това парите“. Това се противопоставя на досегашното правило, според което се договаряше първо цената и след това домакинът. Заради сложната ситуация Жак Рох е в сериозно затруднение - ако сключи тв и спонсорските договори в САЩ преди обявяването на домакина, рискува значително по-ниски приходи. От друга страна, ако изчака с преговорите, гласуването на всички 100 членове на МОК би се превърнало във вот за повече пари - всеки глас за Чикаго е глас за високи постъпления. Спонсорите също упражняват сериозен натиск. Веригата за бързо хранене „Макдоналдс“ например обяви, че ангажиментът й към комитета след 2012 г. ще бъде сигурен само ако Чикаго получи игрите. А американският пазар е много важен за централата - 60% от целия й бюджет се формират от приходите от САЩ. МОК вече получи няколко сериозни удара миналата година, когато загуби важни спонсори в лицето на „Ийстман Кодак“ (Eastman Kodak) и „Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson). „До 2012 г. олимпийският комитет има договори с девет фирми. Ние сме оптимисти, че въпреки финансовата криза ще намерим още сериозни партньори“, оптимистични са от централата.

четвъртък, 8 януари 2009 г.

Playboy, Maxim и Мах са с най-големи рекламни обеми

Класа - 11 стр.
Playboy, Maxim и Мах са с най-големи рекламни обеми

Борислав ДОМУСЧИЕВ, Румяна КЪНЧЕВА

Сегментирането на пазара води до появата на издания, предназначени към читатели със специфични интереси
Животът ни през последните 19 години сегментира читателите по стил на живот, като диференциацията става по-значима и чувствителна дори от тази по социално-демографски или социално-икономически критерии. Читателят все по-често се възползва от растящата свобода на избор, обусловена от растящото предлагане на медийни продукти, в частност и списания, насочени основно към мъжката аудитория. Разнообразието от мъжки списания като че ли е по-скромно от асортимента, ориентиран към дамите. Като цяло жените са по-активни и по-редовни медийни потребители, в частност читатели на списания. За сравнение едва 30% от редовните читатели на седмични списания са мъже, за месечните съотношението е 43% към 57% - отново в полза на дамите. Актуалните жанрове, радващи се на най-голям интерес при мъжките списания, макар и жанровото разделение да е условно, са еротика, автомобили, спорт, хоби и свободно време, както и лайф стаил мъжки списания. Тук там се появяват и по-сериозни издания, посветени на бизнес, икономика, финанси.
Сред еротичните списания доминират световните марки, като обемът на аудиторията им е аналогичен на продължителността на присъствие на даденото издание на пазара - с най-голяма аудитория сред всички месечни списания е Playboy. След него по поява на пазара и големина на редовната аудитория са Maxim, FHM и Мах. Интересът към този жанр е по-голям сред по-младата аудитория, а като цяло се радва и на най-голяма популярност сред мъжките списания като цяло.
Ръстът в продажбата на автомобили в България през последните години и нуждата от информация за оферти, трендове и съвети за автомобилния пазар намират реплика и в периодичния печат. По подобие на двата основни подхода за покупка на автомобил - нов или втора ръка, списанията от автомобилния жанр биха могли да се разделят, от една страна, на тип оказион (за стари и/или нови автомобили) и от друга - на представящи само нови модели и тенденции в автомобилния свят. С най-добри позиции в този сегмент са: Auto Билд, Авто Оказион, Авто Журнал, Авто Къщи, Motor Show и др. От 2007 г. на българския пазар присъства и световната марка Top Gear както на пазара на месечни списания, така на телевизионната сцена в ефира на bTV (2008 г.). С нарастването на възрастта се увеличава и интересът към оказионните автомобилни списания като Авто Оказион, Авто Журнал, Авто Къщи. При списание Motor Show тенденцията е противоположна.
Най-голяма аудитория сред списанията за спорт, хоби и свободно време има изданието на Съюза на ловците и риболовците в България "Лов и риболов". То е предпочитано най-вече от мъжете на възраст над 30 години. Другото издание от тази категория, което попада сред най-четените мъжки списания за периода юли-септември 2008, е Club F1.
Сегментирането на пазара води и до поява на издания, насочени към все по-ясно обособени кръгове от читатели със специфични интереси, занимания и начини за прекарване на свободното време. Пример за такива заглавия са относително новите за медийната среда списания Gentleman и Golf&Spa.
Доминиращо мъжка аудитория имат голяма част от специализираните в областта на компютърните технологии списания. За разлика от останалите категорията компютри не се възприема като преимуществено насочена към мъжете.
Запазва се тенденцията от последните години за растеж на рекламните обеми в мъжките списания. Обемите за третата четвърт на 2008 година са нараснали с над 55% спрямо същия период на 2006-а и с повече от 10% спрямо юли-септември 2007 година.
Респективно на големината на аудиторията са и рекламните бюджети за различните списания. За периода юли-,септември 2008 г. за следените от TV Plan/ TNS издания с най-голям обем на реклама са Playboy, Maxim u Мах. Най-рекламирани са продукти марки и компании, свързани с развлечения, спорт и свободно време, автомобилизъм, телекомуникации и напитки
в. Класа – стр. 11

БТК Груп с нов PR

Монитор - 20 стр.
БТК Груп с нов PR



Милена Михайлова оглави отдел „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации" в БТК Груп, съобщиха от компанията. Тя е един от първите корпоративни PR-и в страната, с петнадесет години опит в областта на комуникациите. От 1999 г. в продължение на шест години тя е на позицията „Маркетинг и комуникации" в "Хюлет-Пакард България". През 2005 г. Михайлова оглавява „Връзките с обществеността" в друг технологичен гигант - "Сименс България". Близо две години по-късно се връща отново в "Хюлет-Пакард България" на позицията маркетинг директор.

Проф. Христо Кафтанджиев: И на тези избори няма да минем без черен пиар

Монитор - 18 стр.
Проф. Христо Кафтанджиев: И на тези избори няма да минем без черен пиар

Петър ПЕТРОВ

- Проф. Кафтанджиев, появиха се твърдения, че през 2009-а се очаква сериозен спад на рекламата в световен мащаб. Доколко вероятно е това да се случи и у нас?
- Не съм пророк, но мога да кажа, че в Русия има такъв спад от около 10%, в Щатите 3-4 %. Вероятно и в България ще се случи, но чак трагичен, съмнявам се.
- Ще има ли ощетени медии? Или пренасочване на средства за реклама повече към радиото, интернет сайтовете?
- Има известен резон. Нормално е по време на криза да се търсят по-малки бюджети, така че радиото и мрежата са подходящи. Там рекламата е по-евтина. В момента обаче не забелязвам особено намаляване на тв реклами.
- Какво е професионалното ниво на рекламистите у нас?
- Да не казвам голяма дума, но поне от десетина години нещата се нормализираха. И сега в общността си има достатъчно професионалисти, има си и достатъчно некадърници.
За съжаление обаче дори и румънците ни бият по креативност. В България си има един не лош криейтив, който си печели позиции всяка година.
- А как ще коментирате рекламофобия у зрителите, които сменят канала, ако пуснат поредната порция по време на интересен филм?
- Зависи. Може би не е лошо да се възстанови онова предаване с най-смешните реклами, което вървеше по БНТ. Студентите ми го гледаха с удоволствие. Една от основните функции на рекламата е да развлича. Защо примерно да не се направи следната реклама преди изборите - да се монтират решетки по улиците и зад тях да се поставят плакати с известни политици? Или да използваме решетката за реклама на "Амнести интернешънъл"? Гледал съм как на канализационна шахта са изобразили две детски ръчички. Все едно детето иска да излезе оттам…
- Споменахте политиците, бихте ли препоръчали всеки от тях да има собствен блог в интернет, за да е в крачка с времето?
- Абсолютно. Затова и аз предлагам по време на изпити на моите студенти да рекламират себе си спрямо колкото се може по-необичайна потребителска група. Защото всеки си знае гаджето или майка си, но да се рекламираш спрямо котката си е по-трудно. И котките имат гледна точка.
- Важно ли е за политическите лидери да имат блогове?
- Задължително е. Независимо дали са леви, десни и т.н. Ако тези лидери ги интересува по-младежката аудитория, която ползва непрекъснато интернет комуникации, трябва да го направят. Всеки нормален политик би трябвало да си послужи с блога. Но, разбира се, ако човек стои над тези неща, не можеш да го накараш насила. Представете си блог на английската кралица или на някоя царска фамилия…
- Очаквате ли по изборите разцвет на черния пиар?
- Да. Ще има доста карикатури, можете да бъдете сигурни. То и отсега си ги има. Бойко Борисов моментално окарикатури трамвая на Станишев. Това си е в реда на нещата. Сблъсък между личности, идеологии. Няма как да минем без тях на предстоящите избори.
- Във форум прочетох за наша реклама, заела 5-а позиция в Toп 10 на шоу по TBS за 2005 г. Става дума за прословутия клип на мобилен оператор, в който хлапета звънят на къпеща се мадама и я карат да се показва през прозореца, докато притичва да взема джиесема си. Коментарът ви?
- Нищо лошо, но специално тази реклама не е съвсем оригинална. Знам подобна, не на мобилна компания, но пак разкарваха момичето с джиесема. Понякога и самите рекламисти не се усещат. Бил съм няколко пъти член на журита и аха да наградят някого, но се намесвам и казвам, че това вече съм го виждал.
- Има ли регулатор, който да следи, когато се нарушават права на рекламистите - плагиатство и т.н.?
- Няма по-лошо престъпление в рекламата от това да препишеш от другаде. Това показва, че не си за тази работа. Влизам в сайтове със стотици световни реклами. Тези неща много бързо се хващат. Но често става дума за заимстване на идеи, а не за кражба.
- Според едно изследване 80% от британците си служат с рекламни фрази в ежедневието. Защо се получава така според вас?
- Това е като с пословицата и поговорката и не се отнася само за Англия. Имаше едни сладоледи у нас, ако си спомняте… Сега в София, а след известно време и в други градове. Слоганът влезе във всекидневна употреба.
- 37% от британците били склонни да си закупят продукт, за който се използва запомнящ се израз. Как си го обяснявате?
- Не знам. Едно е да се запомни слоган, друго да ви хареса, трето - да вземеш решение за покупка. Запомняте фразата, но пък представете си, че цената на продукта не ви е по джоба? Запомнянето само по себе си нищо не значи. Скандалната реклама на водка "Екстаз", с жените в садо-мазо костюми. За седмица потръгнаха продажбите й. Беше ударно. Макар че след нея спряха тв рекламите на алкохол. За кратко, но имаше ефект.
- Властва ли още мачизмът в рекламното изкуство?
- Да. И понеже обвиняват българите, че били големи мачисти, ще ви кажа, че голяма част от примерите са от западни реклами. Доста мачизъм, но и доста феминизъм има в тях. Мъжете се представят като сексуални обекти, като низши създания. Но мъжете са по-дебелокожи и такива реклами не им правят толкова впечатление, че да вкарат в съда агенциите, които ги правят. Докато жените са по-обидчиви.
- До Паметника на Левски има гигантска реклама на изложбата на Пабло Пикасо. Представлява голям транспарант, върху който е написана мисъл на художника. Опаковала почти целия бивш хотел "Сердика", който предстои да бъде разрушен…
- Това е много добър пример за контекстна реклама. Това здание така и така ще го бутат. Такъв тип реклама се среща много рядко.
- А не е ли странно, че вместо картина на Пикасо се показва негова мисъл в голям формат?
- Когато говорим за реклама, обикновено винаги си представяме визията, изображението. Но като сложим вербален текст, на фона на всички останали реклами, това действа много по-силно. Хубавото в случая е, че текстът е кратък, с големи букви е. Но проблемът, който е сериозен с тези огромни рекламни пана, е, че те стоят по три-четири месеца, ужким ще ремонтират дадена сграда. Всъщност те не спазват сроковете, а си използват мястото за външна реклама. На никой не му прави впечатление. Сега виждам, че са направили и допълнителни скелета точно на тази сграда с бившия хотел, но го виждам, че го има и при много други сгради в София. Скелетата седят месеци наред, а срокът е една-две седмици примерно. Общината се прави на ощипана. Представете си само каква печалба имат тези рекламодатели с грамадните билбордове. Но представете си какво би станало при един силен вятър с тези скелета.
- Има ли нещо, което да не може да се рекламира днес?
- Всичко подлежи на рекламна комуникация. Самите ние, хората се рекламираме. Студентите ми също се рекламират - колко са отлични, колко четат… Макар че да сте видели четящ студент някъде?
***
Визитка
Проф. Христо Кафтанджиев е преподавател и експерт по рекламна визуална комуникация, рекламни кампании, интегрирани маркетингови комуникации и др. Специализирал е в Холандия, Обединеното кралство, Ирландия и Русия. Член е на журито на Нюйоркския рекламен фестивал (The New York Festivals). Автор е на книгите "Сексът и насилието в рекламата", "Образът на жените в рекламата, или как да унищожим мъжете", "Хармония в рекламната комуникация", "Герои и красавици в рекламата" и на много научни статии по реклама и семиотика. Наскоро издателство "Сиела" преиздаде книгата му Absolut Semiotics in an Absolut World.

сряда, 7 януари 2009 г.

Интернет е огледало на свободното общество

Труд - 14 стр.
Интернет е огледало на свободното общество



Няколко граждански сдружения съобщиха в социалната мрежа „фейсбук", че на 14 януари от 11 ч организират протест пред Народното събрание. 1201 души са потвърдили в интернет, че ще участват в него.
В манифеста на проявата е записано, че „българите ще бъдем пред парламента, за да им покажем, че ни пука, че не спим и че няма да ги търпим".
Потребителите в интернет пространството са обединени от тезата, че изпращат година, в която „безумията и нередностите в държавата се увеличиха в геометрична прогресия". Блогърите се събират пред сградата, на която пише „Съединението прави силата", защото смятат, че проблемите, които тресат държавата, трябва да бъдат решени. За силата на интернет разсъждава политологът Димитър Аврамов.
Изведнъж интернет стана важен! Причината е, че политиците и властовите групи заподозряха, че интернет не е просто мрежа, в която някакви хора си изпращат електронна поща. Видяха, че в уебпространството има медии, които имат | десетки хиляди читатели, тоест влияние. Още по-скандално за властовите центрове обаче е, че в интернет е възможно едни хора на по 20 години да си направят бързо и евтино лични уебсайтове, в които да казват мнението си. И изведнъж се оказва, че тези лични дневници, които станаха известни като блогове, се четат от хиляди хора. И така собствениците им станаха собственици на медии. В САЩ т. нар. блогъри, собственици на такива лични дневници, имат вече статут на собственици на медии. Тоест на журналисти. Разбира се, не всички от тях. Не всеки има потенциал и компетентност да провежда журналистически разследвания, да отстоява трайна редакционна линия. В този смисъл блогърите няма да изместят традиционните медии. Напротив, те ги допълват и ги правят по-плуралистични. Защото един премиер, министър или пък политически лидер винаги може да си помисли, че може да звъни по редакциите на медиите и да иска те да го благославят. Това обаче би било груба грешка. Не може обаче да се обадиш на 1000 блогъри и да им налагаш мнение. Нито може да ги цензурираш.
Влоговете и малките уебмедии са гаранция за наличието на плурализъм в едно ново информационно общество.
Разбира се, те могат да бъдат и обратното. Спомняте си т. нар. „Опасни". Затова е важно обществото ни да разбира, че интернет е просто канал за комуникация, а политиците ни да знаят, че нищо не трябва да бъде забранявано онлайн.
Обратно, към словото в интернет трябва да има същите критерии, каквито към това в традиционните медии.
Но това е за политиката. Я сега си представете колко силен инструмент на гражданското общество е интернет, когато дадена фирма, търговец, банка или какъвто и да е икономически субект работи в ущърб на клиентите си.
В такива случаи нарушителят разбира много ясно как действат пазарните закони. Тоест тук стигаме до друга функция на интернет комуникациите.
Чрез тях обществото и по-скоро активните в уебпространството
хора регулират пазарите, на които има конкуренция. Казвам „на които има конкуренция", защото каквото и да напишеш за топлофикациитв или БДЖ, все тая. Там кучето си лае, а керванът си върви. Интернет пространството е много точно огледало на идеята за свободно общество, в което хората защитават вижданията си и интересите си. То също така е огромна възможност за можещите хора -независимо на каква възраст - да изкарат честно пари.
Познавам хора от различни краища на света, например от Куба, които продават снимките си на големи фотоагенции и така си докарват доходи, които е невъзможно да постигнат в собствената си страна.
Наличието на интернет е огромен шанс за талантливите хора да общуват помежду си и да намерят достъп до пазари. Виждал съм как българи създават фирми в страни от другия край на света и правят бизнес в интернет.
Виждал съм също как хора от държави с ниска степен на свобода и без пазарна икономика работят за фирми, които са в другия край на света. Аз самият работя с хора в САЩ, Канада, Австралия, филипините и къде ли още не.
Знам също, че в разгара на най-големите политически кризи от последните 10 години, като тази в Бирма, като войната в Ирак, като превратите и войните в Африка,
светът научава какво се случва не от CNN
а от личните истории на някой, който има компютър и интернет връзка.
Знам също, че интернет комуникациите са или забранени, или ограничени в държави като Куба, Беларус, Китай или Северна Корея.
Знам също, че днес „интернет" означава „демокрация".

вторник, 6 януари 2009 г.

„Метромедиа“ пусна нови рубрики в метрото

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
„Метромедиа“ пусна нови рубрики в метрото



От 4 януари рекламната агенция „Метромедиа“ пусна нова рубрика за класическа и популярна музика в метрото, наречена „Неделно матине“. Времето на излъчване на рубриката е от 8 до 11 ч. Амбицията на екипа е да съживи някогашната традиция за използването на неделните дни за посещение на концерти. Нова рубрика има и всеки делник от 17 до 19 ч. - „Звуците на природата“. По време на нея пътуващите в метрото ще имат възможност да се насладят на автентични звуци на птичи песни, морски прибой, бури, диви животни. След месец ще бъде проведена анкета и ако експериментът се окаже добре приет сред аудиторията, той ще бъде продължен

„Градски вестник“ достигна 23% дял от пазара в София

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
„Градски вестник“ достигна 23% дял от пазара в София



Пазарният дял на безплатния „Градски вестник“ на „Икономедиа“ (издател на „Дневник“), който се разпространява в София, е 23.1%. Това показва изследване на „Алфа рисърч“, проведено в началото на декември - месец след тръгването на изданието. Проучването показва, че един брой на вестникът се чете средно от 2.3 души, което при тираж от 100 хил. броя прави общата аудитория на изданието 230 хиляди всеки ден.
Така „Градски вестник“, който излиза 5 пъти седмично, изпреварва по пазарен дял традиционните всекидневници, които излизат шест или седем пъти седмично. С малко по-голям пазарен дял е другият безплатен вестник - „19 минути“, който тръгна в началото на септември и обявява по-голям отпечатан тираж. Социолозите обаче изчисляват пазарния дял по брой прочетени всекидневници средно на седмица. Данните се базират на отговорите на 1000 софиянци и проучването е представително за пълнолетното население в столицата.
Почти месец след тръгването на всекидневника 78% от софиянци заявяват, че знаят за него, 70% са го виждали да се раздава, а 60% са го чели поне веднъж. Изданието вече има лоялна аудитория, тъй като изследването показва, че то се чете поне по няколко пъти седмично от 70% от аудиторията, а 26.4% го четат няколко пъти месечно. Двайсет и девет процента от софиянци вече редовно четат „Градски вестник“. Други 20% са успели да го намерят и прочетат няколко пъти през първия месец.
Според данните читателите на „Градски вестник“ са в активна възраст, добре образовани и със сравнително високи доходи. Лек превес в аудиторията имат жените - 61% към 39% мъже. Основната част от читателите на „Градски“ са между 31 и 60 години. Половината от аудиторията е с образование над средното. Приблизително 2/3 от хората, които четат „Градски вестник“, са служители, собственици на фирми и със свободни професии. Тази характеристика на аудиторията се различава от средните статистически показатели за София. Сред читателите също повече от средното са хората, които заемат ръководни длъжности, както и заетите в частни български или чуждестранни фирми. Това определя факта, че аудиторията на „Градски“ има сравнително високи доходи. Средно в столицата 19% от хората получават личен месечен доход от 500 до 700 лева, а сред читателите те са 24%.
Сред софиянци 18% вземат 700-1000 лева месечно, от аудиторията те са 22%.
Данните от изследването показват, че „Градски вестник“ привлича аудиторията си заради факта, че има много информация за София и софиянци и много коментари от читателите.
„Градски вестник“ излезе за пръв път на 10 ноември 2008 г. Разпространява се на най-оживените места в столицата - кръстовищата, метрото, големи административни и бизнес сгради, магазини, университети. Съдържанието на всекидневника може да бъде намерено и коментирано и на сайта www.gradski.bg.

ДАНС проверява капиталите на Ирена Кръстева

Сега - 2 стр.
ДАНС проверява капиталите на Ирена Кръстева

Борис МИТОВ, Галя ГОРАНОВА

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е започнала проверка за произхода на парите, с които бившата шефка на тотото Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски закупиха телевизия ТV7, в. "Експрес" и едноименния електронен сайт преди месец. Това обяви пред "Сега" говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. По думите й проверката е започнала малко преди Нова година, но няма срок за приключването й.
Сигналът до ДАНС бе изпратен от депутата от "Атака" Митко Димитров още на 18 декември. Той настоя главният прокурор, НАП, Комисията за финансов надзор и парламентарната "Антимафия" също да вземат отношение по казуса "Кръстева". Според Димитров институциите трябва да установят дали Кръстева и Пеевски са изплатили задълженията си към фиска и какво е финансовото състояние на търговските дружества, в които участват.
Ирена Кръстева е управител заедно с Пеевски на "Нова българска медийна група холдинг". Синът е зам.-министър във ведомството на Емел Етем от квотата на ДПС. Официално се твърди, че холдингът е консултант по последната сделка с инвеститор, станала повод за проверката на ДАНС. По неофициални данни обаче инвеститорът за трите медии, създадени от бившата депутатка от НДСВ Диляна Грозданова, съпруга й - банкерът Любомир Павлов, и неговия брат Юлий Павлов, е Корпоративна търговска банка. За нейния шеф Цветан Василев се знае, че е близък до ДПС. Той обаче отрича да е финансирал покупките.
Митко Димитров е поканен да се яви в ДАНС в сряда, за да даде по-подробни разяснения по случая. "Явно има развитие по исканата от мен проверка", коментира той пред "Сега". Според него сделката за покупката на ТV7 е в нарушение на закона, тъй като СЕМ не се е произнесъл по програмната схема на телевизията. "Не може държавният регулатор да не се интересува каква програма ще излъчва новият собственик", добави той.
През 2007 г. управляваният сега от Кръстева и Пеевски в. "Експрес" публикува разследване за имуществото на зам.-министъра. Според него заместникът на Етем притежава мезонет в "Павлово", апартамент в идеалния център на София, къща с голям двор в Бояна, вилна сграда в Банкя и няколко луксозни автомобила.
ПРИДОБИВКИ
Ирена Кръстева притежава още вестниците "Монитор", "Телеграф", 80% от "Политика", "Меридиан мач", както и издателство "Борба"-Велико Търново, и дял от ИПК "Родина". С новата й придобивка и с очакваната - най-четения вестник в Пловдив - "Марица", тя ще покрие 2/3 от страната, тъй като медията има свои подиздания в още няколко областни града.
Малко след придобиването на трите медии се разчу, че Кръстева и синът й преговарят и за купуването на футболен клуб "Ботев" (Пловдив).

Кризата - за едни проблем, за други възможност

Пари - 27 стр.
Кризата - за едни проблем, за други възможност

Ненад ЛОЗОВИЧ, управляващ директор на New moment new ideas company

Финансовата криза ще се отрази на рекламата дотолкова, доколкото ще повлияе на бизнеса като цяло, защото рекламата е функция на бизнеса, каза за в. Пари Ненад Лозович, управляващ директор на New moment new ideas company. Факт е, че в трудна икономическа обстановка фирмите се стремят да оптимизират разходите си и да изразходват рекламните и медийни бюджети по-ефективно. Не бих казал, че евтината реклама ще е водещият фактор за бизнеса. Ще се предпочитат по-ефективните медии - които дават най-голям резултат за вложения в реклама бюджет. Практиката досега показва, че за едни кризата е проблем, за други е възможност. Дори да има свиване на рекламните бюджети на някои компании, тези, които продължат да рекламират, ще имат по-голям комуникационен ефект. В рамките
на шегата - рекламният шум ще стихне малко и рекламите, които останат, ще се чуват по-добре. Самата кризата насочва към решението. Агенциите, които следят промените в нуждите на клиентите си и се адаптират по-бързо към новата ситуация, няма да претърпят сътресения. Проблеми ще имат тромавите играчи, които реагират традиционно и не са гъвкави. В такава ситуация агенциите трябва да са иновативни и да правят нещата по различен начин, сами трябва да се преструктурират и да предлагат адекватни услуги. За да са в час с промененото поведение и нужди на бизнеса.

Десислава Паунска, творчески директор на агенция Прима: По време на криза се разчита на PR

Пари - 28 стр.
Десислава Паунска, творчески директор на агенция Прима: По време на криза се разчита на PR

Боряна НИКОЛАЕВА

При рецесия компаниите залагат на доверие и на лоялни клиенти и партньори
> Госпожо Паунска, каква беше според вас изминалата 2008 г. за PR бизнеса у нас?
- Тенденциите бяха в две посоки - от една страна, всички смятат, че PR е нещо много лесно. Непрекъснато чуваме от някого „Това е PR акция." или „Направи си PR". По този повод знам един анекдот, че мъжете, които се чудят какво да правят, стават строителни предприемачи, а жените PR. Наистина има много жени, които са решили, че това е лесно амплоа. Другата тенденция е, че агенциите работят все по-професионално и подготвено. Клиентите също станаха по-подготвени и вече знаят какво да искат от агенцията. В комуникацията е много важно да има доверие, процесът е двустранен. Други мои наблюдения като положителна черта - досега комуникацията чрез професионални консултанти беше съсредоточена в София. А тази година страшно много от запитвания и проекти, по които работехме, бяха извън столицата. Това
показва, че започва да се осъзнава нуждата от професионални комуникации и в другите големи градове. Обяснявам си го с изпълнението на европроектите, които обикновено изискват добре структурирана и описана кампания.
> Отчитате ли проблеми пред PR пазара, които не са отстранени?
- Проблем, който произтича от неразбирането за същността на PR - всяка информация, с която дадена компания се опитва да комуникира публично, се възприема като скрита реклама. Доста често на PR като цяло се гледа като на скрита реклама. Има и практика това да се калкулира по рекламни тарифи. Аз съм на мнение, че когато една компания се занимава със социално отговорни проекти извън основната си дейност или подкрепя културни проекти, си заслужава да бъде отразена, защото така възпитава хората. Много от проблемите в България според мен идват оттам, че ние превръщаме децата си в обикновени „консуматори". Това се случва, защото социалният сектор и културата почти липсват. На дейността на такива компании трябва да се дава гласност, независимо че те са и рекламодатели. Това са проблеми, които трябва да се решават на генерално ниво. В този случай важна роля би изиграла една организация, която да обединява цялата PR гилдия.
> Има ли я тази организация, или гилдията е леко разпокъсана?
- Дори не искам да влизам в подробности, малко съм песимист по тази тема. Като че ли сме по-фокусирани върху това да си раздаваме награди, отколкото да решаваме важни за бизнеса и за хората проблеми. Има много неща, които заслужава да се дискутират публично - външният имидж на България например. Досега такава концепция няма Правя предаването Другата България и се срещам с образовани и
интелигентни хора, които страдат от това, че посланията, които пращаме навън, отсъстват или са много разпокъсани. Една професионална гилдия би могла да помогне за извеждането на такива послания. Има няколко организации, но реални действия няма. Работата на PR е да провокира общественото мнение и да променяме нагласите на хората към добро.
> Какво влияние ще окаже кризата на PR бизнеса?
- Излязоха много професионални коментари и прогнози в чужбина, където вече се усети кризата. Истината е, че по време на рецесия обикновено се разчита на PR, на добрите връзки с обществеността и на правилната комуникация - вътрешна и външна. В една криза се залага на доверие и на лоялни клиенти и партньори. А те се създават чрез PR, чрез социална отговорност. В кризата ще оцелеят тези, които успеят да спечелят доверие. Прогнозите засега са да се
режат рекламни бюджети, не толкова PR бюджети. Но българският пазар е много специфичен. Във въздуха витае мнението, че компаниите трябва да залагат на PR кампании, защото това е добре за фирмата им. Решенията обаче се отлагат във времето и нищо не се случва. Може би това е така, защото за България PR е нова професия.
> Каква е вашата прогноза за развитието на сектора?
- В бъдеще ще се търсят нови комуникационни канали. В България интер-нет не е изцяло използван. Комуникацията става все по-лична, дистанцията се скъсява. Интернет е медия с голямо влияние, вижте какво се случи с блоговете, каква популярност добиха те през последните години. Ръст на пазара едва ли ще има, но няма да има и спад. Според мен нивото ще се запази. Мисля, че през първите месеци на годината кризата все още няма да се усети.
***
За себе си
> Десислава Паунска е журналист по професия. Кариерата й започва като стажант във вестник 168 часа, след което продължава в 24 часа.
> Там минава през всички нива на развитие - от стажант до заместник главен редактор на вестника.
> Кратко работи и във в. Континент.
> От 2000 г. решава да се присъедини към гилдията на PR специалистите. Става част от екипа на агенция Прима.
> Работила е в БНТ като сценарист на предаването 1002 нощи, което е може би първото риалити предаване в България.
***
текст под снимка
Комуникацията става все по-лична, дистанцията се скъсява, казва Деси Паунска
***
20 души е екипът на агенцията. Допълнителни служители се включват за някои проекти
***
Фирмено CV
> Агенция Прима е създадена през 1998 г. от Невена Анева, а Деси Паунска е в екипа от 2000 г. Тя е неизменно в агенцията
с прекъсване от около 2 години.
> Позицията, която Заема, е творчески директор.
> Агенцията е известна с това, че работи усилено в сферата на културата. Първите PR кампании на театри и концерти, направени по всички правила, са тяхно дело. За постиженията си са наградени с приза Цялостна PR кампания от фестивала Реклама Експо през 2000 г. Отличието е за кампанията за концерта на Алис Купър.
> Освен че работи в сферата на PR, агенцията продуцира едно от най-успешните предавания в българския ефир - Другата България. То тръгва като имиджов проект и като PR кампания. Агенция Прима стои и зад предаването Невалидно.
> Деси Паунска е на мнение, че чрез културата и изкуството най-лесно може да се предават послания и емоции. Често хората ги бъркат с про-дуцентска къща, защото те са компанията, която е организирала най-много концерти на чужди изпълнители след София Мюзик Ентърпрайзис.
> Агенция Прима продуцира телевизионни предавания, защото философията на компанията е да предизвиква събитията да се случват, а не само да ги отразява.
> Един от основните клиенти на агенция Прима е Нескафе.

Растежът минава на втори план

Пари - 27 стр.
Растежът минава на втори план



Мария ГЕРГОВА, управляващ директор на PR агенция United Partners
Очевидно световните бизнес прогнози не звучат много положително за следващата година, което ще принуди доста от компаниите да се фокусират върху запазване на бизнеса, а не толкова върху растеж. Вече са факт съкращения на маркетинговите бюджети за 2009-а. При нас, в PR бизнеса, все още не се усеща криза, което ни кара да вярваме, че компаниите осъзнават необходимостта от комуникации с целевите групи, макар и в труден период. Изключително важно е да се запази доверието в бизнеса в кризисни периоди, а това може да стане само с достатъчна информираност на обществото, за което са отговорни PR специалистите. В крайна сметка се надяваме, ако няма значителен ръст през 2009 г., то поне да запазим темповете на развитие от 2008 г. Смятам също, че банковият и финансовият сектор ще инвестират повече в PR дейности с цел да запазят доверието към банките и техните услуги. Отделно очаквам, че онлайн и социалните медии ще бъдат предпочитани през следващата година, тъй като стават все по-силни, по-таргетирани и по-нискобюджетни. Приемам поста председател на IPRA като голямо предизвикателство за мен и като чудесна възможност да представим българския опит и ниво на PR професията в света. Надявам се, че този пост ще отвори врати на много наши специалисти да излязат и работят на световния PR пазар. Все повече глобални проекти се появяват и сега е моментът да заявим, че сме положили изключително големи усилия през последните 15-18 години, за да достигнем нивото на PR услугите на развитите пазари.