вторник, 30 септември 2008 г.

Цифровизацията разцепи радио и тв операторите

Сега - 14 стр.
Цифровизацията разцепи радио и тв операторите

Николай МАРЧЕНКО

Поправките в медийния закон облагодетелстват определени хора, смятат 61 радиостанции
Още с влизането си в парламента промените в Закона за радио и телевизията, с които се въвежда цифровизацията, предизвикаха разкол в Асоциацията на българските радио и тв оператори (АБРО). В четвъртък те бяха гледани на първо четене на заседание на комисията по транспорт и съобщения, а в неделя 61 радиостанции обявиха, че излизат от организацията, която представляваше доскоро общите им интереси.
Собственикът на радио "Браво" Тончо Бебов каза, че създава алтернативна на АБРО организация. Първата й изява е декларация до парламентарния шеф Георги Пирински, с която моли да бъде отложено разглеждането на проекта за поправки на медийния закон.
"Четирима души в България контролират целия радиопазар и въпросните промени в медийния закон са изгодни само за тях, тъй като позволяват да се елиминират малките провинциални радиостанции", заяви Бебов. На това мнение е и депутатът от БНС Румен Ангелов, който единствен гласува срещу промените. "Те ще доведат до облагодетелстване на редица олигархични монополни структури", смята той.
Спорът в комисията се разгоря основно заради контрола върху трите големи мултиплекса, заложени в плана за цифровизацията на радио и тв ефира. Според една от промените в закона трите цифрови платформи, на които до 2012 г. трябва да се качат всички тв и радио програми у нас, могат да се окажат собственост на едно и също юридическо лице. "Формално е забранено едно и също лице да е собственик на медия и на мултиплекс, но е публично известно, че в България мнозина собственици на електронни медии по документи нямат собственост", изтъкнаха Бебов и Ангелов.
Другата слабост на проекта е начинът, по който занапред СЕМ ще лицензира радиостанциите. Независимо дали става въпрос за нови станции или за прелицензиране, се въвежда изискването те да покажат сключен договор със собственика на платформата. Този принцип според противниците на промените е порочен, защото регулаторът е този, който трябва да каже коя от съществуващите радиостанции трябва да излезе в ефир и чак след това тя да търси начин да се качи на цифрова платформа.
Тези 61 радиостанции, които се отделят от АБРО, покриват над 80% на територията на страната и собствениците им са обединени от идеята, че проектът не отговаря на изискванията на Европейския съюз, деформира българското медийно пространство и облагодетелства вече формираните монополни структури.
Комисията по транспорт не се вслуша в критиките и одобри поправките на първо четене. Предстои те да минат и през правната комисия и да влязат в пленарна зала.

вторник, 30 септември 2008 03:28:48

Няма коментари: