вторник, 13 януари 2009 г.

Пазарът се обединява - и Нова тв ползва данните на TV Plan/TNS

Класа - 11 стр.
Пазарът се обединява - и Нова тв ползва данните на TV Plan/TNS



MTG, който е собственик на Нова телевизия и каналите "Диема", е подписал договор за получаване на пълен пакет от данните на TV Plan/TNS. Контрактът между шведския медиен концерн и първата пийпълметрична система у нас е парафирай в края на миналата година и е в сила от 1 януари 2009 г. Договорът е за три години, заяви за "Класа" изпълнителният директор на TV Plan/TNS Мила Николова. Според нея той е знаков, тъй като се засилва тенденцията пазарът да се обедини около използването на данните само на едната пийпълметрична система.
Доскоро потребителите на TV Plan /TNS бяха двадесетина тв канала, сред които трите с национално ефирно покритие - bTV, TV2 и БНТ. От една година държавната телевизия ги ползва косвено - от агенция, която купува от TV Plan. На практика със споразумението с Нова телевизия и четирите национални тв канала ще ползват един източник на пийпълметрични данни. Мила Николова допълни, че отношенията на TV Plan/TNS с каналите с марка "Диема" не са били прекъсвани.
Съществуването на две агенции създава огромни затруднения на медиите и на клиентите им, защото не могат да намерят опорна точка, коментира още Николова. Наличието само на една "валута" ще стабилизира пазара.
Договорът с Нова телевизия ще ускори обединението на гилдията около купуването на рейтинги само от един доставчик. По-голямата част от Комитета на потребителите на пийпълметрични данни за тв аудитория, който обединява телевизии, рекламодатели и рекламни агенции, отдавна са категорични, че трябва единна валута, т.е. само една система на пазара. Разрешаването е в няколко Варианта, като най-приемливият от тях е преформатирането на Потребителския комитет в Joint Industry Committee. Той ще бъде притежател на данните и така съмненията в коректността им ще отпадне.
Нова телевизия започна да работи с втората пийпълметрична агенция у нас ГАРБ (GFK Audience Research Bulgaria) през 2006 г. заради съмнения в достоверността на цифрите, предоставяни от TV Plan/TNS. C ГАРБ договор имаше и БНТ, но ги прекрати само пет месеца по-късно. От "Сан Стефано" 29 тогава се аргументираха, че агенцията не успяла да адаптира системата за изследване на българската зрителска аудитория и доставяла информацията със закъснение.
Клиенти на ГАРБ, според официалния й сайт, са Нова тв, TV7, Би Би Ти, Нова плюс, "Евроком", "Еврос-порт" и EBF. Освен Нова тв и Би Би Ти работи с TNSAV Plan, Нова плюс вече не съществува, a TV 7 е в преговори за купуване на данни от първата пийпълметрична система.

Няма коментари: