понеделник, 20 юли 2009 г.

Google изненада финансовите анализатори

Expert.bg - България
Google изненада финансовите анализатори



Технологичният гигант Google отчете по-добри от очакваното финансови резултати за второто тримесечие на годината.
Все пак, слабата икономика и свитите разходи на бизнеса за реклама са се отразили на прираста на приходите, както и на цената на предлаганата от компанията интернет реклама, предава агенция Ройтерс.
Приходите през второто тримесечие са 5,52 милиарда долара, докато анализатори прогнозираха 5,49 милиарда долара. Печалбата на акция е 5,35 долара. Чистата печалба възлиза на 1,48 милиарда долара за трите месеца до 30 юни. Финансовите резултати на корпорацията отразяват и въведените данъчни облекчения.
Прогноза за следващия финансов период не бе дадена, както обикновено.
Цената на клик върху реквама, обаче, е паднала с 13 процента на годишна база. Оптимистичното в случай е поскъпването с 5 на сто спрямо предходното тримесечие. От Google, обаче, смятат, че рекламният пазар е намерил дъното и най-големите рекламодатели отново излизат на тезгяха.
Анализатори коментират, че компанията запазва пазарния си дял при търсещите машини, въпреки нашествието на Microsoft. Успехът на Microsoft се дължи предимно на спаднали дял на Yahoo. От Google също твърдят, че не са усетили материално удара на Bing.

Няма коментари: