понеделник, 20 юли 2009 г.

Chrome OS: нови хоризонти или глуха защита от страна на Google?

IT Forum - 11 стр.
Chrome OS: нови хоризонти или глуха защита от страна на Google?

Александър ГЛАВЧЕВ

Всичко, което прави Google след старта на интернет търсачката си, е на практика стъпки за нейната защита. Пускането на нови продукти, били me Google Apps, Chrome или най-пресният Chrome OS, е с цел отвличане вниманието на конкуренцията. Такова мнение изказва вицепрезидентът и един от идеолозите на Майкрософт Уолид Абу-Хадба по повод новата операционна система Google Chrome OS. Според него по този начин компанията принуждава останалите да подобряват продукцията си и да не доближават „светая светих" на Google - търсенето в интернет.
Преди около две седмици Google обяви новата операционна система - Chrome Operating System. Тя е базирана на Linux и се очаква да бъде изцяло ориентирана към работата на потребителя в интернет.
Очаква се изходният код на новата разработка да бъде публикуван до края на настоящата година, а първите устройства (нетбуци), базирани на нея, да видят бял свят през втората половина на 2010-а. От Google отбелязват, че Chrome OS ще работи както с х86, така и с ARM процесори.
От компанията съобщават още, че новата операционна система не е продължение на Android, a е отделен проект. Android бе разработена за друг тип устройства - от мобилни телефони, през цифрови помощници, до нетбуци. Chrome OS пък е насочена към хора, които прекарват голяма част от времето си в интернет. Въпреки че в началото тя ще дебютира на нетбуци, плановете включват на по-късен етап да бъде инсталирана и на настолни машини.
„Минаха 9 месеца, откакто представихме Google Chrome. Той бе създаден за онези хора, които "живеят" в интернет - търсят информация, комуникират, пазаруват. В момента този браузър се използва от над 30 млн. души по цял свят. Съвременните операционни системи обаче са разработвани преди ерата на световната мрежа. Затова ние представяме новия продукт Google Chrome Operating System. Тази разработка отразява нашата визия за това каква трябва да бъде една съвременна операционна система", се съобщава в официалния блог на компанията.
Междувременно основателят на Майкрософт Бил Гейтс и главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър споделиха вижданията си за новата разработка на Google, която се очаква да бъде конкурент на Windows. На пресконференция в Ню Орлиънс Балмър е отговорил на въпрос относно мнението му за задаващата се Chrome OS и дали тя наистина се явява заплаха за операционната система на Майкрософт. В отговор директорът на компанията е използвал шеговит тон, по същия начин, както и при обсъждането на iPhone преди време - тогава той заяви, че толкова скъп телефон няма шанс за повече от 2-3% от пазара (по данни на ABI Research - 1%). Този път Балмър е отбелязал, че Google анонсира втора операционна система за последните две години. По неговите думи една е напълно достатъчна. Още повече, че Android може да работи на нетбуци - устройствата, на които ще се появи и Chrome OS през следващата година. Като цяло обаче, според Applelnsider, Балмър внимателно е подбирал изказванията си. На предложението Майкрософт да последва примера на Google и да разработи свой вариант на Chrome OS той е отговорил, че втора операционна система не им е необходима, допълвайки, че главната задача на компанията е да развива съществуващите продукти, включително Windows, Internet Explorer u Office.
„Тайната винаги е интересна", е заявил Бил Гейтс в интервю за американско издание. По думите му обаче новата разработка на Google е просто поредната вариация на Linux. „Има безброй много такива. Дори понякога се учудвам как хората намират нещо ново в поредния продукт", заключава той. Гейтс също е споменал Android и според него създаването на нова операционна система е логична стъпка за Google, които вече имат такъв продукт, както и уеб браузър за него. А в този браузър могат да бъдат изпълнявани интернет приложения, т.е. по същество компанията вече разполага с продукт като Chrome OS.
Според президента на бизнес подразделението в Майкрософт Стив
Енлоп даже в ерата на безплатните уеб приложения потребителите ще трябва да плащат за настолен продукт. Той, както и Майкрософт, се придържат към варианта S+S (Software+Services), когато приложенията се предлагат като част от софтуерната окомплектовка към компютъра.
Редно е да се отбележи, че по думите на Балмър, ако Майкрософт можеше да промени нещо в миналото си, то би започнала много по-отрано да се занимава с интернет търсене. Стартиралата преди няколко месеца нова търсачка на компанията Bing, която замени LiveSearch, предизвика голям интерес. Дори се чуха слухове за сформиран екип от специалисти, оглавен лично от един от основателите на Google, Сергей Брин, с цел изследване алгоритъма на новия конкурент. Такива действия са необичайни за него, тъй като той и другият основател на интернет гиганта, Лари Пейдж, напоследък рядко се занимават с подобни ежедневни оперативни задачи. Много нови търсачки се появиха и изчезнаха през годините. Явно обаче Bing е по-различна и опасна за Google, след като провокира подобни, приличащи на спешни действия от страна на компанията.

1 коментар:

madisonzagar каза...

PRAGMATIC138 Casino Dr | Mapyro
The hotel 서귀포 출장안마 offers all-you-can-eat entertainment for its guests, 과천 출장샵 featuring world-class 유로 스타 사이트 rooms, incredible restaurants, impressive entertainment 제주도 출장샵 and impressive 태백 출장샵