петък, 13 февруари 2009 г.

Facebook реши съдебен спор с $65 млн.

DeltaNews - Пари Световен бизнес категория
Facebook реши съдебен спор с $65 млн.



Сайтът за социални контакти Facebook плати $65 млн., за да прекрати съдебен спор. Сегашният изпълнителен директор на компанията Марк Зукерберг е обвинен, че е откраднал идеята за сайта от компанията ConnectU, пише Guardian.Делото, заведено срещу Зукерберг от трима негови бивши състуденти, е застрашавало стабилното развитие на компанията.Въпреки че двете страни са се били договорили да пазят подробности около спора в тайна, адвокатската кантора, представляваща ConnectU, е обявила сумата по споразумението през януари, пише още Guardian, цитиран от Investor.bg.
Фактите
До вчера много детайли не са били известни. Адвокатите на двете страни са стигнали до там, че са поискали от съдиите да помолят представителите на медиите да напуснат залата. Въпреки това след края на делото юридическата кантора Emanuel Urquhart Oliver & Hedges е обявила в съобщение, че е спечелила дело срещу Facebook за $65 млн. Искът Искът срещу Facebook е бил внесен в съда през юли и първоначално изглеждаше, че ще бъде отхвърлен, пише изданието. Собствениците на ConnectU твърдят, че Зукерберг, който е един от основателите на сайта, е откраднал идеята, технологията, дизайна и бизнес плана за проекта, докато са били студенти в Харвард. ПредисторияFacebook стартира дейност през февруари 2004, докато ConnectU - три месеца по-късно. Въпреки това последният днес има по-малко от 100 хил. членове, докато Facebook - 150 млн. ConnectU завежда делото още през 2004 г. Споразумение
Съдебното споразумението е базирано на предполагаемата стойност на Facebook след сделката с Microsoft, при която втората придоби 1.6% от сайта за $240 млн. Това оцени Facebook на около $15 млрд., но документите, използвани в съда, показват, че Facebook никога не се е смятал за толкова скъп и вътрешно е използвал значително по-ниска сума от $3.7 млрд. за оценка на компанията. Това прави по $8.8 на акция, в сравнение с $35.9 на акция, които Microsoft е платил и на които е основана сумата за споразумението. Според него Facebook се е съгласил да плати $20 млн. в брой и 1.25 млн. акции на обща стойност $45 млн. на базата на оценката на Microsoft. Тази сума обаче е само $11 млн. според собствената оценка на Facebook.

Няма коментари: