понеделник, 11 май 2009 г.

Вестникарските гиганти се превръщат в уебхибриди

Класа - 1 стр.
Вестникарските гиганти се превръщат в уебхибриди



Издателите се пренасочват към разработване на сайтове и софтуер
Най-голямата издателска компания в САЩ Gannett, която притежава 85 всекидневника, придоби шест сайта. Освен това тя има дялове и в няколко други, пише "Ад ейдж".
Разширеното уебпространство ще допринесе за $ 1-милиардния приход от дигитален бизнес, който компанията очаква през 2009 г." Gannett се опитва да навлезе в технологиите, за да излезе от кризата като хибридна дигитална компания", коментира Кен Доктор, анализатор на новини в проучвателната компания Outsell. Цифровото портфолио на Gannett включва сайта за рекламни услуги Pointroll, който е направил едни от най-иновативните дисплей реклами в интернет, а сред клиентите му са Apple, "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл".
Gannett придоби Pointroll през 2005 г., а в момента в онлайн компанията за реклама работят над 350 човека, а за 2008 г. Pointroll са осигурили милиард импресии за 1500 рекламни агенции и рекламодатели.
Други онлайн инвестиции на Gannett са сайтът ShopLocal, Riplle6 и порталът за родители МоmsLikeMe.
Популярни сред издателските компании, които искат да развият онлайн бизнес, са сайтовете за специализирана информация. Gannett заедно с Washington Post Co., Tribune Co., Belo и McClatchy притежават в джойнтвенчър компанията Classified Ventures. Тя се занимава със специализирани сайтове за автомобили и недвижими имоти. По същия начин интернет компанията Careerbuilder се притежава в джойнтвенчър от Gannett, Tribune Co., McClatchy u Microsoft. Издателите инвестират и в рекламни мрежи, като например QuadrantOne, собственост на New York Times Co., Hearst Corporation, Tribune и Gannett. А медийният гигант Cox Enterprises, който има 17 ежедневника, кабелна система, 15 тв канала и 86 радиостанции, придоби миналото лято технологичната фирма Adify за $300 млн. Adify предлага технология за създаване на рекламни мрежи, а миналия месец представи и услуга, която да продава търговски послания в мрежите.
Може би най-перспективният инвеститор в технологии сред медийните компании е Hearst, собственик на вестник "Сан Франциско кроникъл", мъжкото лайфстайл списание "Ескуайър", женските "Космополитен", "Харпърс базар" и др. В портфолиото на корпорацията са и сайтът за развлечения UGO Entertainment и интернет приложението Kaboodle, както и дялове в музикалния сайт Pandora, компанията за видео услуги Brightcove и др. През 2008 г. Hearst придоби дял в ТurnНеrе и оповести плановете си да представи на пазара електронен уред, предназначен за четене на списания. "Hearst е заинтересована от онлайн четенето и очаква новите технологии и медийни платформи да изиграят голяма роля в бъдещето й", каза говорителят на корпорацията Пол Лутрингер.

Няма коментари: