четвъртък, 26 юни 2008 г.

"Фрийдъм хаус": СЕМ е политически зависим

Експрес - 5 стр.
"Фрийдъм хаус": СЕМ е политически зависим



Съветът за електронни медии (СЕМ) в България има репутацията на орган, който е зависим политически.
Това се казва в годишния доклад "Държави в преход 2008" на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" за страните в преход. Анализът обхваща 29 страни от Централна и Източна Европа. Българската част от него е подготвена от анализаторите Рашко Доросиев и Георги Ганев.
Според доклада държавните радио и телевизия са недостатъчно независими от властта, тъй като се управляват директно от Съвета за електронни медии, чиито 9 членове се назначават от парламента и президента. Въпреки че СЕМ не е под контрола на правителството, бюджетът му се определя от парламента, пише още в доклада.
"Лицензирането на частни електронни медии е задача на СЕМ от 2001 г. насам, когато съветът бе поставен под парламентарен контрол През 2005 г. парламентът одобри Стратегия за развитието на радио и телевизионната дейност, но лицензирането още не е стартирало. Това доведе до несигурност в сектора на електронните медии в страната", се подчертава в доклада. Преди около година, на 2 юли 2007 г., СЕМ
скандално отказа да финализира обявените конкурси за аналогови тв честоти за София, Пловдив и Варна. От това решение на медийните надзорници и до този момент се възползват телевизиите на червения олигарх Красимир Гергов, които вече години продължават да излъчват без лиценз. До нищо не доведе и решението на състав на Върховния административен съд (ВАС) от 28 септември 2007 г, с което решението на СЕМ за отлагане на конкурсите бе обявено за нищожно. През февруари т.г. медийните надзорници отново отказаха да приключат конкурсите за ефирните тв честоти. А на 11 март ги спряха окончателно. Според доклада на "Фрийдъм хаус" реформите в новите страни, членки на Европейския съюз, се забавят. Някои държави като Словакия, Словения, Полша, Унгария и Румъния регистрират слабо понижение в класацията, докато България показва слабо повишение.

четвъртък, 26 юни 2008 04:19:08

Няма коментари: