неделя, 21 юни 2009 г.

Сагата на Microsoft и Internet Explorer с ЕС продължава

Сега - 46 стр.
Сагата на Microsoft и Internet Explorer с ЕС продължава

Христо БЛАЖЕВ

Компанията ще премахне браузъра от Windows, но Еврокомисията пак е недоволна
Започна поредният кръг от надцакването между Microsoft, Opera и Антимонополната комисия на ЕС. Преди дни от редмъндската компания обявиха, че подготвят специална версия на Windows 7 за европейския пазар, която ще бъде без вграден уеб-браузър Internet Explorer. По-рано от Microsoft твърдяха, че премахването на браузъра от Windows е невъзможно, тъй като операционната система използва негови компоненти при работата си. Според компанията в новия Service Pack 2 за Windows Vista тази свързаност вече е премахната, като същото положение съществува и в очаквания в края на тази година Windows 7.
Премахването на традиционния браузър е заради взетото през януари решение на европейските власти, според което предлагането на Windows заедно с вграден Internet Explorer пречи на конкуренцията в създаването и развиването на други продукти в тази област. Миналата година Еврокомисията наложи на Microsoft глоба на стойност 899 милиона евро за неспазване на антитръстови решения и сега гигантът се опитва да избегне повторна глоба. Регулаторните органи на ЕС следят изкъсо действията на американската корпорация заради общ антимонополен иск, заведен от норвежката компания Opera, към която се присъединиха и Mozilla, Google, Oracle, Sun и IBM.
Решението на Microsoft обаче не удовлетворява и противниците им. Представители на Европейската компания вече изразиха мнение, че на потребителите трябва да се предложи възможност за избор на браузър, а не да се премахва единственият наличен. Opera също изразиха своето недоволство, освен че също се обявяват за избор от няколко браузъра, смятат, че разделението между Windows и Internet Explorer трябва да се приложи в целия свят, а не само в Европа.
Според анализатори решението на Microsoft няма да облагодетелства крайния потребител, защото производителите на хардуер обикновено продават машините с вече инсталирана операционна система и браузър. Ако все пак такъв не бъде инсталиран предварително, Microsoft са предвидили CD-та и FTP достъп в помощ на потребителите на Windows. В момента Internet Explorer има огромен превес в сърфирането в мрежата - той е използван от около 65.5% от потребителите. Далеч след него идват Mozilla Firefox c 22.5%, Safari c 8,4%, Google Chrome е с 1,8, a Opera има едва 0.72% дял.

Няма коментари: