вторник, 9 декември 2008 г.

Бюджетите се пренасочват към таргетирани кампании

Класа - 11 стр.
Бюджетите се пренасочват към таргетирани кампании



Любомир АЛАМАНОВ, управляващ директор на APRA Novelli
финансовата криза и нейното отражение е изключително интересен от комуникаиионна гледна точка въпрос и има много интерпретаиии. На първо място така наречената криза е по-скоро психологично състояние. Тя е породена от срутване на една имагинерна реалност, продължава като истерия и силно се надявам да не завърши с катастрофа. Няма да се учудя и да е стартирала като ПР кампания. В подобни моменти част от компаниите се поддават на паниката и съкращават разходите си, като започват от комуникационните си бюджети. Това обаче ще е пагубно, защото ще изчезнат от общественото полезрение, което ще доведе до спад в продажбите. Има и компании, които мъдро продължават да инвестират в комуникациите си и това ще им помогне да останат стабилни на пазара. Мога да кажа дори, че това вече е факт - компаниите започнаха да пренасочват бюджетите си от разточителни рекламни присъствия към точно прецизирани и таргетирани комуникационни кампании. Изникват обаче и няколко интересни въпроса например: Какво щеше да стане, ако световната криза не присъстваше в нито една медия? Щеше ли да има криза тогава? Дали тя щеше да остане само локален трус в няколко щата, или все пак щеше да прехвърли океаните?
Преди месец гледах сърцераздирателен 15-минутен репортаж в централната новинарска емисия на една от големите български ефирни телевизии. В него се разказваше как вследствие на кризата от еди-кое си предприятие ще бъдат уволнени 20 човека. Материалът беше въздействаш и сигурно е разтърсил доста зрители, които обаче не предполагат, че точно това предприятие е трябвало да бъде затворено още преди 10 г. След още един подобен репортаж тези хора вече са убедени, че жестоката финансова криза не само е налице, но и е изключително опасна. В това е силата на медиите. Независимо от това съдбата пак ще си направи шега и именно медиите ще пострадат първи заради истерията по кризата, която те създават - привлечените от медиите рекламни бюджети са първото нещо, което ще намалее, и най-вероятно ще има сериозни разговори между рекламните и редакционните отдели след 1 януари.
Има обаче клиенти, които са разумни и стабилни компании и трудно се поддават на паника. Има и нови клиенти, които вече разбират същността и ползата от дългосрочни инвестиции в комуникациите. Все пак да не забравяме, че криза или не, масовият потребител няма да спре да пие безалкохолни напитки, да храни децата си, да използва компютри и принтери. Тези пазари ще продължат да се развиват и ще са основата на подема на икономиката в бъдеще. Ако кризата се разглежда от гледна точка на кризисните комуникации, най-важното е да не се загуби здравият разум. "Останете спокойни. Разсъждавайте разумно. Забравете емоциите." Това е на кориците на всички учебници по кризисни комуникации, и това са съветите, които даваме на всички клиенти. Емоционалните изблици не са помогнали, а още повече са приложими в бизнеса. Като цяло в момента добрите ПР компании имат много ангажименти. Смятам даже, че т. нар. криза ще има и един страничен ефект. След края й клиентите, усетили продуктивността на нерекламната комуникация, ще продължат да инвестират в ПР агенциите. Те ще са разбрали, че на цената на 4 излъчвания на рекламен спот по национална телевизия, могат да бъдат реализирани добри и прецизни комуникационни кампании. Сега е моментът, в който ще се разбере кои агенции работят професионално и кои - не. Агенциите, членове на БАПРА (Българската асоциация на ПР агенциите), ще продължат все така да работят професионално и няма да имат проблеми. Техните клиенти са стабилни компании, а не инвестиционни измамници, изправени пред колапс. За останалите компании не мога да съм сигурен. Пожелавам им успех. Използвам случая да поканя по-малките компании да се замислят относно различни видове обединения. Ние си партнираме с няколко малки агенции и резултатите са окуражаващи. Ако трябва да обобщя, никога не трябва да се спира да се комуникира, особено по време на криза. Независимо дали с конвенционална реклама, дали с btl активности или с по-сложни форми на ПР кампании, комуникацията с целевите групи не трябва да спира. Може да се пренасочат бюджети, може да се редуцират медия плановете, но ако компаниите изчезнат от публичното пространство, ще бъдат забравени. Затова и ПР агенциите са толкова важни в подобни времена и ще са един от най-добре развиващите се сектори през следващата година. А идват избори...

Няма коментари: