събота, 16 февруари 2008 г.

Тепърва ще видите напрежение

Тепърва ще видите напрежение

в. Капитал


Ако ви се струва, че органът, натоварен с регулацията на тв и радиопазара - Съветът за електронни медии (СЕМ), в последно време е поставен под огромно напрежение, нищо не сте видели. Огромните политически и икономически интереси в сектора винаги са въздействали по един или друг начин на съвета. Но нито политиците и бизнесмените, нито членовете на СЕМ са били изправяни пред толкова голямо предизвикателство като цифровизацията на сектора. Тя ще преначертае картата на влияние и ще преразпредели потоците от рекламни инвестиции от досегашните три основни канала към (евентуално) над 30 медии, които ще могат да излъчват с национален обхват.

А последните действия на регулатора показаха, че съветът в този си вид, състав и начин на попълване е абсолютно неспособен да се справи със ситуацията и да се опази от корпоративните влияния. СЕМ мотае обявените конкурси за аналогови ефирни тв и радиочестоти вече почти две години, опита се незаконно да ги прекрати и отказа да се съобрази с препоръките на административната прокуратура за скоропостижно разрешаване на проблема. Преди седмица съветът за пореден път безочливо пренебрегна този въпрос и пак отложи края на конкурсите.

Като че ли най-малкият проблем на този фон е липсата на публичен отчет за работата на финансирания с пари на данъкоплатците съвет през последните две години.

Нуждата от промяна е въпиюща и не е от вчера. СЕМ е неспособен да се справи със сегашната медийна ситуация, камо ли с цифровизираната такава. Което ощетява зрителите и пречи на нормалната конкуренция в телевизионния бизнес. Поне на този, който не е част от наложеното от рекламния могул Красимир Гергов статукво, печелещо от хаоса в момента.

Един от възможните ходове е обединението на съвета с Комисията за регулиране на съобщенията. Не че и тя не се е забърквала в обслужване на корпоративни интереси, но при една реформа, вече под погледа на Европейската комисия могат да бъдат положени необходимите усилия това да не се случва

Няма коментари: