четвъртък, 26 юни 2008 г.

Съд решава бъдещето на Facebook

News.bg - Технологии
Съд решава бъдещето на Facebook



Продължителната съдебна битка на основателя на социалната мрежа Facebook Марк Цукерберг и неговите състуденти от Харвард стигна до федералната зала в Сан Хосе, предаде technewsbg.
Съдебните спорове може да имат решаващи последствия за бъдещето на фирмата.
Предмет на спора е дали ConnectU, мрежа за запознанства, създадена от някои от състудентите на Цукерберг от Харвард, може да поднови споразумението, което е имала с Facebook.
ConnectU предяви претенции, че основателят на социалната мрежа е откраднал идеите и кода й, за да основе компанията си.
Членовете на ConnectU твърдят, че са намерили ново доказателство по делото.
Facebook иска да въведе в сила споразумението, условията на което не бяха разкрити.
Всъщност, голяма част от този случай си остана забулена в мистерия.
Потенциалните рискове от ситуацията са огромни за популярната социална мрежа.
"Най-лошият сценарий е Facebook да не разполага със собствен код.
Това би довело до катастрофални щети", твърди Ерик Голдман, доцент в Юридическия университет на Санта Клара и директор на юридическия институт по високи технологии към същия университет.
"Най-трудният възможен вариант е да се стигне до борба за съществуването на Facebook", допълва Голдман, цитирана от redorbit.com.
Юридическата драма се корени в предприемаческите занятия на студенти от Харвард през далечната 2003 г.
Тя започна в бостънския федерален съд и се пренесе в Сан Хосе.
Наскоро Facebook засенчи MySpace като най-популярен сайт-социална мрежа в света, според изчисления на comScore.
Базираната в Пало Алто компания привлече 123,9 млн. уникални посетители през май, което е близо три пъти повече от 47,2 млн. потребители на сайта година по-рано. MySpace следва Facebook със 114,6 млн. потребители.
Летящият старт на Facebook предполагаше списание Forbes да опише Цукерберг като най-младия самостоятелно създаден милиардер.
Макар цената на частната компания да е обект на спорове, стратегическата инвестиция на Microsoft в края на 2007 се базира на установена цена от $15 млрд.
Но Цукерман беше преследван от твърдения, че е откраднал идеите и кодана харвардските си колеги, създали ConnectU, уебсайт за срещи.
А друг бивш колега на Цукерман от Харвард, софтуерният предприемач от Силициевата долина Аарон Грийнспан, предяви съдебен иск срещу търговската марка на Facebook с аргумента, че той пръв е използвал термина "Facebook" като характеристика на портала, който той е създал.
25.06.2008

четвъртък, 26 юни 2008 00:01:00

Няма коментари: