понеделник, 12 януари 2009 г.

Телевизорът влиза в интернет

Труд - 28 стр.
Телевизорът влиза в интернет



Още е рано да се каже, че телевизорът отива в историята, като неговото място в хола ще бъде заето от компютъра, който ще дава информацията на голям ярък дисплей. Добре познатото устройство получава нов шанс да се вмести във времето, става ясно на тазгодишното изложение за техника „Консюмър Електроникс Шоу", което се проведе в Лас Вегас. За разлика от последните две изложения, при които всеки производител се мъчеше да демонстрира най-големия екран, тази година нещата стоят по друг начин. Телевизорът става умна машина, която се свързва с интернет и оттам тегли филми с висока резолюция, както и всяка друга информация.
Интернет гигантът "Яху" показа нов интернет канал, наречен „Уиджет Ченъл", който дава възможност на телевизорите от последно поколение да използват базирани в мрежата приложиния. Например да показват непрекъснат поток от новини, а потребителите да могат да извършват покупки в мрежата, както и да контактуват с приятели в „Май Спейс" или „Фейсбук". И всичко това ще става с дистанционното, вместо да се използва клавиатурата на компютъра. Най-големият производитеп на процесори в света - „Интел", създаде специална серия от чипове за „умните" телевизори. Още през пролетта на пазара ще излязат телевизори на „Тошиба", „Сони", „Самсунг" и Ел Джи, които могат да поддържат услугата.
Друга новост е първият лазерен телевизор, представен от японския гигант „Мицубиши". При него изображението се съставя от три лазера - син, червен и зелен, които изграждат картината. Според създателите му това устройство консумира четири пъти по-малко енергия от стандартните течнокристални или плазмени телевизори.
За сметка на това цената на лазерния телевизор не е ниска - $ 6900. Но със сигурност ще падне значително през следващите години.
Една от отколешните човешки мечти -триизмерната телевизия, е на път да се пренесе от научнофантастичните филми в хола. Догодина „Панасоник" ще пусне на пазара първите ЗD-телевизори, обещаха от компанията. Обемната картина ще се вижда със специални очила, иначе телевизорът ще си върши работата като всеки обикновен приемник.
Зелената вълна не отминава и високотехнологичните компании. „Моторола" представи мобилен телефон, в който пластмасовите части са изработени от рециклирани бутилки за безалкохолни напитки. Моделът „Мото W233 Renew" даже са продава в кутийка с намален размер, като дори упътването му е от рециклирана хартия. Очаква се през следващата година на потребителския пазар да излязат поне 40 триизмерни филма, които ще могат да се гледат на телевизорите на „Панасоник". Сред първите заглавия ще е „Титаник".
„Сони" изненада потребителите с евтина видеокамера, която може да записва с висока резолюция. Устройството с размери на цигарена кутия ще струва само $ 200. При това техниката има 5-кратно оптично увеличение и 2,5-инчов дисплей, който се върти във всички посоки. Ел Джи влезе в заглавията с първия часовник с вграден мобилен телефон, който използва GSM мрежите от трето поколение. Така освен стандартните разговори устройството ще може да се използва за видеочат и гледане на филми през мрежата. Часовникът е с чувствителен на докосване дисплей и може да се управлява с гласови команди.
Електронната химикалка „Пълс Смарт Пен" на компанията „Лайв Скрайб" е мечтата на всеки студент. Тя превръща написаното на ръка в цифров файл и освен това запаметява звуковия фон. Така устройството може да записва лекциите и да ги събира заедно със записките. След това писалката се свързва с компютъра и прехвърля цялата информация.
***
Зелената вълна не отминава и високотехнологичните компании. От „Моторола" създадоха мобилен телефон, чиито пластмасови части са изработени от рециклирани материали. Устройството е в зелен цвят и дори кутията му е направена от вече използвана хартия. Апаратът не блести с много функции, но батерията му издържа 9 часа разговорил
***
Устройството emWave PSR е в духа на времето на финансова криза и икономически сътресения. То намалява стреса и честотата на сърдечния пулс, като дава светлинни команди за продължителност на вдишане и издишане. Техниката се продава за $ 199.

Няма коментари: