вторник, 6 януари 2009 г.

Сърфиращите в интернет трябва да плащат за трафика

Класа - 16 стр.
Сърфиращите в интернет трябва да плащат за трафика



Американското правителство не бива да налага "неутралност на мрежата"
Разумно ли е да забраним на фирмите да обявяват по-високи цени за преференциални услуги? Идеята е в основата на обещаната от Барак Обама интернет политика, изиграла огромна.роля за избора му. Тя обаче би следвало да се премахне от дневния му ред. Други страни, които се борят с проблема, като например Великобритания, също трябва да обмислят внимателно евентуални регулаторни промени.
Проблемът засяга правата и задълженията на компаниите, управляващи комуникационни мрежи, които образуват интернет. Трябва ли да им се позволи да таксуват по-скъпо приоритетния трафик? А да пренебрегват по-нископлатения трафик и дори да го отказват? Под мотото "неутрална мрежа" Google, Ebay и други нет компании поведоха битка преди три години, но нямаше достатъчно доказателства за непосредствени щети и Конгресът реши да не регулира. В същото време AT&T, която отдавна провежда агресивна кампания в полза на дискриминативни цени, се споразумя за двегодишно прекъсване на политиката. Сега периодът изтича и Обама обеща неутралитетът на мрежата да заема централно място в политиката му.
Предложението би забранило на компаниите да продават достъп до специални бързи коридори в интернет, като поставя извън закона забраните върху всякакъв вид интернет трафик. Така мрежите остават отворени за всички потребители при равни условия и операторите нямат причина да предлагат премиални услуги чрез ограничаване на капацитета. Компании като Google твърдят, че следващия път, когато на двама студенти им хрумне велика идея, те ще могат да се съревновават на равни начала с най-богатите компании.
Това обаче ще отнеме възможността на пазара да разпределя ограничени ресурси. В много индустрии компаниите осигуряват редица свързани услуги, без да дискриминират несправедливо клиенти - икономическият егоизъм се стреми към максимална възвращаемост от всички. Предполагаемо равните начала в интернет са мит - богатите компании плащат, за да получат по-бързо услуги от фирми като Akamai, които предлагат CDN мрежи, доставящи информацията такава, каквато е, без закъснение и изменение.
По-добре политиците да не се намесват в тази бързо променяща се сфера. Някои предпазни мерки може да се въведат в две важни области, но само от регулатори като федералната комисия по комуникациите (FCC) в САЩ и Ofcom във Великобритания. Първо, не бива да се позволява на операторите нарочно да забавят или блокират трафика на дадени услуги. FCC наскоро нареди на Comcast да спре да блокира размяната на файлове чрез BitTorrent. Антитръстовите закони също може да се ползват срещу тази дискриминация. На второ място, регулаторите трябва да внимават качеството на "бавния" интернет да не се влошава. Конкуренцията между броудбенд мрежите е най-доброто решение, а и новите високоскоростни и безкабелни технологии като WiMax помагат. Регулаторите трябва да следят изкъсо работата на мрежата -всяко влошаване ще даде на политиците желания повод за намеса.

Няма коментари: