сряда, 23 юли 2008 г.

"Файненшъл таймс": Брюксел предписва очистително за България


"Файненшъл таймс": Брюксел предписва очистително за България

дата : 23 юли 2008 г. 7:31 ч.


Строго предупреждение ще се съдържа в доклада за България на Европейската комисия, съобщи британският в. "Файненшъл таймс".
"Необходима е ясна стратегия за прочистване", се казва в документа на Европейската комисия. "Борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност не дава резултати... Корупцията и измамите засягат и предоставянето на европейската финансова помощ", се казва още в доклада, прочетен от "Файненшъл таймс". България не е осъществила прогрес в областта на реформата на съдебната система, което беше условие за приемането й в Съюза през 2007 г.

Финансовите санкции ще се окажат голям удар за България, която е най-бедният член на ЕС, смята изданието. Страната разчита на значителна помощ от ЕС, за да поддържа икономическия си растеж и да насърчава чуждите инвеститори. Предпазните клаузи в договора за присъединяване позволяват на ЕС да спира преводите и да отказва да приема решения на българските съдилища.

Комисията е заявила, че "за момента" би се въздържала от финансови санкции срещу България, за да се улеснят българските усилия по изкореняване на корупцията. Страната обаче е предупредена, че усилията й ще се наблюдават внимателно. Успешната борба с измамите и конфликтите на интереси "е особено важна, за да може страната да продължи да получава финансиране от европейските фондове", предупреждава ЕК.

"Липсата на прогрес ще повлияе и на преценката дали България е способна да се справи с отговорностите и да играе по-значима роля спрямо останалите страни-членки, което ще е необходимо, ако страната иска да влезе в шенгенското пространство и еврозоната". Много българи очакват с нетърпение страната да се присъедини към шенгенското пространство на безвизово пътуване, за да отпаднат ограниченията за пътуване и работа, на които са подложени в много страни от ЕС.

Опозицията ще внесе вот на недоверие. Министър-председателят Сергей Станишев ще се опита да омаловажи значението на критиките, очаква "Файненшъл таймс". Всекидневникът напомня, че миналата седмица той вече окачестви реакцията на медиите на очакванията за доклада като "истерия".

Десет български депутати са били лишени от имунитет по подозрения в корупция миналата година и разследващите органи работят. Трима от тях са били осъдени по обвинения, несвързани с корупция, допълва изданието.

Няма коментари: