петък, 13 февруари 2009 г.

Подписано бе първото Европейско споразумение за сигурността на децата в Интернет

Шуменска заря - 6 стр.
Подписано бе първото Европейско споразумение за сигурността на децата в Интернет



Седемнадесет водещи интернет компании подписаха за първи път Европейско споразумение за подобряване на сигурността на малолетните и непълнолетните лица, които използват сайтове за социални контакти, съобщи Рапид. Това са Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/ YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel,YahoolEurope, nZap.lu. Споразумението, подписано на 10 февруари в Люксембург в рамките на организирания от Европейската комисия "Ден за по-безопасен Интернет", ще предостави натийнейджърите възможност за справяне с опасностите, с които те биха могли да се сблъскат онлайн, като кибертормоз или разкриване на лична информация.
"Комисията приветства първото Европейско споразумение в областта на мрежите за социални контакти. То представлява важна крачка към по-безопасното използване на сайтове за социални контакти в Европа от страна на нашите деца", посочи Вивиан Рединг, еврокомисар по въпросите на информационното общество и медиите.
Сайтовете за социални контакти се превръщат във все по-значим социален и икономически феномен, привличащ 41,7 милиона потребители в Европа и променящ начина, по-който комуникираме в Интернет. Използването на мрежи за социални контакти в Европа се е увеличило с 35 на сто през последната година, като до 2012 г. се очаква то да нарасне повече от два пъти, достигайки 107,4 милиона потребители. Най-големите сайтове за социални контакти в Европа за първи път обединиха своята позиция и признаха отговорността си, както и евентуалните рискове за техните малолетни и непълнолетни потребители. Сред тях са кибертормоз (оказване на тормоз в онлайн среда или чрез текстови съобщения по мобилни телефони), сприятеляването (когато възрастен се сприятелява с дете с намерение за извършване на сексуално посегателство) и рискованото поведение като разкриване на лична информация. Тяхната цел е ограничаване на рисковете чрез няколко мерки.
Предоставяне на лесен за използване и достъпен бутон за сигнализиране на злоупотреба, с който с едно кликване на потребителите се предоставя възможността да сигнализират за неподходящ опит за контакт или поведение на друг потребител. Автоматично класифициране като "лични" на всички пълни интернетпрофили или списъци с контакти на потребители, регистрирали се като малолетни и непълнолетни. Това ще затрудни установяването на контакт с тях от страна на злонамерени лица. Непозволяването да се извършва търсене в личните профили на потребители под 18-годишна възраст (малолетни или непълнолетни) в рамките на самите сайтове или чрез търсачки. Гарантиране на видим и лесен достъп по всяко време до опциите, свързани с личната информация, така че потребителите да могат лесно да разберат дали само приятелите им или целият свят могат да видят качваната от тях информация онлайн. Предотвратяване на достъпа до услугите им за потребители, нена-вършили необходимата възраст. До април 2009 г. сайтовете за социални контакти ще информират Европейската комисия за собствените си политики на сигурност и как ще прилагат на практика тези принципи. Европейското споразумение е резултат от обсъжданията в създадената от Европейската комисия през април 2008 г. Работна група по въпросите на мрежите за социални контакти. В тази група се включиха сайтове за социални контакти, неправителствени организации и учени.

Няма коментари: