вторник, 30 септември 2008 г.

Материалният стандарт на живот на младите хора се повишава, качеството на знание спада, сочи изследване на „Медиана”

БТВ - bTV Новините 12:00 ч.
Материалният стандарт на живот на младите хора се повишава, качеството на знание спада, сочи изследване на „Медиана”




София. Материалният стандарт на живот на младите хора се е повишил спрямо миналата година. Също така здравеопазването и материалната база в образованието. Това сочат данните от четвъртото изследване на агенция „Медиана” за проблемите и тенденциите при младите хора в страната, поръчано от Държавната агенция за младежта и спорта, каза в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин” социологът Кольо Колев. Други неща, които говорят за качество на живот, за това, че в България вече има европейска младеж са повишаването на компютърната грамотност – над 70%, над 60% ползват интернет, при учениците – над 80%. Това са абсолютно сравними данни с Европа, заяви Кольо Колев.
В същото време обаче социологът посочи, че на фона на тези повишаващи се проценти спада качеството на образование, на знание. 12% от отличниците не знаят примерно какво е число на квадрат, а знанието за това къде е Балтийско море отбягва на близо 40% от отличниците. От това Колев прави изводът, че въвеждането на матурите и на междинните изпити е изключително важно, защото ще бъде обективен измерител. В спада на качеството на образование влиза и отсъствието на ученици и на учители от училище, особено в 12-ти клас.
Данните от изследването сочат, че младежката безработица и изключително ниска, изключае ромския фактор, посочи още Кольо Колев. Той уточни, че младите хора не работят каквото и да е, защото имат квалификация и широк избор. Другият фактор за това е промяната в нагласата – сега квалифицираните млади хора предпочитат да останат в България, а тези, които напускат са нискоквалифицирани или въобще без квалификация за разлика от преди, когато нагласата беше точно обратната.
Българските университети ще имат големи проблеми в близко бъдеще, сочат още резултатите от изследването на социологическата агенция. Над 36% от младите хора, които възнамеряват да следват, смятат да направят това извън България, каза Кольо Колев. Но това не е онази емиграционна вълна, която е насочена изцяло към реализация и голяма част от младежите планират да се върнат и се връщат, допълни той.

вторник, 30 септември 2008 07:55:47

Няма коментари: