вторник, 25 ноември 2008 г.

АБРО поиска спешен ремонт на медийния закон

Класа - 11 стр.
АБРО поиска спешен ремонт на медийния закон



Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБЮ) поиска редакции В Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗИД на ЗРТ). В отворено писмо до президента, управляващите и опозицията АБЮ обяви приетия на първо четене законопроект за "крайно небалансиран". Според асоциацията с приемането му в настоящата редакция се поставя под въпрос успешният преход от аналогово към цифрово телевизионно излъчване и спазването на поетите пред Европейската комисия (ЕК) ангажименти. Най-голямата медийна неправителствена организация у нас е категорична, че промените не отразяват основни принципи на законодателството на ЕС. Сред тях са разделянето на преноса от съдържанието, осигуряването на предпоставки за реална конкуренция между цифровите наземни, кабелни и сателитни платформи за разпространение и ефективният преход към цифрово наземно радиоразпръскване в определените от ЕК срокове. От АБЮ смятат още, че законопроектът не отразява съществуващите принципи и обществените отношения в сферата на радио- и тв разпръскването и не регламентира адекватно и стратегически правилно развитието на тези отношения в бъдеще. В писмото се казва също, че не е защитен общественият интерес по отношение на съдържанието на
програмите. ЗИД на ЗРТ отдава явно предпочитание и неаргументирано подсилва функциите на оператора по пренос и комуникационния регулатор за сметка на радио- и тв операторите по съдържанието, се твърди още в документа. Този дисбаланс е посочен в становищата на всички заинтересовани - Съвета за електронни медии (СЕМ), БНТ, АБЮ, и е част от доклада на Комисията по гражданско общество и медии.
Гилдията поиска между първо и второ четене в ЗИД на ЗРТ да бъдат направени "няколко принципни редакции", като в писмото са посочени и основните насоки, в които да бъдат те. Според АБЮ в законопроекта трябва ясно да се отделят функциите на оператора по пренос от функциите, свързани със съдържанието, да се въведе фигурата на мулти-плекс оператор. Освен това трябва категорично да се определят правомощията на СЕМ при лицензирането на мултиплеке операторите и при регистрирането на програми, които подлежат на разпространение чрез наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Асоциацията настоява също така да се приемат разпоредби, които да осигурят ефективното и в срок преминаване към цифрово наземно тв радиоразпръскване. "Разполагаме с изградени ясни и точни виждания за духа и посоката на промените, като сме готови да предоставим и разписани законодателни текстове", завършва писмото.
вторник, 25 ноември 2008 03:34:38

Няма коментари: