неделя, 11 януари 2009 г.

Microsoft с нов шеф – Боб Муглия

Computerworld - 10 стр.
Microsoft с нов шеф – Боб Муглия



Microsoft представи нов ръководител във фирмата – дългогодишния служител на компанията Боб Муглия. Той е на висок пост в софтуерния гигант от много години и е ръководител на поделение, което се разглежда като едно от най-успешните в компанията през последното десетилетие.
Боб Муглия, досега старши вицепрезидент на поделението за сървъри и софтуерни инструменти, е издигнат до позицията президент на звеното, според вътрешно писмо, разпратено от шефа Стив Балмър вчера. "В сърцето на нашия успех винаги са били великите хора – личности, които съчетават у себе си талант, целеустременост, визия, фокус върху потребителите и лидерство. ...Малко хора в Microsoft притежават тези умения по-добре от Боб Муглия, и малцина са допринесли толкова много за успеха на фирмата", пише Балмър.
Отделът за сървъри и софтуерни инструменти на Microsoft продава продукти, насочени към разработчиците и ИТ професионалистите. Това поделение е отговорно за развитието на Windows Server, Visual Studio, SQL Server, както и бъдещите решения на Microsoft за споделени изчисления. Бизнесът на този отдел се изчислява на 13 милиарда долара годишно. В този отдел Муглия, който е ръководил различни "предшественици" на поделението още преди то да бъде обособено, е "изградил култура на правене на нещата по правилния начин", пише Балмър. "Той ни помогна да направим шампиони от някои от най-важните ни инициативи и ни помогна успешно да посрещнем най-важните предизвикателства на конкуренцията".
Муглия е от 21 години в Microsoft, ветеран, и ще стане четвъртият президент на поделение в корпорацията. Той ще застане редом с Роби Бач, шеф на поделението за развлечения и развлекателни устройства (Xbox, Windows Mobile), Стивън Елоп, шеф на дивизията за бизнес-системи (MS Office) и наскоро присъединилия се бивш шеф на Yahoo Ки Лу, президент на поделението за онлайн услуги. Четиримата, заедно с глвния финансов директор Кевин Търнър, докладват директно пред Стив Балмър.
Промотирането на Муглия обаче надига и вълна от спекулации относно наследяването на ръководния пост в компанията. Тук се засягат плановете за управлението на фирмата след напускането на Балмър. Муглия ще бъде на 58 години през 2018 година, когато по план трябва да се оттегли Балмър.
***
Microsoft се готви да съкрати 17% от персонала си
Технологичният гигант Microsoft се подготвя да съкрати 15 000 души (или 17 на сто) от всички 90 000 служители, съобщиха световните технологични източници.
"Слухът, че Microsoft възнамерява да съкрати част от персонала си на 15 януари 2009 вече е факт. Човешките ресурси в Microsoft са информирани, че компанията подготвя мащабни съкращения в звената си в глобален мащаб и че не става дума за освобождаване на незначителен брой хора", съобщи Fudzilla.
До момента няма потвърждение кои регионални офиси най-силно ще бъдат засегнати от преструктурирането, но се дочува, че MSN може да поеме най-голям тежест от операцията. Друг от слуховете засяга по-сериозни съкращения в Microsoft EMEA (Европа, Близкия изток и Африка).Съкращенията се планира да започнат седмица преди Microsoft да обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на 2009 г., което трябва да се случи на 22 януари, и изглежда датата за първите уволнения не е избрана случайно, вмятат от Fudzilla.

Няма коментари: