вторник, 24 юни 2008 г.

ВАС ще гледа делото срещу следенето в интернет

ЕКСПРЕС.БГ - Общество
ВАС ще гледа делото срещу следенето в интернет



Тричленен състав на Върховния административен съд ще разгледа утре делото по жалба на Фондация „Програма достъп до информация” срещу Наредба № 40/7.01.2008 г. за категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления. Тя е издадена от министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (обн., ДВ, бр. 9 от 29.01.2008 г.), съобщиха от пресслужбата на съда.
Жалбоподателят твърди, че наредбата е приета в нарушение на изискването за форма на нормативния акт, с който се урежда намеса в правото на личен живот. Според него, изискването на чл. 32 от Конституцията, чл. 8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи (КЗПЧ) и чл. 17 от Международния пакт за граждански и политически права е такава уредба да бъде създавана единствено с акт на законодателната власт и поради това е налице порокът нищожност на наредбата. В жалбата се твърди, че наредбата е приета извън законовата делегация на Закона за електронните съобщения и в нарушение на Закона за защита на личните данни и Конвенция № 108 на Съвета на Европа от 28.01.1981 г. за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.
В жалбата пише: „Конституционният законодател е установил правилото, че ограничение на неприкосновеността на личния живот, изразяваща се в забрана за записване или подлагане на други подобни действия, може да бъде предвидена единствено в закон. Очевидно е от текста и на самата Директива 2006/24/ЕО, чието въвеждане се осъществява с атакуваната наредба, че с регулираната материя се засяга правото на неприкосновеност на личния живот. Следователно въвеждането и прилагането на директивата в националното законодателство е допустимо единствено с акт на законодателната власт и поради изискването на конституционната норма”.
24.06.2008
сряда, 25 юни 2008 00:01:00

Няма коментари: