вторник, 23 септември 2008 г.

От дребен бизнес и игри се събират и добри пари

Пари - 23 стр.
От дребен бизнес и игри се събират и добри пари

1. Сергей брин Нетна сума: 18.7 млрд. USD Google

2. Лари Пейдж Нетна сума: 18.6 млрд. USD Google
Сергей и Лари се запознават в докторска програма по компютри в Станфордския университет. Брин е емигрант от русия, Пейдж е израснал в Мичиган. и двамата са синове на професори. напускат училище, за да започнат с фирмата си Google през 1998 г. в нает гараж. Първоначално финансиран от Станфордския университет, основните спонсори са кавитарк рам Шрирам и Андреас фон Бехтолсхайм. Първоначално са финансирани от Станфордския университет, основните спонсори са кавитарк рам Шрирам и Андреас фон Бехтолсхайм. наемат опитния техничар Ерик Шмид през 2001 г., за да изпълнява операциите. Брин е президент по технологиите, Пейдж се занимава с продуктите. разширява рекламния бизнес в сферите на телевизията, мобилните телефони, различни онлайн дейности. купуват видеопорта-ла YouTube за 1.65 млрд. USD през 2006 г. През лятото на 2008 г. главната квартира на компанията в Маунтин вю, калифорния, започва да се захранва с енергия от соларни панели, което е част от плана “да не се нанасят щети”.
3. Джефри безос Нетна сума: 8.2 млрд. USD Amazon
Един от пионерите в уебиндустрията, оцелял от спукването на дот-ком балона. Листва компанията на борсата през 1997 г. и от търговия с книги разширява дейността й с онлайн търговия с хиляди продукти. След десет години книгите още заемат голям дял в продажбите на виртуалния универсален магазин, достигащи 14.8 млрд. USD. компютърният специалист работи в хедж фондове, след като се дипломира в Принстънския университет през 1989 г. напуска ги преди 30-ия си рожден ден, за да продава книги онлайн от един гараж в Сиатъл. Построява база и полигон на площ от 300 хил. акра в тексас за комерсиалния си проект за пътуване в космоса Blue Origin.
4. Пиер омидиар Нетна сума: 7.7 млрд. USD еBay
компютърният програмист, роден във Франция, основава онлайн аукциона eBay през 1995 г. Днес над 1 млн. души го ползват като първичен или вторичен източник на доходи. отстъпва поста изпълнителен директор на Маргарет Уитман през 1998 г. и остава президент. Активен блогър, филантроп. Чрез Omidyar Network финансира малки предприятия в развиващи се икономики, спонсорира организации с идеална цел. Дарява 100 млн. USD на университета тафт, чийто възпитаник е, през 2005 г.
5. ерик Шмид Нетна сума: 6.6 млрд. USD Google
кадър на Google, в последните няколко години купува уебвидеосайтове (YouTube), поддържа хостинг за бло-гъри (blogger.com), разработва софтуер за пре-зентации (Tonic Systems, Zenter). рекламата си остава двигателят на машината за печалби с 99% дял в продажбите. Шмид се дипломира като електроинженер в Принстънския университет, защитава докторат в калифорнийския университет в Бъркли. работи в Bell Labs, после в Xerox. развива Java технологии в Sun Microsystems през 1980 г. нает през 2001 г. от Лари Пейдж и Сергей Брин за главен изпълнителен директор на тяхната компания.
6. Джефри Скол Нетна сума: 3.6 млрд. USD еВay
Първи президент на Ebay и първи нает на пълен работен ден служител на компанията. Сега е втори по размер на дела си акционер в нея. вече не участва в работата й, занимава се с филантропия и кино. изпълнителен продуцент на “неудобна истина” - документален филм за глобалното затопляне с участието на бившия вицепрезидент
Ал Гор. Създаден от компанията на Скол Participant Productions, филмът спечелва два оскара през 2007 г. Джефри Скол е работил на бензиностанция в торонто, преди да вземе MBA диплома от Станфордския университет през 1995 г.
7. Ши Юджу Нетна сума: 2.8 млрд. USD ZTgame
най-богатият жител на Шанхай. Бакалавър по математика от академичната люлка на китайската софтуерна индустрия - университета Дзейджиан. компанията му Zhuhai Giant Hi-Tech Group, създадена през 1991 г., печели голяма популярност благодарение само на една видеоигра, но фалира под тежестта на огромен дълг заради 70-етажен небостъргач, останал само на хартия. неотдавнашното му завръщане към игрите чрез онлайн доставчика ZTgame съживява репутацията му на предприемач. игрите на ZTgame са по-скоро за възрастни, маркетингът на компанията е неконвенци-онален. наскоро тя се листва на борсата NYSE Euronext. Почти половината от състоянието на Ши Юджу идва от вложения във финансовите институции China Minsheng Banking and Huaxia Bank.
8. Хироши Микитани Нетна сума: 2.6 млрд. USD Rakuten
интернет предприемачът управлява онлайн магазина Rakuten - уебдестинацията, заемаща шесто място по популярност в Япония, вече около 10 години. През 2007 г. обновява бившата сграда на Сони в токио и премества там главния офис на компанията си от скъпия квартал ропонджи. Мики-тани казва, че прави пари в движение, дори от това, че дава на своите 2500 служители безплатна храна на работното място. През 2008 г. Rakuten започва електронна търговия в тайван и Микитани смята до 3 години виртуалните магазини на компанията му там да станат 3000.
вторник, 23 септември 2008 03:26:36

Няма коментари: