понеделник, 13 юли 2009 г.

Корейски гигант поиска 30% от дела на Microsoft

Актуално - Бизнес
Корейски гигант поиска 30% от дела на Microsoft



Дръзка фирма от Южна Корея се прицели в 30% от пазара на операционната система Windows. В задаващата се битка на Давид срещу Голиат компанията TmaxSoft излиза със своята разработка Window, за която твърди, че може да бъде реална конкуренция на Microsoft Windows.
Десет хиляди души видяха по-рано този месец в Сеул първата презентация на Tmax Window под наслов "Промени бъдещето". Операционната система е подготвяна в продължение на четири години и притежава високо ниво на съвместимост с приложенията за Windows, пише technews.bg
Корейците твърдят, че тяхната разработка е по-надеждна, отколкото най-популярната ОС в света - Windows. Системата е по-лека и се зарежда по-бързо, гласи прес съобщение от компанията.
Съвместимостта с приложенията за Windows е била демонстрирана с пускане на MS Office и Internet Explorer под Tmax Window. Голяма част от присъстващите са изявили готовност да преминат към Window, тъй като системата напълно съответствала на техните потребности.
Комерсиалната версия на Tmax Window ще излезе на пазара през ноември. Дни по-рано, на 22 октомври Microsoft щу пусне дългоочакваната Windows 7. През този месец потребителите ще могат да тестват безплатно корейската алтернатива.
Tmax Window се очаква да бъде по-евтина от Windows. Системата ще работи на десктопи, лаптопи и нетбуци, както и на ATM и POS терминали.
Разработката е крайъгълен камък в софтуерната история на Южна Корея. Азиатците гледат на нея като на ключово средство за повишаване на конкурентоспосбността на националната индустрия.
Освен операционна система, TmaxSoft представи офис пакета Tmax Office, съвместим с този на Microsoft, и браузъра Tmax Scoutor, който отговаря на международните уеб стандарти и поддържа технологията ActiveX.
TmaxSoft е най-големият софтуерен разработчик в Южна Корея. Продуктите от новата линия се разработват от нейното поделение TmaxCore.
Компанията планира към 2015 година да отнеме 30% от дела на Microsoft Windows. Но дори и 10% от световния пазар на операционни системи ще генерират 4,4 милиарда долара в корейската икономика, посочва д-р Парк, президент на TmaxSoft.
Вече три десетилетия обаче никой не може сериозно да притесни Редмънт на пазара за операционни системи. Компанията има 88% дял в сектора през 2008 година, оценен на 21 милиарда долара.

Няма коментари: