вторник, 6 януари 2009 г.

Уикипедия остана свободна

Money.bg - По света
Уикипедия остана свободна



Свободната онлайн енциклопедията Уикипедия, остана свободна, след като събра достатъчно пари от читателите си, за да финансира дейността си поне до средата на тази година, в една от най-успешните кампании за набиране на дарения в историята.
Уикипедия търсеше 6 милиона долара, за да покрие оперативните си разходи за 2009а, като започна кампания за набирането им на 3 ноември.
Днес кампания приключи, като основателя на свободната онлайн енциклопедията, американецът Джими Уелс заяви, че общо 125 хиляди души са се отзовали на призива за дарения.
От началото на кампания всеки ден са дарявани по 30 000 долара, но въпреки това изглеждаше почти невъзможно Уикипедия да постигне целта си и да набере с 4.5 милиона долара повече от миналата година, когато сайтът набра за покриване на оперативните си разходи 1.5 милиона долара.
В писмо до всички потребители публикувано на 23 декември призова потребителите да запазят Уикипедия, свободна силна и без реклами.
Тогава той написа: „Уикипедия е различна. Тя е най-голямата енциклопедия в историята, писана от читателите си. Подобно на национален парк или училище, ние не смятаме, че рекламите трябва да имат място в нея. Ние искаме да я запазим свободна и силна, но се нуждаем от подкрепата на хиляди хора като вас. Приканвам ви да се присъедините към нас, защото вашето дарение ще запази Уикипедия свободна за целия свят".
В следващите 24 часа сайтът получи 8 186 дарения, спрямо 800 през предходния ден, като стойността на ежедневните дарения нарасна до средно 215 000 долара.
Така бяха събрани 4 милиона долара. Освен това Уикимедия, фондацията, която поддържа страницата на енциклопедията, получи още 2 милиона долара от големи дарения от фондове и компании.
„Средствата ще позволят да покрием разходите си за текущата фискална година, която приключва на 30 юни 2009а", заяви Уелс.
За сайта работят 23-ма щатни сътрудници, като ще продължат да „разработват и подобряват софтуера с отворен код, който е в основата на всички проекти на Уикимедия".
Според отчета на Уелс за кампанията през последните осем години в попълване на съдържанието на Уикипедия са взели участие над 150 хиляди доброволци, които са съставили и редактирали повече от 11 милиона статии на 265 езика, разпределени в 12 милиона страници, прочетени от 254 милиона потребители.

Няма коментари: