неделя, 10 февруари 2008 г.

Телевизионен театър

Телевизионен театър
сп. Тема
Светослав СПАСОВ
Двама от 9-имата членове на СЕМ отказаха да работят. Междувременно техни колеги внезапно се разболяха. В резултат София, Пловдив и Варна останаха без нови ефирни програми Най-дълго проточилата се държавна поръчка в Щатите през XXI век е регулярна доставка на минерална вода за Пентагона. Продължила седем месеца, а не предвидените от закона шест. Забавянето се получило заради внезапната смърт на председателя на комисията, обработваща документите. След края на процедурата главнокомандващ на армията изпратил писмо до участвалите в търга фирми, с което официално посочил причините за зациклянето и се извинил за изгубеното време. Най-забатачената държавна процедура в България пък е тази, свързана с осемте конкурса за регионални аналогови ефирни телевизии в София, Варна и Пловдив. Резултатите от тях не могат да видят бял свят над две години. Лицензирането тръгна на 1 януари 2006-а, откогато действа стратегия за развитие на радио-телевизионния сектор. Засега няма изгледи въпросните конкурси да приключат тази година. Ако лицензирането се отложи за след 31 декември, по закон от 2009-а аналогови състезания не може да се обявяват
Съветът за електронни медии (СЕМ) трябваше да избере победители във вторник (5 февруари), но на практика това не се случи. Същият сценарий се разигра през миналия юли, когато СЕМ пак уж се готвеше да завърши процедурата. Тогава съветниците не лицензираха след предупреждение от Върховната касационна прокуратура, че конкурсите са незаконни. По-късно решението бе анулирано от Върховния административен съд. Магистратите постановиха започнатата работа да се свърши и аналоговият ефир в най-големите градове на страната да се разпредели. Всичко това трябваше да стане на 5 февруари. Минути преди заседанието обаче стана ясно, че трима от членовете на СЕМ - председателят му Мария Стефанова, Мая Вапцарова и Милен Вълков, са болни и няма да се явят на работа. Единствено за Вълков предварително се знаеше, че е на легло след операция на далака. На журналистите бе съобщено, че предния ден Мария Стефанова е внесла дневния ред за предстоящия дебат. Едва към 22 часа се обадила да предупреди, че й се налага да отсъства.
Освен заради двамата внезапно разболели се вотът се провали и заради отказа на Маргарита Пешева и на Бойчо Кулински да участват в гласуването. След срещата стана ясно, че двамата се явили на работните си места, но не взели участие в приемането на дневния ред. По-късно Пешева поясни, че открай време е против конкурсите. Съзирала нарушения на процедурата в тях. „За" дневния ред вота си дадоха останалите четирима съветници - доц. Лили Райчева, Райна Николова, Стефан Димитров и акад. Людмил Стайков. Техните гласове обаче бяха недостатъчни за избор на победител След проваления вот вече е ясно, че някой не иска аналоговите конкурси да завършат с успех.
Двама от отсъствалите поради болест са представители на Народното събрание - Мария Стефанова на НДСВ и Мая Вапцарова - на ДПС. Третият - Маргарита Пешева, също е избрана от средите на жълтите. Бойчо Кулински пък е човек на президента Георги Първанов. Шестгодишният мандат на Стефанова като член на СЕМ изтече още миналия ноември. Преди няколко дни обаче се чу, че внезапните й отсъствия от работа не гневят гарантите и че НДСВ смята отново да я предложи за член. В отсрещния лагер са т.нар. пътници от СЕМ Мандатът на доц. Лилия Райчева и на композитора Стефан Димитров също изтече през ноември. Двамата обаче едва ли могат да разчитат да ги предложат отново. Първанов вече е готов със заместник на назначения от бившия президент Петър Стоянов Димитров. Мястото му ще заеме ексчленът на ЦИК и сегашен секретар на Правния съвет към президентството Анюта Асенова. Официално тя ще поеме длъжността, когато и парламентът определи наследника на Райчева. Почти е сигурно, че БСП готви за такъв бившия отново човек от избирателната комисия - бившия й председател Александър Александров. В групата на пътниците от СЕМ влиза още Райна Николова. По принцип тя също е от квотата на НДСВ, но наблюдателите открай време я свързват с отлюспения бивш сив кардинал Пламен Панайотов. Четворката завършва с академик Людмил Стайков. Де юре той е представител на Първанов. Де факто обаче преди повече от година бе заподозряно, че в аналоговите конкурси ще следва собствена тактика и няма да се съобразява с отборната. Причината: синът на академика Иво Стайков управлява една от участващите в конкурса фирми и бащата не е предупредил за конфликта на интереси Вече се чува, че в обозримо бъдеще Николова и Людмил Стайков също ще се простят с настоящите си длъжности. От кулоарите на Народното събрание долита мълва, че това ще стане с ремонт на медийното законодателство. Очаква се СЕМ да бъде закрит като самостоятелен орган, а избрани хора в него да станат отдел на Комисията за регулиране на съобщенията. Нейните членове пък винаги са били твърдо против финализирането на аналоговите конкурси. Преди дни - след почти двегодишно отлагане, Министерският съвет най-после прие плана на комисарите и на Държавната агенция за информационни технологии за цифровизация на телевизионния ефир в страната. Тя предвижда първите конкурси да се състоят още през втората половина на 2008 г. В СЕМ не за пръв път решават заплетени казуси с внезапни заболявания. Преди повече от година бившият шеф Райчо Райков се разболя неочаквано в деня, в който трябваше да участва в жребий за обновяване на състава му. Така спечели няколко дни, през които 6 Държавен вестник бяха обнародвани промени в Закона за радиото и телевизията. Благодарение на тях на Райков бе спестено участието в преповторената ротация.
***
Статистика
До финалния етап на 8-те конкурса за регионални телевизии в София, Пловдив и Варна достигнаха 9 фирми - „Виталис ТВ", „Макс ченъл" („7 дни тв"), „Триада комюникейшънс" (GTV), „РД- ТВ" ЕООД, „Балкан българска телевизия", ТВ 2, „Техностийл", „Телевизия ММ" и TV7. В хода на борбата отпаднаха телевизии „Европа" и „Диема". В София и Варна битката се води за три честоти. В Пловдив - за две.
***
Текст под снимка
Аналоговите тв конкурси коментират само онези членове на СЕМ, които искат те да бъдат приключени. В случая - Райна Николова (в центъра) и доц. Лилия Райчева
стр. 70-71

Няма коментари: