петък, 19 юни 2009 г.

Авторски права за новината

Поглед - 10 стр.
Авторски права за новината

Уляна ПЕТРОВА

Как се печели от новина? Ако някой друг я препечата - и плати за това Но за това информацията трябва да е защитена с авторско право.
Оказва се, че по никое законодателства по света новината не е защитена от използването й от други медии - освен тази, която я е „създала". А пък тя е платила пари на своите журналисти, фотожурналисти и технически екипи, за да бъде първа в информационното пространство. Но ако за всички новини се плаща, тогава ще бъдат нарушени правата на гражданите да ги получават свободно, казват опонентите.
Дилемата е световен проблем -само едната й страна са парите. Другата - също толкова важна, е качеството на журналистиката. Това, което изключва нареченото на професионален жаргон „copy-paste".
Руската информационна агенция „Новости" - РИА „Новости", поиска с внасянето на законопроект авторски права за новините - като за стока, чието право на използване може да бъде ограничено от създателя й. Тя нарече проекта си „Проверено: плагиат". За кражбите на информациите на агенцията и некоректното им цитиране от интернет сайтове се следи всеки ден. Агенцията кани всеки читател или журналист да съобщава за новинарски кражби или неправилното им използване. РИА „Новости" търси сътрудничество и с други медии, които са първоизточник на информация.
„Всеки ден от нас препечатват или цитират десетки и стотици новини - и ние сме беззащитни срещу това", казва Леонид Бурмистров, заместник главен редактор. Според него причината е липсата на права върху техния собствен информационен продукт. Както навсякъде по света, и в Русия, авторският знак се отнася единствено до статиите и коментарите в медиите.
Засега законопроектът е само на първо четене. Критиците му казват, че е формулиран доста неясно. Местни юристи пък твърдят, че достъпът до информация може да се ограничи с други федерални закони. Според тях проектът е едностранчив.
Но от агенцията са категорични за загубите си от мултиплициране на техните новини. Към нея се присъединяват и други „първоизточници" на новини. „Интернет сайтовете, прикривайки се зад изискването за общодостъпна информация, просто вземат нашите текстове, пускат ги, така привличат читателска аудитория и самите те получават от това пари", твърди Алексей Гореславский, ръководител на интернет проектите на
„Интерфакс". Това е първата независима агенция след разпадането на Съветския съюз, която е създадена още през 1989 година.
Колко са крадците отговаря Антона Ворнхалова, анализатор в компанията iKS-Consulting. Според нея в руското уеб пространство - ру. нет, съществуват най-малко хиляда информационни сайта, които при това печелят и от реклама. Но фирмата все още не може да каже точните загуби на новинарските агенции от кражбите на техния труд. Пред „Ведомости" Леонид Бурмистров твърди, че става дума за около 2 500 рубли нереализиран доход при всяко цитиране на техен продукт без да се споменава РИА „Новости". По сегашния курс това са около 80 щатски долара. Той смята, че използването на новините трябва да става само по договор.

Няма коментари: