четвъртък, 26 юни 2008 г.

Facebook тръгва и на български език?

Класа - 11 стр.
Facebook тръгва и на български език?



Интерфейсът на социалната мрежа Facebook може да бъде преведен на още 55 езика. Сред тях освен българския са и испански, холандски, латински, чешки, гръцки, сръбски, норвежки, румънски, турски, македонски и няколко африкански и азиатски езици.
Всеки, който има желание да се включи в начинанието, може да го направи, като добави приложението към профила си и започне да дава предложения за преводите, пише сайтът vision-forweb.coM. Ако някоя дума все още не е преведена, он-лайн преводачите могат да дадат предложение, а потребителите да го гласуват дали е подходящо или не. Може да се добавят и коментари с лични мнения за преводите. Към момента в инициативата са се включили 22-ма преводачи, някои от които живеят в България, други - в чужбина. Процесът включва три основни етапа - превод на речника към Facebook, превод на текста в сайта и тестване и потвърждаване на превода.
От 55-те добавени езика само 13 са минали на второ ниво. Все още има езици, на които не е направен и един превод. Такива са естонският, казашкият, санскрит и други. Повечето са все още в първа фаза, с около 50% превод на речника. Най-активните общности са турската и унгарската -с над 50% свършена работа във втора фаза. Най-вероятно те ще преминат в трета фаза, следвани от испанския и уелския. Засега има 21 пуснати езикови версии, от които - италианска, испанска, френска, немска, чешка, китайска, руска.

четвъртък, 26 юни 2008 04:45:55

1 коментар:

Анонимен каза...

Моят коментар за Facebook

http://bulpete.wordpress.com/2008/07/19/facebook/