събота, 9 февруари 2008 г.

Медийната регулация трябва да се прилага в интерес на зрители и слушатели

Медийната регулация трябва да се прилага в интерес на зрители и слушатели

дата : 8 февруари 2008 г. 17:45 ч
actualno.com


Медийната регулация трябва да се упражнява в интерес на зрителите и слушателите като медийни потребители, в интерес на структурирането и развитието на медийната среда.

Това заявява в становище Маргарита Пешева, член на СЕМ. Документът е във връзка с конкурсите за ефирни телевизии в София, Пловдив и Варна.

Според Пешева финализирането от СЕМ на телевизионните аналогови конкурси, за които към този момент не е налице свободен честотен ресурс, е неправомерно - и от гледна точка на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), и от гледна точка на държавната политика в областта на цифровизацията, която се провежда от Министерския съвет, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

"Като член и изпълнителен секретар на СЕМ смятам, че при възникнали нови обстоятелства, след приемането на цифровия план от МС, в условията на изтекъл мандат на трима от членовете на СЕМ и издаден указ на президента за нов член на съвета, е недопустимо да се упражнява натиск върху дейността и решенията на регулаторния орган", пише Маргарита Пешева.

Тя призовава комисията по гражданското общество и медиите към НС, както и всички народни представители, да изпълнят своето задължение съгласно ЗРТ и осъществят обновяването на СЕМ, което е трябвало да стане през ноември 2007 г.

Няма коментари: