събота, 9 февруари 2008 г.

Показателят "доверие на потребителите" се покачва

Показателят "доверие на потребителите" се покачва

дата : 9 февруари 2008 г. 11:20 ч.
Има известно подобрение в оценките на потребителите по отношение на развитието на общата икономическа ситуация в страната . Снимка: sxc.hu
Има известно подобрение в оценките на потребителите по отношение на развитието на общата икономическа ситуация в страната .






През януари 2008 г. показателят "доверие на потребителите" се покачва с 3.2 пункта спрямо октомврийското си равнище, което се дължи както на градското, така и на селското население. Това съобщават от НСИ.

Мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца са по-благоприятни, като балансовият показател нараства спрямо предходното (октомврийското) наблюдение с 2.9 пункта.

По отношение на очакванията за следващите дванадесет месеца градското население подобрява прогнозите си (5.3 пункта покачване на балансовия показател спрямо три месеца назад), докато селското е по-песимистично настроено (1.2 пункта под октомврийското равнище на показателя).

През януари се подобрява и общата балансова оценка за бюджета на домакинствата (с 3.3 пункта), като това подобрение е по-силно изразено при градското население. Общо като относителен дял намаляват "затъващите в дългове" (с 2.6 пункта) за сметка на тези, които "свързват двата края" (увеличение с 5.9 пункта).

Има известно подобрение в оценките на потребителите по отношение на развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца. Очакванията им за следващите дванадесет месеца са в същата посока, като по-голям оптимизъм е регистриран при селското население.

През януари потребителите са по-оптимистично настроени и по отношение на безработицата през следващите дванадесет месеца (3.1 пункта намаление на балансовия показател спрямо октомврийското равнище). По отношение на спестяванията от юли миналата година се очертава низходяща тенденция в оценките на потребителите в контекста на общата икономическа ситуация - "подходяща/неподходяща за спестяване". Подобна тенденция има и в оценките относно предимството да се правят основни разходи за предмети с дълготрайна употреба .

Същевременно обаче анкетираните продължават да считат, че потребителските цени се покачват, като тази тенденция се забелязва от януари 2007 година. По отношение на очакванията за "инфлацията през следващите дванадесет месеца" последната анкета отчита изместване на мненията от "по-бързо" към "същото" темпо на увеличение на цените, което води до понижение на балансовия показател с 3.9 пункта.

Няма коментари: