събота, 28 юни 2008 г.

Nokia заложи на безплатното

Капитал - 57 стр.
Nokia заложи на безплатното



Финландският гигант придобива операционната система Symbian и я пуска за всичкиК
Отвореният код е бъдещето, твърди изпълнителният директор на Nokia Оли-Пека Каласвуо
Когато става дума за мобилни телефони, в съзнанието на повечето хора отчетливо изплува едно име - Nokia. Четири от всеки десет продадени апарата носят марката на финландския гигант. Когато обаче става дума за мобилен софтуер, името е друго - Symbian. Въпросната операционна система за преносими устройства може и да не е толкова популярна, колкото Nokia, но с нея работят около 60% от смартфоните на планетата. Логичен е въпросът какво ще стане, ако двете компании се обединят. Особено след като въпросната сделка вече е факт. През седмицата Nokia обяви, че става пълен собственик на Symbian, след като до момента държеше 48% в компанията.
Гигантът плати 264 млн. евро за акциите на досегашните си партньори в съдружието - Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic, Siemens и Samsung. След сделката Nokia ще създаде фондация с идеална цел - Symbian Foundation, която ще предлага софтуерната платформа на разработчици и компании, без да иска пари за това. Новата организация е подкрепена от операторите Vodafone, AT&T и NTT DoCoMo, както от най-големите производители на мобилни устройства в света: Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung Electronics и LG Electronics. "Визията ни е да станем най-широко използваната софтуерна платформа на планетата", заяви Найджъл Клифърд, изпълнителен директор на Symbian.
Заплахата на Google
Новината за сделката съвпадна с 10-ата годишнина от създаването на операционната система Symbian, която първоначално беше собственост на британската компания Psion. Очакванията са, че оттук нататък Nokia ще увеличи инвестициите си в мобилната платформа, за да отговори на нарастващата заплаха от страна на интернет компанията Google, която разработва своя операционна система за телефони под името Android. Други играчи, които могат да разклатят хегемонията на Symbian, са iPhone на Apple и BlackBerry на компанията RIM, които са сред най-продаваните смартфони в света и използват свои собствени операционни системи.
Symbian от своя страна наистина се нуждае от инвестиции, тъй като напоследък отзивите за нея не бяха добри - най-вече заради ниската скорост на работа. Междувременно Мicrosoft хвърля "луди пари" за развитие на своята платформа Windows Mobile. Колосът вече спечели за клиенти някои производители като китайската HTC. Системата на софтуерния гигант от Редмънд обаче не е безплатна и според анализатори цената, която Microsoft иска за лиценз, е 14 долара на всеки апарат.
В стремежа си да се наложи Nokia де факто ще предлага Symbian без пари на свои конкуренти, които ще могат да интегрират платформата в своите телефони. Финландският гигант обаче се надява, че това е единственият начин да се противопостави на другите играчи. Използвайки отворен код, Nokia ще намали разходите си по разработката на Symbian до минимум. Включването на независими инженери, които ще пишат различни програми и игри, би трябвало да направи телефоните със Symbian далеч по-привлекателни за клиентите, отколкото досега.
Въпреки това бизнес моделът на Symbian е подложен на сериозно съмнение. Главният изпълнителен директор на Nokia Оли Пека Каласвуо беше директно запитан как компанията му ще "прави пари" от вече безплатната система. "Като продаваме повече телефони. Отвореният код просто ще направи апаратите ни по-търсени", коментира Каласвуо пред Financial Times. Според Греъм Титърингтън от анализаторската компания Ovum стратегията на Nokia ясно показва все по-значителната роля на софтуера за телефоните, които все повече ще залагат на процесорна мощ и голяма памет. Компютърни гиганти като IBM и Sun Microsystems също пуснаха продукти с отворен код и спечелиха, като предлагаха поддръжка и други услуги за тях, коментира International Herald Tribune. Защо и Nokia да не успее?
Само нагоре
Ходът на Nokia идва точно навреме, тъй като смартфоните са най-бързо разрастващият се сегмент от индустрията. През 2007 г. продажбите им са се увеличили със 72% до 35.5 млн. бройки, сочат данни на консултантската компания Canalys. Същевременно обаче мобилните оператори призоваха производителите да намалят броя на различните софтуерни системи, за да се ускори въвеждането на нови услуги и продукти. Главният изпълнителен директор на Vodafone Aрун Сарин дори поиска операционните системи за преносими устройства да са "две или най-много три". Подобни призиви от страна на индустрията ясно показват защо има смисъл Nokia да инвестира в Symbian. Дори и платформата да се разпространява без пари.
събота, 28 юни 2008 04:56:43

Няма коментари: