вторник, 12 февруари 2008 г.

Защитният ход на "Yahoo" едва ли ще спре настъплението на "Майкрософт"

Защитният ход на "Yahoo" едва ли ще спре настъплението на "Майкрософт"

дата : 12 февруари 2008 г. 11:09 ч.
автор : Ейми Томсън

Интернет компанията "Yahoo", която отхвърли офертата за закупуване от "Майкрософт" на стойност 44,6 млрд. молара, може скоро да осъзнае, че т.нар. "отровно хапче", заложено в устава й, не е достатъчно, за да я спаси от враждебно изкупуване. Това се казва в анализ на агенция "Блумбърг", публикуван на 12 февруари.
Съгласно прословутата разпоредба, "Yahoo" може да увеличава броя на акциите си, чрез емисия и публична продажба, в случай на нежелани оферти. Така превземането на компанията става доста по-трудно и скъпо. "Майкрософт" може да "прескочи" клаузата като постави свои хора в креслата на десетимата членове на борда на директорите на "Yahoo", които ще кандидатстват за преизбиране на следващото общо събрание на акционерите. Предишното бе през юни миналата година.
В срок до 14 март "Майкрософт" трябва да номинира свои представители, които да кандидатстват за местата в борда, а при успех и да улеснят сливането на двете компании. Акциите на "Yahoo" загубиха 50 на сто от стойността си през последните две години, а това кара част от акционерите да смятат, че продажбата на портала е необходима. На подобно мнение са и много анализатори.
"В крайна сметка е почти невъзможно да се устои на силна оферта от голям купувач," твърди Чарлс Елсън, директор на изследователския център за фирмено управление "Уайнбърг" към Университета на Делауер. Офертата на "Майкрософт" от 31 долара за акция бе с 62% по-висока от цената, на която акциите на "Yahoo" се продаваха в деня преди предложението. Вчера ръководството на уеб портала обаче официално заяви, че офертата „сериозно подценява" активите на "Yahoo".
От "Майкрософт" естествено отговориха, че "придвижват напред" предложението си и може да го отнесат директно до акционерите. Този ход, явно непредвиден от "Yahoo", не беше и коментиран от набелязаната за изкупуване компания.
"Майкрософт" се нуждае от подкрепата на акционерите на "Yahoo", да гласуват списъка от кандидат-директори, които софтуерният гигант ще предложи на годишното общо събрание. Инвеститорите най-вероятно ще подкрепят номинираните от "Майкрософт", ако "Yahoo" се опита да приложи "отровното хапче", смята Нанси Хейвънс, президент на нюйоркския хедж фонд "Havens Advisors". Фондът е сред притежателите на акции в "Yahoo".
Бързото приемане
"Съжаляваме, че от "Yahoo" не прегърнаха нашето справедливо предложение за обединяване на компаниите ни," съобщиха вчера от "Майкрософт". Там смятат, че "бързото приемане на офертата" е от полза за всички заинтересовани страни.
"Майкрософт" може и да повиши предложената сума, за да ускори поглъщането, казва Хедър Белини, анализатор в нюйоркския клон на банка "UBS".
Вчера акциите на "Майкрософт" изгубиха 35 цента от стойността си, поевтинявайки до 28,21 долара на пазара на високотехнологичните компании (формиращ индекса Nasdaq), като акумулираният след отправянето на офертата към "Yahoo" спад вече достигна 13 процента. Също вчера, ценните книги на "Yahoo" поскъпнаха с 67 цента (2,3%) до 29,87 долара.
"Майкрософт" иска да придобие "Yahoo", за да се пребори с водещата в момента интернет търсачка "Google". Последната отбелязва непрекъснат ръст от началото на 2005 г., което е сериозен удар както по "Yahoo" така и по "Майкрософт". "Yahoo" например, вече осем поредни тримесечия отбелязва спад в печалбата, което доведе и до рязко поевтиняване (с 8.5%) на акциите им в края на януари тази година.
"Затъваща"
"Компанията е затъваща," смята Лари Пулия, мениджър във фонда "T. Rowe Price". Фондът е инвестирал в "Yahoo" и в "Майкрософт", и принципно одобрява сделката при положение, че цената бъде повишена.
Ерик Джаксън, президент на инвестиционната фирма "Ironfire Capital", е предприел инициатива да организира акционерите на "Yahoo" да подкрепят офертата на "Майкрософт", независимо от цената. Смята се, че вече е създаден "фронт" от около 2,1 млн. акции в подкрепа на сделката, но бройката се базира на "неформални обещания" от страна на инвеститори, казва Джаксън.
Съвсем не липсват и горещи привърженици на сделката. Пенсионният фонд "Wayne County Employees' Retirement System" в Мичиган, който притежава 13 600 акции в "Yahoo" вчера заведе дело срещу интернет компанията, заради отказа да приеме офертата на "Майкрософт". От съда в щата Делауер е поискано да застави "Yahoo" да вземе под внимание предложението на софтуерния гигант или други подобни.
Наводнен пазар
Клаузата с "отровното хапче" в устава на "Yahoo", гласувана през март 2001 г., позволява на инвеститорите да закупят новоемитирани акции на половината от номиналната цена. Това може да стане в случай, че даден купувач придобива повече от 15% от емисията, без одобрението на борда на директорите. Ако "отровното хапче" се пусне в действие, "Майкрософт" ще трябва да се изръси доста повече, за да погълне "Yahoo".
"Хапчето" ще даде на акционерите възможността да закупят привилегировани акции, по 250 долара парчето, които по-късно да заменят с обикновени акции на стойност 500 долара всяка. Според клаузата, "Yahoo" може да пусне в продажба до 10 млн. нови привилегировани акции, на каквато и да е цена.
Анализаторите обаче вярват, че компанията най-вероятно няма да използва "отровното хапче", за да не си навлече гнева на акционерите. Експертите вярват, че отказвайки първоначалната оферта на "Майкрософт", уеб порталът всъщност само отлага неизбежното, като същевременно се стреми да получи по-висока цена.
actualno.com

Няма коментари: