събота, 1 март 2008 г.

България посреща L’Europeo

България посреща L’Europeo

дата : 29 февруари 2008 г. 15:57 ч.
L'Europeo пише за история, политика и култура



На 15 април, вторник, българският медиен пазар ще посрещне най-новото периодично издание - L'Europeo ("Л'Еуропео"). Списанието е единствено по рода си в Европа, излиза 6 пъти годишно и всеки негов брой е посветен на специална тема.

L'Europeo пише за история, политика и култура, представя факти, събития и личности, свързани с различи периоди от света, човека и обществото. Най-прочутите личности в най-заплетените истории. Защо е по-лесно да купиш генерал, отколкото да се сражаваш с него?!

Защо загубата на девствеността у Мадона е най-големия напредък в кариерата й?! Защо шегите с царете никога не са безопасни?! По израза на Сократ "Говори ми да те видя!" изданието има амбицията да говори на своите читатели. Спорт, изкуство, мистерия, пари, секс, черна хроника - това са само част от интересите на неговите страници.

Главен редактор на българската версия на L'Europeo е Калина Андролова, която казва: "В България съществува културен дефицит. L'Europeo е списание, което би могло да го запълни, защото е адресирано към широк кръг читатели, за които познанието започва с любопитството. Списанието създава усещане за книга, то е като храна за духа и ума".

L'Europeo е първото европейско издание, което публикува най-драматичните страници от "Хладнокръвно" на Труман Капоти. И единственото списание, за което Джон Стайнбек някога е писал. Автори в L'Europeo са Джорджо Армани, Паоло Конте, Ориана Фалачи, Алберто Моравия, Васко Роси.

"L'Europeo e училище за италианска журналистика", казва главният му редактор в Италия Даниеле Проти и допълва - "защото от самото начало през 1945 г. в редакторския му екип работят "звездите" на други издания, като Камила Чедерна или Джорджо Бока.

Както и други големи имена на итиалианската журналистика, които винаги са работили за L'Europeo - Ориана Фалачи, Лина Колети, Оресте дел Буоно, Томасо Бетсоци". Освен със своите текстове, теми и разработки, списанието залага и на сериозна фотожурналистика. Сред големите имена на неговите фотографи е скандалният Оливиеро Тоскани (Benetton) и любимият папарак на Федерико Фелини - Тацио Сечиароли.

В България L'Europeo ще излиза от издателство QM Media (Кю Ем Медиа), което добавя към своето портфолио още едно списание, при това с колекционерски авторитет. След успешната история на българската Bravacasa, списанието за мъже Max, което през януари отбеляза първата си година у нас с телевизионно шоу в ефира на Нова телевизия и след силния старт в България на списанието за жени Amica, QM не се съмняват в посоката на своята последна инициатива.

"L'Europeo ще бъде провокативно четиво. Това е списание, което не можеш да подминеш безпристрастно. И списание, което не се изхвърля. Бях много учудена, когато за първи път видях стар негов брой да се продава на цената на нов в един ред с последните броеве на всички останали издания. Това се случи в Италия.

Направих коментар пред продавача, а той обиден отговори "Но как, не знаете ли, това е L'Europeo?! Сигурна съм в успеха на медията у нас", споделя издателят Кристиана Великова. Главен редактор на списанието у нас е Калина Андролова, икономист и философ по образование. Пътят й на журналист преди година я отвежда в Max, където Калина разработва почерка си в поредица от политически материали.

Първият брой на L'Europeo на български се очаква на 15 април.

1 коментар:

elkamet каза...

Dnes sluchajno popadnah na 3-tiq broj. Srahotno vpechatlena sam! I ot traktovkata na temata; i ot vkljuchenite imena na tvorci, koito dnes sa malko vstrani ot masovite predpochitaniq; i ot snimkoviq material... Blagodarq za udovolstvieto! I uspech!