сряда, 29 октомври 2008 г.

Ползването на Интернет развива човешкия ум, сочи изследване

ЕКСПРЕС.БГ - Общество
Ползването на Интернет развива човешкия ум, сочи изследване



Интернет променя начина, по който функционира човешкият мозък, като развива способността му да взема оперативни решения и да обработва огромни обеми информация. Това, обаче, се случва за сметка на такива фини умения, като способността да се различават нюансите на изражението на лицето, пише британският в. "Таймс", позовавайки се на резултатите от ново научно изследване.
Според данните от изследването, мозъците на изследваните доброволци са били много по-активни, докато са сърфирали в Интернет, отколкото докато са чели книги.
Най-стимулирани от Интернет по време на експеримента са били онези зони на мозъка, които контролират процеса на вземането на решения и комплексното мислене. Частите, които отговарят за абстрактното мислене и съпричастието, на практика не са били засегнати. Според Гари Смол, директор на Центъра за изследване на паметта и стареенето в Калифорнийския университет, който е ръководил изследването, интензивното използване на дигиталните технологии може да доведе до дълготраен еволюционен прогрес.
"Младите хора израстват заедно с тази технология, техният мозък е много по-податлив и пластичен, отколкото на представителите на по-възрастните поколения. Следващото поколение, както предполага Дарвин, ще се приспособи към новите условия. Онези, които се справят добре с тези технологии, ще получат преимущество - те ще постигнат по-голям икономически успех и тяхното потомство ще бъде по-добре обезпечено", твърди Смол.
28.10

сряда, 29 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: