петък, 26 септември 2008 г.

Гласуваха поправки срещу контрола в Интернет

Политика - 10 стр.
Гласуваха поправки срещу контрола в Интернет



Пакетът от поправки за електронните комуникации, който бе одобрен късно във вторник на заседание на Либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и подкрепен от всички три големи политически групи, съдържа достатъчно гаранции, за да бъдат разсеяни опасенията за систематичен контрол на трафика по мрежата.
Евродепутат Биляна Раева (НДСВ-АЛДЕ) се изказа в защита на потребителите пред своите колеги на заседанието на либералите. Тя изрази силната си подкрепа за включване на гаранции, които изрично споменават, че доставчиците нямат отношение към следеното на трафика. Биляна Раева настоя компетентните органи да са единствените, които да могат да разграничават " законно от незаконно" съдържание, както е досега, (поправка 177 в доклада на евродепутат Малкълм Харбър, ЕНП-ЕД Великобритания)
„За да може да се създаде добре функционираща борба със системното нарушаване на авторските права и най-вече с разпространяването на детска порнография, е необходимо да се гарантира сътрудничеството на доставчиците на интернет услуги с компетентните органи", подчерта евродепутат Раева. Тя подкрепя и поправка номер 192, в която изрично се споменава, че сътрудничеството на доставчиците с компетентните органи не може да доведе до "систематично наблюдение на употребата на интернет от страна на потребителите".
През изтеклата седмица, група граждани изразиха своите притеснения относно евентуалното приемане на текст в ЕП във форма, която би нарушила значително правата и свободите на гражданите ползващи интернет. Основното притеснение е, че такъв текст за правата на потребителите и неприкосновеността на личните данни ще доведе до систематично наблюдения на трафика по интернет мрежата, установяване на връзка между Ай Пи адресите и крайните потребители, както и разпространение на информация, съдържаща лични данни. Някои от писмата говорят за сбъдване на описаното от Джордж Оруел в " 1984" тотално контролирано и наблюдавано общество. В Европейския съюз обаче има достатъчно добре развита система за контрол над законодателството.
Още на 2 септември европейският орган за защита на личните данни излезе със становище. В него подробно са описани основните елементи от доклада на евродепутат Харбър, които са "чувствителни" и биха създали юридическа несигурност и евентуална възможност за безнаказан засилен контрол над мрежата.
Документът създаде вълна от дебати във всички политически групи в ЕП. Вследствие бяха приети два-
та пакета компромисни поправки, които всеки гражданин свободно може да види на страниците на Европарламента.
Евродепутатите гласуваха подобрения доклад за защита правата на потребителите
и неприкосновеността на личните данни в електронните комуникации, според който те трябва да имат улеснен достъп до законно съдържание, което да могат да разпространяват, както и да могат ползват законни
приложения и услуги по техен избор.
Правото на потребителите да бъдат информирани -преди подписването на договора - за прилаганите цени и за възможни ограничения на достъпа до определени
услуги или съдържание, наложени от доставчика (например ограничаване на достъпа през мобилни телефони до услуги за разговори чрез интернет, предлагани от Skype и други VOIP оператори/услуги), ще бъде значително засилено.
Доставчиците трябва само да "информират" своите клиенти за евентуална опасност от нарушаване на авторските права, без да има непрекъснат мониторинг на трафика (поправка 191).
В поправка 192 изрично се споменава, че в никакъв случай не може да се стигне до "систематично наблюдение на индивидуалния трафик в мрежата".
В друга поправка, 193, се засилват правата на потребителите, като изрично се споменава, че доставчиците трябва да гарантират минимално качество на услугите и^юбър достъп от страна на потребителите до желаното от тях съдържание.
Така докладът ще подобри защитата на потребителите като допринесе за по-добра прозрачност и срав-нимост на цените, по-добра информираност на потребителите относно правата и задълженията по техните договори, по-добро качество на услугите, информираност за легалността на достъпната информация и услуги, както и за по-добро използване на единния номер за европейско спешно повикване 112 чрез електронни комуникации, като Skype например. Обмисля се създаване на единен номер 116 за изчезнали деца.
***
Текст под снимка
Докладът на Малкълм Харбър /на малката снимка/ предизвика сериозни опасения сред потребителите на интернет за контрол на трафика по мрежата.
петък, 26 септември 2008 04:44:32

Няма коментари: