неделя, 20 юли 2008 г.

Ако социолозите бяха богове

Сега - 9 стр.
Ако социолозите бяха богове

Галя ГОРАНОВА

Щяхме да си живеем безметежно, защото по прогнозни данни олигархията в България умира до пет години от естествена смърт
Ако социолозите бяха богове, щяхме да живеем в най-добрия измежду всички познати светове като Кандид на Волтер. Щяхме да открием, че в света няма грях и добродетел, а само безкрайно разнообразие от търговски възможности и безбрежно поле за маркетингови проучвания. Че светът е един огромен пазар - на идеи, стоки и хора, в който всичко е за продан, но на различна цена. Съобразно парите за реклама. И търговския нюх.
Ако социолозите бяха богове, щяхме да си живеем безметежно, без да се кахърим особено за организираната престъпност. Защото по прогнозни данни на една от най-големите маркетингови компании, която сондира и предизборни нагласи при нужда, олигархията в България умира до пет години от естествена смърт. Защо ни е да се противим на нещо, което приключва своя земен път? Не е етично на умряло куче нож да вадиш. Ще повилнеят още някоя и друга годинка, ще се налудуват, ще се наколекционерстват на воля, ще покарат джетове, атевета и яхти, пък после ще си отидат от само себе си. Впрочем те нашите олигарси били съвсем безобидни, от неотровния вид, ако се съди по приказките на един социолог от въпросната компания. Богатството им било нищожно в сравнение с по-глобалните им събратя от мултинационалните компании. Затова не бивало да им завиждаме, защото влиянието им върху живота ни е силно преувеличено. Ако социолозите бяха богове, светът сигурно щеше да е населен предимно от мънички, симпатични олигархчета с лъскави хотелчета тип "лего", с джипчета в различен цвят и с по някоя и друга Венера (о, Милос!) в хола за разкош.
Ако социолозите бяха богове, щяха да си редят разноцветни управленски коалиции от по три до пет "субекта", които да провеждат една и съща политика. Така широко прокламираната от тях приемственост (най-вече в далаверата) щеше да е абсолютно гарантирана. Само от време на време щяха да сменят багрите от естетически съображения. Зер и социолозите са малко нещо артисти. Червено, жълто, синьо... после синьо, червено, синьо, накрая само турско синьо и т.н. Всички комбинации от цветове за тях биха били приемливи, стига да си плащат редовно за изследване на общественото мнение и кризисен пиар. Но задължително с либерален превес в идейно-политическо отношение. Защото либералът е ларж, наш човек, може и тако, и вако. Тегли го към по-богатите и недолюбва бедните неудачници. Готов е даже учебниците да пренапише в името на капитала.
Както добре го формулира един социобог (Андрей Райчев) неотдавна: "Ако бог беше либерал, щеше да има 10 божи препоръки, а не 10 божи заповеди". И никакво грехопадение. Само стопроцентова добродетелност. Тук-таме неизпълнение на препоръките и предписания за спазването им. От време на време по някой критичен доклад и после пак либерализъм в действие. Това да ви напомня нещо?
Впрочем, ако социолозите бяха богове, и правителства нямаше да има, защото пазарът щеше да е идеалният обществен регулатор
И всичко щеше да придобие относителна стойност. А социологическият сондаж щеше да е единствено мерило за нещата. "35% от българите си сменят летните гуми със зимни, значи е налице средна класа"... или "30% от българите не одобряват нито крайно лявото, нито крайно дясното, затова има смисъл от съществуването на НДСВ"... или "98% от българите не одобряват политическите партии, да сменим кройката на избирателния модел" и прочее. Ако социолозите бяха богове, щяха да запазят една безкритична маса от мързеливци и пройдохи без усет към парите, над които да издевателстват капиталистите-либерали - да им продават сухи супи с консерванти и кренвирши от дървесни стърготини, да им пробутват кокошка за кон и да ги убеждават, че телето е под вола. А също да им показват скъпоценните си играчки, които биха загубили тежест без принадената стойност на простонародния възторг.
Ако социолозите бяха богове, щяхме да измерваме живота в проценти и числа. Престъпността щеше да намалява с три пункта в сравнение с първото тримесечие на предходната година, а рейтингът на политиците да скача съобразно дебелината на пачките в портфейла им. Да му мислят министрите без портфейл! Всичко щеше да се случва закономерно, както повелява развитият капитализъм. Простосмъртният народ щеше да живее с измислените си страхове от мутри, олигарси и беззаконие, докато пенсиите растат с 569% в сравнение със зимата на 1996 г., а стандартът му на живот се покачва със 17% в сравнение с четвъртото тримесечие на ... и с 48 на сто..... за полугодието... през първата половина...86% ... се е повишила...миналата година...
събота, 19 юли 2008 05:51:04

Няма коментари: