събота, 9 февруари 2008 г.

576 по СЕМ

576 по СЕМ

Весислава Антонова
в. Капитал

Тоест повече от година и половина медийните надзорници се борят със собственото си безсилие и нежелание.
Точният брой дни, които делят регулатора от старта на тв конкурсите в началото на юли 2006, обяви членът на СЕМ Райна Николова по време на специално заседание на медийната комисия през седмицата. На него депутатите събраха всички заинтересувани от тв конкурсите страни, за да изразят позициите си за и против финализирането на състезанието. В парламента дойдоха членове на СЕМ, един представител на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО) и алтернативната Асоциация на тв операторите (АБТО).

През годините неведнъж медийната комисия се е опитвала да играе арбитърска роля при разрешаването на конфликтни медийни казуси и в крайна сметка враждуващите страни почти никога не са си тръгвали с рационално решение от парламента. Така бе и този път. Това, което за пореден път стана ясно, е, че СЕМ не може да се справи с взимането на решения, че заплетеният казус с тв конкурсите скоро няма да бъде разплетен и по всичко личи ще се запази статуквото на тв операторите, които функционират на основание на временни лицензи до провеждането на конкурс (TV2, GTV, BBT... все медии, контролирани, или консултирани, както той самият обича да твърди от рекламния могул Красимир Гергов). Справка на "Капитал" в СЕМ показва, че в България има 40 оператора с временни лицензи в 30 града в страната.

Непоносимата безизходност

"Скандалът трябва да има край, и то законен. Трябва да има решение, защото е абсурдно да няма. Не може до безкрайност да се отлага", ядоса се зам.-председателката на комисията по гражданско общество и медии и депутат от НДСВ Весела Драганова. Депутатът-актьор Андрей Баташов подкрепи колежката си с констатацията, че трябва да се промени едно основно нещо - "някой трябва да поема отговорност за решенията си".

И наистина, ако има нещо суперизнервящо в цялата ситуация, то не е войната между двата воюващи лагера за и против приключването на аналоговите тв конкурси, не е и абсурдното твърдение, че има хора в сектора, които били против цифровизацията, а липсата на достатъчно воля и професионализъм у медийните надзорници да вземат категорично решение - "ще довършим тв конкурсите защото..." или пък "няма да ги довършим, защото...".

Председателят на медийната комисия Иво Атанасов пък бе метафоричен, описвайки ситуацията на медийния пазар: "Ясно е, че айсбергът и "Титаник" ще се сблъскат, но не искаме да сме в ролята на капитана, който нищо не може да направи, нито в ролята на оркестъра, който свири, докато корабът потъва. Целта е да предотвратим подобни сблъсъци занапред", каза Атанасов и припомни, че предстоят промени в медийния закон. Той също призова да се вземе решение за конкурсите, въпреки че е станало ясно, че законът може да се тълкува по два противоположни начина.

Единственият начин да бъде преодоляно статуквото на операторите с временни лицензи, които един вид излъчват в условията на временна търпимост, е "да се премахнат дефектите на §9а, който преди време уреждаше временния лиценз на тв операторите с изтекли такива. Сега ситуацията е друга и ако не се промени или редактира този параграф, като се има предвид съвременното състояние на пазара, ще има проблеми с тези оператори и при цифровизацията", коментира членът на КРС Петър Рендов. Експерти от сектора коментираха, че при цифровия преход операторите с временни лицензи ще заемат спектъра по същия начин, както и операторите, които имат валидни лицензи, което още повече дразни бизнеса. За да бъде пресечена порочната практика временните да останат вечни, и при цифровизацията се иска воля за законодателна промяна, която ще е в полза на плурализма и равнопоставеността на пазара. Колко ще се бави тя, засега никой не се наема да прогнозира.

Допълнително напрежение внесе и решението на правителството от 31 януари, с което беше приет националният план за цифровизация. В него са включени и осемте честоти, за които са провеждат конкурсите в София, Варна и Пловдив. Ако това е мотивът за спрените конкурси, как институциите ще обяснят защо е възможно TV2 да излъчва като четвърта национална тв, след като всичките й честоти са по §9а и по официална информация от КРС също влизат в първата вълна на цифровизацията.

Сценарият на отлагането

До заседанието на медийната комисия се стигна, след като и тази седмица СЕМ не приключи конкурсите за аналогова телевизия в София, Варна и Пловдив, които бяха започнати през 2006 г. Очевидно надзорниците нарушиха решението на Върховния административен съд и собственото си решение от 22 януари, според което процедурите трябваше да бъдат финализирани на 5 февруари 2008 г. Формална причина за отлагането на вчерашното заседание се оказа липсата на председателя на СЕМ Мария Стефанова и на Мая Вапцарова, които внезапно се разболели. От дълго време в болнични е и друг член на съвета - Милен Вълков. Маргарита Пешева и Бойчо Кулински пък гласували против предварително уточнения дневен ред и така заседанието се провалило. Дори и да беше в пълен състав обаче, медийният съвет едва ли щеше да излезе с категорично решение относно тв конкурсите. Да бави решеният си явно му е по-удобно. А и медийните надзорници са царе на отлагането и в годините са отработили тактиката да взимат решения без решения. Ако нямаше болни, като причина най-вероятно щеше да бъде изтъкнат фактът, че трима от членовете на СЕМ са с изтекъл мандат, което прави решенията им лесно оборими в съда, и затова е по-добре да изчакат да бъдат назначени новите членове на регулатора. Като ги назначат пък, на тях ще им трябва поне седмица или две да свикнат и така... до следващия сценарий на отлагането. Или до следващото съдебно дело, заведено от недоволен и губещ пари тв оператор.

Няма коментари: