събота, 14 юни 2008 г.

Yahoo! ще публикува реклами на Google

Класа - 2 стр.
Yahoo! ще публикува реклами на Google



Най-големите интернет компании в съюз, Microsoft аут от онлайн играта
Американската интернет компания Yahoo! подписа Вчера споразумение да помества на страниците си за търсене реклами на Google. "Ще ги публикуваме заедно с резултатите от тьрсачката, както и на някои уебстраници в САЩ и Канада", обявиха от Yahoo!. Сделката ще увеличи възможностите на Yahoo! да постигне иелта си за значително увеличение на потока от оперативни средства. Споразумението може да донесе 800 млн. долара годишно към продажбите на Yahooo! 'Това дава на Google огромно стратегическо предимство", коментира Джефри Линдзи, анализатор от San-ford Bernstein. Според него този ход може изцяло да затвори пътя на Microsoft до онлайн пазара.
Двете интернет компании обаче ще отложат прилагането на сделката до октомври, за да дадат време на министерството на правосъдието на САЩ да я разгледа
Председателят на антитръстовата подкомисия в Сената на САЩ посочи, че депутатите "внимателно ще разгледат" сътрудничеството между Yahoo.'u Google. Адвокати по антитръстови въпроси заявиха, че споразумението между интернет гигантите вероятно няма да създаде проблем с антимонополните регулаторни органи в страната, предаде Ройтерс. Сенаторът демократ от Уинсконсин Хърб Кол обаче изтъкна, че "сделката предизвикВа сериозни опасения за нарушаване на конкуренцията". "Последиците за рекламните компании и потребителите може да са големи и дават основания за внимателен преглед", посочи още Кол в комюнике. Информацията за споразумението с Google дойде, след като Yahoo! съобщи, че софтуерната компания Microsoft официално е прекратила преговорите за придобиване на интернет фирмата. В началото на май Microsoft оттегли офертата за купуване на Yahoo! на стойност от 47,5 млрд. долара, но двете страни продължиха преговорите за частично придобиване, което обхваща само тьрсачката на Yahoo!. Според Ройтерс Yahoo! И Microsoft са сложили край на шансовете за евентуална сделка, след като интернет компанията позволи на най-големия си конкурент Google да продава рекламно съдържание на сайта й.
След като Yahoo! u Microsoft излязоха с отделни съобщения, показващи "истинска пропаст" между тях след края на "агонизиращи преговори", акциите на Yahoo! се понижиха с 10 на сто. Книжата на Microsoft се покачиха с повече от 4 на сто, тъй като инвеститорите си отдъхнаха, че компанията няма да плати прекалено висока цена за сделка, смятана от много за рискова. Според източници Yahoo! е отказала и последната оферта на Microsoft, която е предполагала придобиване на 16% от интернет компанията на цена от 35 долара на акция, заедно с придобиване на бизнеса й за интернет търсения, което не се вписвало в стратегията
на Yahoo!. Тази оферта за закупуване на миноритарен дял предполага цена на акция, по-висока в сравнение с офертата за цялостно придобиване на цена от 47,5 млрд. долара, или 33 долара на акция.
От Microsoft търдят, че са все още отворени за алтернативна сделка. От Yahoo! пък коментират, че Microsoft категорично е заявила, че Вече не се интересува от цялостно придобиване дори и на първоначално предложената цена от 33 долара на акция.
От този факт обаче недоволни останаха акционерите на Yahoo!, включително милиардера Карл Айкан, които многократно убеждаваха Yahoo! да приеме предложението на Microsoft. Айкан дори поиска отстраняването на изпълнителния директор на компанията Джери Янг.
Според анализатори Yahoo! u Microsoft вече едва ли ще пристъпят към нови преговори.
"Явно е краят", казва Дерек Браун, анализатор от Cantor Fitzgerald. "На последните си преговори те говориха за съвсем различни визии както за сделката, така U за бъдещето."
Очаква се Microsoft скоро да потърси други възможности за придобиване, тъй като все още не се е отказала от целите си за пазара на онлайн реклама. "Microsoft ще продължава да опитва", казва Тоун Тран, анализатор от Morningstar. Според него "Yahoo! е един от най-популярните интернет сайтове и няма друг с толкова много трафик. AOL може би е една възможност, която може би не е толкова скъпа.
***
Текст под снимка
В мрежата вече се появиха варианти на новия сайт.
събота, 14 юни 2008 06:15:59

Няма коментари: