събота, 16 февруари 2008 г.

Райна Николова - член на СЕМ: Не е хубаво да създаваме професията "член на регулатор"

Райна Николова - член на СЕМ:

Не е хубаво да създаваме професията "член на регулатор"

в. Капитал


Кои са предимствата на един общ регулатор?


- Преимуществата на общ надзорен орган са, че в условията на динамично развиващите се нови информационни технологии държавата, в лицето на такъв орган, може да бъде по-ефективна в действията си. На едно място пристигат и се фокусират проблемите, свързани с аудио-визуалното съдържание, съобщителните технологии и икономическите условия на медийния пазар и от същото това място произлизат решенията на създадените казуси. Но трябва да бъдем наясно, че конвергентният орган задължително предполага друг надзорен орган на обществените оператори по отношение на тяхното управление, програмни функции и финансиране, който може да бъде външен за медиите орган или вътрешен за тяхната структура.

Ще се появи ли скоро в България нов регулатор, в който ще влизат хора по компетентност, експерти в дадена медийна област, които ще могат да вземат по-бързи и ефективни решения?

- Ефективността на медийната регулация не е единствено зависима от превръщането на състава на надзорния орган в "клуб на медийните мъдреци". Разбира се, не е хубаво да създаваме условия за възникването на професията "член на регулатор" и удобно да преместваме едни хора от водния в медийния регулатор например. Тази тенденция не е особено уместна, защото липсата на експертност провокира по-голяма зависимост от външни влияния. Следователно трябва да се стремим към постигането на баланс.

Трябва да си даваме сметка, че даже и при въвеждането на най-добрите образци и правни норми, ако не се придържаме към определени стандарти в регулацията като компетентност, оперативност, ефективност, бързина в работата и вместо това единствената ни цел е да отлагаме решаването на проблемите и да заобикаляме задълженията си, без да даваме отчет, винаги такъв тип поведение ще бъде обречено.

Възможен ли е момент, в който членовете на медийния регулатор да не се номинират от политически партии?

В Германия в някои провинции е приет т.нар корпоративен модел. Според него членовете на регулатора се излъчват от сдружения с идеална цел. Но това означава гражданското общество да е по-силно от партиите.

Няма коментари: