четвъртък, 12 юни 2008 г.

Декор за парти: винили, билбордове, приятели

Днес + - Любопитно
Декор за парти: винили, билбордове, приятели



На 13 юни за няколко часа - от 18.00 часа до 22.00 часа в галерия Дебют ще бъде изложбата на Мария Ландова. Заглавието е „„НО” - Декори за рожден ден“, а материалът, с който авторката работи - рециклиран винил /рисунки върху secondhand винили/.
Ето какво казва самата авторка за нестандартния си проект:
„Очевидно става дума, по-скоро за театър, отколкото за изложба, дори само защото ще се състои в една вечер.
НО не и за онзи митичен театър „НО”, а за симпатич-НО, сантиментал-НО, театрал-НО, бутафор-НО и трогател-НО събитие, каквото е кръглата годишнина, която някои наричат мавзолей-НО - юбилей.
Събитието има функционал-НО, концептуал-НО и екелогич-НО значение за мен.
Функционал-НО: Това е начин да събера на чаша вино, по повод 50-тия ми рожден ден, моите хора – роднини, приятели, колеги и ученици, на едно важно за мен място – галерията на Художествената гимназия.
Концептуал-НО: Това е опит да осмисля не драматич-НО, а самоиронич-НО и отстранено-НО, какво всъщност се случи с/в мен за тези 50 години.
Екологич-НО: Защото „рециклирането на билбордове” е жест за визуална и емоционална екология. Срещу агресията в рекламата и в живеенето ни въобще.
Трогател-НО; Сантиментал –НО; НО-сталгично
Годишнината е добър повод да се върна в детството – моето „най-добро”място (навярно и за това цял живот работя с и за деца).
Екстериор-НО & Интериор-НО
Превръщанията на екстериор-НО-то в интериор-НО и обратното движениe, разбира се, винаги са ме вълнували. Струва ми се, че в това е мистерията на човешкия живот и формулата на развитието. Усвояваш външното, превръщаш го във вътрешно присъща ценност и после я проектираш отново навън, независимо в каква форма.
Билборд-НО & Лич-НО
Всяка вечер, докато се прибирам в къщи, маршрутът ми преминава край десетки билбордове. Запомням тези, които са оригинални и онези, които са дразнещи. Но никога не помня продуктът който те рекламират. Просто не съм устроена потребителски (това, естествено, е от ЕГН-то).
И винаги имам желание да ги надраскам. Да рисувам върху тях фриволности, да пиша глупости или да се обясня в любов на мъжа ми.
Представих си ретро-рисунките на ретро-лицата на моите съученици от 1965 и как ТЕ биха стояли върху билбордове. Какво биха могли да рекламират? Навярно сини и червени връзки, дунапренени панделки или „100% ТЪГА - природен продукт, без консерванти и подсладители“
Акрил-НО & Винил-НО
Някъде по средата – еднакво отдалечени, но и еднакво провокирани от билбордовете, и от графитите - са моите рисунки с акрил върху винил.
Използвах употребени винили от рекламни продукти, заиграх се буквал-НО с буквите.
Мазките с акрил върху винила остават следа като върху мушама. Напомнят за изрисуваните мушамяни чергила, онези наивни декори с каубои, мускулести моряци и цицорести русалки по срелбищата и въртележките от невинните панаири на детството.
Любопит-НО
Всички винили са рисувани за петдесет минути. Нали ставам на 50. Ще трябва да се състезавам с времето.”
Мария Ландова
Галерия Дебют е на бул. Васил Левски 62.
11.06.2008

четвъртък, 12 юни 2008 00:01:00

Няма коментари: