неделя, 20 юли 2008 г.

Чао, Рупърт и благодаря за телевизията

Капитал - 38 стр.
Чао, Рупърт и благодаря за телевизията

Весислава АНТОНОВА

Класацията на най-големите български сделки съвсем скоро може да има ново попълнение, ако собственикът на bTV - американската компания News Corporation, осъществи плановете си да я продаде, заедно с други телевизии от Източна Европа.
В началото на седмицата информацията, която "Капитал" получи от свои източници, бе потвърдена от Reuters. В кратката информация на агенцията се уточнява, че инвестиционната банка Lehman Brothers е наета от Мърдок да направи оценка на състоянието и преглед на стратегическите опции за три телевизионни станции в Източна Европа. Източници на Reuters, запознати с процеса, разкриват, че става дума за България, Сърбия и Латвия.
Приблизителна оценка на най-печелившата българска телевизия показва, че само нейната стойност може да прехвърли един милиард лева (виж допълнителния текст за подробности). Ако продажбата се осъществи за подобна сума, тя ще измести от третото място в класацията на най-големите сделки продажбата на Булбанк и ще се нареди след тези на БТК от преди година (1,9 млрд. евро) и Мобилтел през 2004 г. (1.2 млрд. лв.).
Ревизия
"Действително активите на News Corp. се оценяват от консултанти предвид многобройните предложения, които се натрупват за тези компании към News Corp. Компанията редовно оценява своите активи, за да прецени какви са стратегическите опции за компанията. Става въпрос за нормално проучване и оценка, която би могло да доведе до продажба, но на този етап е рано да се каже", се казва в официално съобщение от ръководството на българската bTV.
PR-ът на сръбската Fox Сладжана Паунович, коментира пред "Капитал", че нямат информация на местно ниво за намерението на News Corp. да продаде канала си в Сърбия. Мърдок придоби медиата след конкурс, в който основен конкурент беше и германската RTL.
Ако действително се окаже вярно, че става дума за тези три държави, то най вероятно каналите за продажба ще са не три, а поне четири, тъй като Мърдок притежава два ефирни канала в Литва - LNT и TV5 Riga, Fox Televizija в Сърбия и bTV в България (виж карето). "Може да се реши и да не ги продаваме", уточнява източникът на Reuters, който не разкрива колко са кандидатите. Според информацията на агенцията причината за тази стъпка на Мърдок e интересът, проявен от няколко кандидати, а не фактът, че медийният магнат е недоволен от финансовите показатели на телевизиите. Засега не са започвали никакви формални преговори, допълват още източниците на Reuters.
bTV е може би най-печелившият и добре развита бизнес на News Corp. в региона. Още преди да бъде сменен от позицията председател на News Corp. Europa, Мартин Помпадур коментира пред Wаll Street Journal през 2006 г.: "Българската ни телевизия е все още малка в сравнение с мащабите нa News Corp., но откакто съществува, е повишила цената си повече от пет пъти" (за финансовите показатели на bTV виж таблицата).
И News Corp., и Lehman Brothers не коментират новината пред Reuters. Дейзи Дънлоп, говорител от лондонския офис на News Corporation, прехвърли молбата на "Капитал" за коментар към говорителката на News Corp. в САЩ Тери Еверет. От офиса на Еверет обясниха, че тя отсъства и едва ли ще коментира.
bTV получи лиценза за първата частна национална тв на 17 февруари 2000 г. и започна да излъчва оригинална програма на 1 юни същата година. Появата й разчупи монопола на държавната телевизия и промени изцяло медийната среда у нас. Лицензирането на първия частен национален канал беше следено много внимателно от правителството на Иван Костов, но въпреки това рекламният "бос" Красимир Гергов успя да пробие и да участва инкогнито в управлението на телевизията. Няколко години по-късно той официално заяви, че е "консултант" на bTV, a главният изпълнителен директор на News Corp. Питър Чернин го определи като "местния ни партньор Краси".
Собствеността на най-голямата частна национална телевизия винаги е била гледана изключително внимателно заради силното обществено влияние, която тя има. Евентуалната сделката за продажба на bTV със сигурност също ще бъде проследена внимателно, защото новият собственик би могъл да промени сегашната редакционна политика на новините и коментарните предавания.
Към момента няма сигурна информация за това кои компании проявяват интерес към покупката на източноевропейските телевизии на News Corp. Сред участниците на медийния пазар циркулират единствено слухове, които набеждават кандидатите за нови собственици на bTV от анонимни руски олигарси, до американската компания Central European Media Enterprises (CME). "Интересуваме се от възможности в Централна и Източна Европа и оглеждаме внимателно всяка една от тях, но за момента не мога да коментирам повече", заяви за "Капитал" Романа Томасова, директор "Корпоративни комуникации" на CME.
Международното положение
Промените в региона се случват след като преди повече от два месеца синът на Рупърт Мърдок, Джеймс Мърдок, който вече отговаря за бизнеса на компанията в Европа и Азия, бе на обиколка в региона и за шест часа остана в bTV. Първият знак, че в тв бизнеса тук ще има промени, бяха рокадите в мениджмънта.
Съобщението за евентуалната продажба на bTV и другите канали от Източна Европа идва малко повече от месец след сериозна промяна в мениджмънта на News Corp. След като повече от осем години ръководи бизнеса на компанията в Европа и Русия, през май тази година Мартин Помпадур се оттегли от тази си позиция. Името на Помпадур е познато на участниците в българския медиен пазар, тъй като по времето, по което той пое управлението на бизнеса на News Corp. в Европа, една от победите му бе спечелването на лиценза за bTV. С него Красимир Гергов договори и консултантския си договор с News Corp. за България, на база на който се смята, че има влияние в управлението на телевизията. За нов главен изпълнителен директор на News Corp. за Европа след преместването на Помпадур бе избран досегашният изпълнителен директор на Sky Italia Том Мокридж, който е директно подчинен на Джеймс Мърдок.
Не всички инвестиции на News Corp. в Източна Европа са толкова успешни. Полският канал Puls TV, в който той държи 35%, съобщи в сряда, че ще съкрати всичките си репортери. Източник от Puls TV посочва, че идеята за ликвидирането на новинарския екип дошла от хората на Мърдок с цел пестене на разходи в момент, когато аудиторията й намалява бързо. Развлекателният канал Fox Turkey , 56,5% собственост на News Corp. също не отчита добри показатели през последните години.
Идеята за евентуална продажба на част от източноевропейските активи на компанията вероятно е част от цялостна стратегия за оптимизиране на тв бизнеса на корпорацията. В началото на седмицата News Corp. предприе радикални сделки и по отношение на американските си тв канали и продаде 8 от 35-те, които притежава до момента.
***
Текст под снимка
Синът на Рупърт Мърдок, Джеймс даде старт на промените в региона след като пое ръководството на бизнеса на News Corp.
събота, 19 юли 2008 04:42:24

Няма коментари: