вторник, 6 януари 2009 г.

Без реклами по френските тв канали

Монитор - 18 стр.
Без реклами по френските тв канали



Последен ден за рекламните блокове във френските телевизии бе вчера. На 5 януари от 20 ч. вечерта до 6 сутринта те изчезнаха от ефира. В отговор работещите в медиите обявиха стачка, предаде АФП.
Както "Монитор" вече писа, идеолог на ограничаването на рекламата е самият френски президент Никола Саркози. Според законопроекта забраната действа от 5 януари 2009 г., а в края на 2011 г. рекламата по държавните телевизии ще изчезне изобщо.
Идеите на Саркози бяха подкрепени и от френския Съвет за електронни медии. Законопроектът от 7 януари трябваше да бъде разглеждан в Сената, но управителният съвет на „Франс телевизион" (France Tеlеvisions) не изчака завършване на процедурата и взе решение за частичната забрана на рекламата от 5 януари между 20 и 6 часа за France 2, France 3, France 4, France 5 и гледаната в отвъдморските територии RFO. В отговор France 3 обяви стачка на 5 януари, а тези от France 2 - на 7 януари.
Срещу нововъведенията категорично се изправиха френските средства за масова информация, които се опасяват, че заради намаляване загубите на държавните телевизии техните собствени загуби ще надхвърлят 1,2 милиарда долара.
Според синдикатите премахването на рекламите от държавните телевизии е подарък за големите промишлени предприятия с участие в телевизионния сектор като „Буиг" (Bouygues) или „Болоре" (Bollorе), смятани за близки на президента Саркози.
На свой ред правителството на Франсоа Фийон вече нееднократно обяви, че законопроектът е предвидил компенсация на загубите, които ще бъдат предизвикани след махането на рекламите. Това ще стане с увеличение на данъците върху рекламните доходи на частните телевизии. За компенсации от спрените приходи от реклами в бюджета за 2009 г. са предвидени 450 млн. евро.
Това е първата реформа в сектора от повече от 20 години от приватизацията им, припомнят агенциите.

Няма коментари: