сряда, 1 октомври 2008 г.

Програма определя възрастта на потребителя на интернет по лицето

today.bg - Технологии Технологии категория
Програма определя възрастта на потребителя на интернет по лицето



Американски учени разработиха програма, която може да определи възрастта на компютърния потребител по неговото лице. Софтуерът отчита фактори като пол, раса и изражение на лицето.
Новата програма познава в 80% от случаите възрастта на хора от 1 до 93 години с точност в рамките на десет години. При петгодишен диапазон на точността софтуерът познава в 50% от случаите, разкрива ръководителят на екипа Томас Хуанг от Университета на Илинойс.
Според експерти обаче, подобни програми не могат да уловят индивидуалното развитие на всеки човек, поради което винаги ще дават голям процент грешни резултати. Някои специалисти сравняват софтуера за определяне на възрастта с програмите за разпознаване на ръкописен текст, които и до днешен дават много неточности.
Една от целите на американския проект е да осигури на децата средство, което да ги предпази от интернет опасностите. Подобна технология може да филтрира успешно достъпа на деца до сайтове за възрастни.
Независимо от възможностите за родителски контрол, включени в съвременните операционни системи, децата намират пътища да заобиколят ограниченията. Американският проект би могъл в известна степен да намали посещенията на нежелани интернет ресурси от подрастващите
30.09

сряда, 1 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: