събота, 16 февруари 2008 г.

75% от бургазлии са против "Бургас-Александруполис"

75% от бургазлии са против "Бургас-Александруполис"
дата : 15 февруари 2008 г. 20:09 ч.
actualno.com



В неделя в Бургас ще се проведе референдумът за нефтопровода "Бургас-Александруполис".

Въпросът, на който ще отговарят жителите на общината е: "Одобрявате ли изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис" с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?". Гласуващите трябва да изберат една от двете бюлетини - "да" или "не".

Близо 60% от избирателите в Бургас заявяват намерение да гласуват в неделя, показва представително за общината проучване на агенцията "Алфа рисърч" по поръчка на в. "Дневник".

Социолозите са констатирали силно консолидирано обществено мнение против строежа на петролопровода - около три четвърти от жителите на общината, и висока мотивация да се изрази гражданска позиция при ясното разбиране, че резултатите от допитването нямат задължителен характер.

От "Алфа рисърч" прогнозират, че заради високата мобилизация е възможно дори реалният резултат от допитването да достигне съотношение 4:1 против "Бургас - Александруполис".

Най-силните аргументи против нефтопровода са свързани с опасенията за околната среда, които се подсилват от липсата на информация. Избирателите казват и че нямат яснота какви са и кой поема гаранциите за сигурността на хората и природата.

Към тези притеснения се добавя и мнението, че тръбата ще се отрази отрицателно на туризма, а същевременно ползите от съоръжението за Бургас са неясни.

Един от най-значимите аргументи на привържениците на проекта (че той ще подпомогне местното икономическо развитие) се приема от малка част от хората, отбелязват социолозите.

Другата базова теза на защитниците на нефтопровода - че в Бургас и сега има много по-опасни предприятия, се споделя от всеки втори избирател, но това е още една причина за противопоставяне на проекта.

Въпреки че резултатите от допитването няма да имат задължителен за централната власт характер, то бе предшествано от активна кампания. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев призова бургазлии да гласуват с "да" за петролопровода.

Инвестицията в проекта ще надхвърли 1 млрд. долара. Международната проектна компания, която ще изгражда тръбопровода, ще има гаранционен фонд в случай на разлив, аргументира се Рогачев.

"Ползите за България и специално за хората са доста големи при изпълнението на проекта за нефтопровода. Време е да се спре с безсмисления ропот. Опасност от апокалиптични картини няма, но са големи възможностите да изтървем изгодите", каза още Рогачев, който представи параметрите на проекта на няколко срещи в черноморския град с кметове, общински съветници, представители на неправителствени и екологични организации, студенти, граждани.

Дни преди референдума в специална декларация ГЕРБ обяви, че изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис" не е обосновано не само в екологичен, но и в икономически аспект и е рисково за бюджета на държавата.

Никое правителството и мнозинство нямат право да се държат високомерно и пренебрежително към въпросите, поставяни им от българските граждани, пише в декларацията, в която се посочва, че насроченият в Бургас референдум и позицията на хората от общината не са регионален, а национален въпрос.

Няма коментари: