четвъртък, 25 септември 2008 г.

Google отхапва от пазара на Apple и BlackBerry

Монитор - 16 стр.
Google отхапва от пазара на Apple и BlackBerry



Най-голямата интернет компания в света - Google, тайванският производител High Tech Computer Corporation (HTC) и T-Mobile, която е дъщерна фирма на немския оператор Deutsche Telekom, представиха в сряда смартфона Gphone. Той работи на базата на операционната система Android, която е създадена от Google. Експертите предполагат, че към 2011 г. Gphone ще завземе 10 на сто от пазара на смартфони, който сега се контролира от платформата Simbian и ще се конкурира с iPhone и BlackBerry.
Информацията, че Google работи над собствен телефон, се появи в края на миналата година след пускането на платформата Android. Стойността на показания тази седмица Gphone засега не се уточнява, но експертите го оценяват на повече от 200 долара. Новият смартфон силно напомня на Apple iPhone. Той има сензорен екран с разширение 480х320, подвижна клавиатура, 3,1 пегапикселова камера, GPS, 8 гигабайта памет и тежи 159 г. Новият телефон поддържа мрежата 3G и работи под операционната система Android.
Освен това Gphone позволява потребителите да изпълняват няколко задачи едновременно. Например да гледат YouTube и да редактират страницата си в сайта Facebook. Едно от най-необичайните приложения е Tune Wiki - музикален плейър, който позволява да се синхронизира мобилно караоке с текстовете на песните от видеоматериалите на YouTube.
Google се стреми да измени пазара на смартфони и ще бъде сериозна конкуренция на Apple и BlackBerry според експертите в бранша, предаде kommersant.ru. Очаква се първите апарати да се продават от началото на октомври.
четвъртък, 25 септември 2008 05:08:22

Няма коментари: