четвъртък, 15 януари 2009 г.

Oracle и Barclays съкращават персонал

Класа - 22 стр.
Oracle и Barclays съкращават персонал



Софтуерната компания и финансовият гигант ще редуцират броя на работните места, за да се справят с кризата
Световният номер 3 в производството на софтуер Oracle, ще съкрати стотици работни места в клоновете си в глобален мащаб, предава агенция "Ройтерс". Към момента за компанията работят около 86 хил. души. В петък ръководството на Oracle е освободило част от служителите си в Калифорния, като са засегнати предимно консултантите, които помагат на клиентите да изберат софтуер. Според The Wall Street Journal корпорацията се е разделила с 500 души, но от компанията са отказали коментар.
Barclays също има планове да съкрати най-малко 2100 души, което е 7% от персонала в сектора на инвестиционното банкиране. Инвестиционният клон Barclays Capital ще се раздели с 1300 души, с 500 от Barclays Wealth, и с 370 от Barclays Global Investors. 500 от планираните съкращения ще бъдат реализирани в Обединеното кралство. По-рано този месец в компанията съкратиха други 400 работни места, предимно в ИТ обслужването на банката. Представители на синдикатите обвиняват трезорът, че не поддържа обратна връзка със своите служители. Те смятат, че не може да се продължава практиката на масови съкращения без никакво законово оправдание или обяснение за стратегията на банката. Съюзът настоява и за повече яснота в кои държави ще бъдат най-засегнатите от мерките, както и коя част от персонала би могла да бъде съкратена в следващ етап. Новините за уволненията и на двете компании разбуниха духовете сред инвеститорите на капиталовите пазари, но според експерти предприетите съкращения са по-малки от очакваните.
***
78% ръст на фалитите в САЩ през 2008 г.
Броят на компаниите, обявили Фалит в CAЩ, е нараснал със 78% през 2008 година., сочат данните на експертната организация New Generation Research. Молба за защита от кредитори през миналата година са подали 136 компании с активи от 1,16 трлн. долара спрямо 78 с активи от 70,5 млрд. долара през 2007 година. Това все пак е по-малко от рекордния брой от 263 компании, потърсили защита от кредитори през 2001 г. Зачестилите фалити тази година в сравнение с 2007 г. са заради сътресенията на жилищния и кредитния пазар. Най-големият колапс в историята е на банката Lehman Brothers, следван от краха на още две финансови институции - Washington Mutual Inc. u IndiMac Bancorp Inc.
***
1484 топмениджъри загубиха постовете си
Промените в управленското ниво на компаниите в САШ достигнаха рекорден размер с напускането на 1484 топмениджъри през 2008 г., като най-голям брой от тях са във финансовия сектор според проучване на консултантската фирма Challenger, Gray & Christmas. Средно 124 главни изпълнителни директори са напускали месечно, което прави по почти шестима дневно. Това е най-големият брой отстранени висши мениджъри от 1999 г. и е надхвърлило предишния рекорд от 2006 г. - 1478 души. Секторът на здравеопазвнето поддържа за четвърта поредна година рекорд в промените сред висшия ръководен персонал - 285 души, технологичният сектор е на второ място с 221 оттегляния от постовете, следван от финансите с 169 отпаднали топмениджъри. Само 41 висши ръководители обаче са били уволнени или съкратени поради банкрути.

Няма коментари: