сряда, 13 февруари 2008 г.

GM с рекордна загуба от 39 млрд. доларa

GM с рекордна загуба от 39 млрд. доларa

дата : 12 февруари 2008 г. 16:51 ч.

Американският автопроизводител "Дженерал мотърс" обяви 38.7 млрд. долара годишна загуба, информира Ройтерс.
Това е най-голямата загуба, декларирана някога от автомобилна компания.
Основен принос за негативния рекорд има счетоводна корекция, свързана с отсрочените данъчни задължения на "Дженерал мотърс". Тя беше съобщена от компанията още преди няколко месеца, когато корпорацията представи финансовите си отчети за третото тримесечие на 2007 г.
Тогава "Дженерал мотърс" обяви отново рекордните 39 млрд. долара загуби. С обявяването на финансовия резултат компанията подобри собствения си отрицателен рекорд от 1992 г. Тогава концернът записа чиста годишна загуба от 23.4 млрд. долара.
Това е и трета поредна година, в която базираният в Детройт автопроизводител регистрира годишна загуба - през 2005 г. "Дженерал мотърс" загуби 10.5 млрд. долара, а година по-късно - още 1.6 млрд. долара. Въпреки че компанията е увеличила продажбите си в развиващите се пазари, това не е помогнало да се неутрализират слабите обороти в Северна Америка.
"Последното тримесечие беше тежко за нас", обобщи по време на пресконференция финансовият директор на "Дженерал мотърс" Фриц Хендерсън. Едновременно с представянето на годишния резултат "Дженерал мотърс" обяви още, че ще предложи на над 70 хил. свои работници, които работят на непълен работен ден, възможността да напуснат компанията в замяна на компенсации.
На тяхно място концернът ще търси по-нископлатена работна ръка с цел да се намалят трудовите разходи. Миналата година американският профсъюз на автомобилните работници UAW започна национални протестни действия срещу "Дженерал мотърс", което принуди компанията да преговаря с работниците за по-добри здравни и пенсионни осигуровки.
actualno.com

Няма коментари: